Respiration Flashcards

1
Q

Når du trækker vejret

A

Når du trækker vejret, passerer luften gennem næsen, ned i luftrøret, videre ned i de mindre bronkier og de endnu mindre bronkioler. Luftvejene ender i små, tynde, sprøde sække, som kaldes alveoler.

Når vi trækker vejret ind, fyldes alveolerne i lungerne med luft. Det er her ilt udskiftes med CO2 eller kuldioxid. De røde blodlegemer i kapillærerne optager ilten fra alveolerne samtidig med, at kuldioxid, som er et affaldsprodukt, frigives fra kapillærerne til lungerne. Når vi ånder ud, blæses kuldioxid ud af kroppen. Iltrigt blod strømmer så til hjertet og pumpes ud til kroppen, hvor det behøves.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvordan får kroppen ilt?

A

Når vi trækker vejret ind, trækker muskler i brystvæggen og mellemgulvet sig sammen. Brysthulen udvides, og luft, som indeholder ilt, kommer ind i kroppen via munden og næsen og passerer gennem luftrøret.

Luftrøret deler sig i to mindre rør (hovedbronkier), som går til hver af de to lunger. I lungerne deler bronkierne sig til mindre rør (bronkioler), som ender i mikroskopiske luftsække (alveoler). Se film, der viser, hvordan lungerne fungerer.

Ilt, fra luften vi indånder, passerer gennem væggene til alveolerne og ind i små blodkar (kapillærer), hvor det optages af blodet. Det iltrige blod føres så til hjertet og pumpes rundt i kroppen.

Når vi ånder ud, slapper musklerne i brystvæggen og mellemgulvet af. Brysthulen bliver mindre, lungerne presses sammen og sender brugt luft op i luftvejene og ud af kroppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly