Psykologi Flashcards
Förklara med egna ord Freud teori.
Detet: lust och begär. Vill ha sina behov tillfredsställda så fort som möjligt även om det inte är socialt accepterat.
Jaget: Mer logiskt och världsuppfattat, inbillar sig gärna, omedvetna önskningar och impulser påverkar jagets handlingar.
Överjaget: En sträng härskare, iakttar detet och jämför med ideal och normer. Får ideal från föräldrar, släktingar och samhället.
Förklara klassisk eller respondent betingning, ge gärna ett exempel.
En organism lär sig koppla ihop ett stimulans med ett annat (pavlos hundar)
B F Skinner anses som en förgrundsgestalt inom behaviorismen. Förklara hans teori om operant betingning ge gärna ett exempel.
Beteenden kan förstärkas eller släckas ut genom konsekvenserna. Positiv förstärkning, negativ förstärkning, positivt straff, negativt straff, utsläckning.
Förklara den humanistiska psykologin centrala idéer.
Fokuserar på den fria viljan, arv och miljö har viktiga roller i denna utveckling. Arv har grundläggande betydelse men miljö spelar in och påverkar.
Rogers säger att en helt fungerande person har kongruens mellan organism och självet.
Förklara C. Rogers idéer kring sin terapiform och gör en koppling till en av sjuksköterskans kärnkompetens.
Att man ska gå till någon man inte känner, ställa diagnos till medmänniska där empati är centralt, får patienter att öppna upp sig vilket är personcentrerad vård.
Beskriv med egna ord det hotfokuserade systemet och ge ett exempel på det.
Hotsystemet är kroppens försvars- och överlevnadssystem. Evolutionärt sätt så skapades det för att skydda oss från fara och hot. Därför aktiveras det snabbt och automatiskt, ofta innan vi medvetet har hunnit reflektera över en situation. Att det fungerar på det viset är oerhört viktigt för vår överlevnad. Tänk dig själv in i ett scenario där någon kommer springande emot dig och skriker. I det läget är man rätt tacksam över att kroppen automatiskt ser till att man springer därifrån. Hade man stått kvar och funderat över frågor som ”Undrar varför personen skriker?” ”Är han/hon ute efter mig eller någon annan?” osv. så är risken stor att man råkat ut för något obehagligt.
Förklara varje steg i varseblivningsprocess och ge exempel.
Perception kallas även för varseblivning ochhandlar alltså om hur vi tar emot, kodar och bearbetar sinnesintryck och information och utifrån detta skapar en meningsfull enhet.
Först kommer själva retningen. Retningen brukar i perceptionssammanhang kallas stimuli. Doft, smak eller ett myggbett kan vara exempel på retningar.
Sedan kommer upplevelsen eller känslan vi får av retningen. Vem reagerar inte på doften av choklad eller smaken av vanilj? Ett myggbett sticker till en smula, men på det här stadiet har vi inte ännu kopplat retningen till en reaktion.
På det tredje stadiet tolkas sinnesintrycket och jämförs med tidigare erfarenheter av liknande situation, bild eller annat stimuli. Hjärnan försöker få den nya retningen att stämma helt och hållet med våra förväntningar, tidigare erfarenheter eller våra behov.
Förklara funktionen hos grundaffekter: glädje och ilska och ge ett förslag på hur du skulle bemöta en patient som verkar vara arg.
Positiva affekter • Glädje • Intresse Neutrala affekter • Förvåning Negativa affekter • Avsmak • Avsky • Ilska • Ledsnad • Rädsla • Skam
Glädje: Om en patient är glad är det betydligt enklare att bemöta än t.ex. sorg för om patienten är glad har den en positivare inställning till omvårdnad och det smittar även av sig.
Ilska: Om en patient är arg kan det vara svårt dels att lugna ner han/hon men även att vårda patienten. Ilska kan bidra till våld och det kan även bidra till att man själv blir arg och frustrerad. Det är därför viktigt att man håller sig lugn hela tiden och att man inte stressar fram någonting heller, ilskan hos patienten får lugna sig och man får göra så gott man kan med att hantera den. Ta en sak i taget och hela tiden förklara varför man gör vad man gör.
Ett central begrepp i Vygotskijs teori är den proximala utvecklingszonen, Zone of Proximal Development (ZPD). Förklara vad begreppet betyder och ge ett exempel av den praktiska tillämpningen i en vårdsituation.
Defineras av sambandet mellan det barnet kan lära sig själv och de man lär sig med hjälp av erfarna personer. Kunskap blir inte till inom människan utan utvecklas med hjälp av människor och ting.
Förklara hur sjuksköterskan kan stödja vuxna patientens ”känslan av kärnsjälv”.
Känslan av vem man är och tillhör kan förändras av förändringar i kroppen. Kan vara relevant att utforma omvårdnad som stärker patientens känsla av att vara hemmastadd i sin egna kropp eller att hen har möjlighet att kontrollera delar av den. Patientens tilltro till sig själv ökar.
Beskriv tonårstiden utifrån Eriksons teori. Hur kan sjuksköterskan, utifrån denna kunskap, förstå en tonåring som har drabbats av en sjukdom (t ex, diabetes) och behöver lära sig att leva med sjukdomen, vilket innebär en stor förändring i vardagen som blir annorlunda i jämförelse med kompisarnas.
Kris: identitet-identitesförviring
Positiv lösning: trohet
Negativ lösning: förkastande
Tonåringen slits mellan att vara unik och som alla andra, vid sjukdom kan sjuksköterskan reflektera över detta, där egenvårdande åtgärder kan påverka att ej vara som alla andra.