Hjertet Flashcards

1
Q

Kapillærer

A

Kapillærer er de mindste blodkar i kroppen og har en meget tynd væg. Når blodet passerer gennem kapillærerne i alt kroppens væv, afleverer blodet næringsstoffer, og ilt og optager affaldsstoffer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Arterier og arterioler

A

Blodet flyder væk fra hjertet gennem pulsårer, som man kalder arterier. Disse forgrener sig til stadig mindre blodkar, arterioler, som igen forgrener sig og bliver mindre, indtil de bliver til kapillærer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hjertet

A

Hjertet er den kraft, som driver blodet rundt i cirkulationssystemet. Hjertet består egentlig af to pumper, som arbejder side om side. Pumpen på højre side driver blodet til lungerne, hvor affaldsgasser som kuldioxid fjernes, og ilt tilføres. Friskt iltet blod returnerer til den venstre hjertehalvdel, som driver blodet ud i resten af kroppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Venoler og vener

A

Fra kapillærerne flyder blodet ind i stadig større blodårer igen, først venoler så vener. Venerne fra tarmen transporterer blodet gennem leveren, som fjerner affaldsstoffer, og tilbage til hjertet, hvor blodtransporten starter på ny.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Angina Pectoris

A

Blandt de hyppigste er koronarsygdom, som skyldes åreforkalkning (aterosklerose) i væggen af hjertets arterier. Arteriernes indre diameter bliver med tiden smallere og er efterhånden for lille til at sikre tilførsel af nok næring og ilt til hjertemusklen. Dette mærker man først under fysiske anstrengelser, hvor underskud af blod til hjertemusklen forårsager brystsmerter, men efterhånden kan tilstanden udvikle sig så meget, at man også oplever smerter i hvile.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvordan fungerer hjertet?

A

Hjertet er inddelt i fire kamre med to kamre på højre og to kamre på venstre side.

På hver side er der et forkammer (atrium) og et hjertekammer (ventrikel), som samarbejder om at pumpe blodet ud i kredsløbet. Kamrene på højre side pumper blodet ud i lungekredsløbet, og kamrene på venstre side pumper blodet ud i det store kredsløb via hovedpulsåren (aorta).

I forbindelse med et enkelt hjerteslag fungerer de to kamre på samme side som to parallelle pumper. Først trækker de mindre atrier sig sammen og fylder de afslappede ventrikler med blod. Lige efter trækker de kraftigere ventrikler sig sammen og presser blod ud i de to kredsløb. Det lille kredsløb (hvor blodet bliver iltet via lungerne) og det store systemkredsløb (som forsyner hele kroppen med friskt, iltet blod). Samtidig lukkes hjerteklapperne til atrierne, som derefter på ny fyldes med blod.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly