Psykologian suuntaukset: psykodynaaminen ja humanistinen Flashcards
psykodynaaminen koulukunta
Psykologian suuntaus, joka kuvaa ihmisen toimintaa suhteessa sisäisiin, ruumillisuudesta nouseviin haluihin ja yllykkeisiin, sekä ympäristön vaatimuksiin. Korostaa tiedostamattomien voimien jännitettä ihmisen mielessä.
Sigmund Freud
1800-1900 luvun taitteessa elänyt itävaltalainen lääkäri, joka loi psykoanalyyttisen teorian ihmismielestä ja siihen liittyvän psykoanalyysin hoitomuotona.
psykodynaaminen näkemys mielen rakenteesta
Mielessä vaikuttaa kolme erilaista voimaa: tiedostamaton id, joka toimii mielihyväperiaatteella, osin tiedostettu ja osin tiedostamaton superego, joka sisältää ympäristön normit, sekä tiedostettu ego, joka toimii realiteettiperiaatteella ja pyrkii pitämään ihmisen toimintakykyisenä tiedostamattomista jännitteistä huolimatta.
tiedostamaton, alitajunta
Psykodynaamisen koulukunnan keskeinen käsite, joka kuvaa ihmismielen kaksijakoisutta tietoiseen ja tiedostamattomaan. Torjunta on mekanismi, joka pitää yllä rajaa tietoisen ja tiedostamattoman välillä.
freudilaiset lipsahdukset
Virhetoimintoja, joissa torjuttu yllyke näkyy toiminnassa tai saa ihmisen sanomaan vahingossa, mitä oikeasti ajattelee vaikka haluaisi sanoa jotain muuta.
copingkeinot
tietoista toimintaa stressin säätelyksi ja pahan olon helpottamiseksi (esim. lenkillä käynti, asioiden järkevä pohtiminen ja analysointi, toisten ihmisten kanssa asiasta puhuminen)
defenssit eli mielen puolustuskeinot
tiedostamatonta psyykkistä itsesäätelyä pahan olon helpottamiseksi (vrt. tietoinen coping)
projektio
defenssi eli puolustuskeino, jossa oma kokemus heijastetaan toisiin ihmisiin (esim. oma syyllisyys => toiset ovat syyllisiä; oma pettymys => kuinkahan pettynyt X on?)
arvon kieltäminen
Defenssi, jolla ihminen puolustelee epäonnistumista tai lieventää tapahtuman vakavuutta vähättelemällä sitä
realiteettien kieltäminen
defenssi, jossa tosiasiat kielletään; yleensä lyhytkestoinen
regressio eli taantuminen
Defenssi, jossa ihminen taantuu lapsenomaiseen käyttäytymiseen
kohteensiirto
defenssi, jossa tietyyn tilanteeseen tai ihmiseen liittyvät kielteiset tunteet puretaan toiseen viattomaan ihmiseen
humanistinen koulukunta
Psykologian suuntaus, joka keskittyy hyvinvoivien ihmisten mieleen ja korostaa jokaisen ihmisen perimmäsitä hyvyyttä, yksilönvapautta ja itsensä toteuttamista.
Abraham Maslow
Humanistisen koulukunnan päähahmoja, tutki itseään toteuttavia ihmisiä ja laati tarvehirarkian (pyramidin)
Viktor Frankl
Juutalainen lääkäri, joka selvisi hengissä keskitysleiriltä ja perusti logoterapian. Logoterapian perusajatus on, että ihminen voi hyvin voidessaan kokea elämänsä merkitykselliseksi ja löytäessään elämän tarkoituksen.