Prolaps Flashcards
Hoe kunnen prolapsen in worden gedeeld?
- in voorste compartiment prolaps: cytocele: blaasverzakking, vagina voorwandverzakking
- in middelste compartiment: descensus uteri of topprolaps: baarmoederverzakking (descensus uteri)
- in achterste compartiment: rectocele en/of enterocele: darmverzakking en darmverzakking na baarmoederverwijdering
Wat zijn risicofactoren voor verzakking?
- vaginale partus
- menopauze
- obesitas
- chronisch hoesten
- chronische obstipatie
- bindweefselstoornissen
- eerdere hysterectomie
- leeftijd
- familiaire belasting
Hoe kunnen prolapsen geclassificeerd worden?
POP-Q (Pelvic Organ Prolapse Quantification): zie afbeelding: afstanden van gedefinieerde anatomische punten tot aan hymen.
Deze afbeelding komt uit het artikel: Diagnostiek van uterovaginale prolaps
Welke 3 soorten behandeling bestaan er voor prolaps?
- bekkenfysiotherapie
- pessarium
- operatie
Waarom treedt er verzakking op van de baarmoeder?
Normaal gesproken zijn er allemaal banden die de baarmoeder op zijn plek houden. Deze kunnen echter overrekt raken, waardoor de baarmoeder kan verzakken.
Wat houdt een recto-enterocele met descensus uteri in?
In dit geval heb je ook een rectocele, waardoor de vaginawand naar voren wordt geduwd. Bij een recto-enterocele met descensus uteri, is ook de dunne darm tussen de baarmoeder en het rectum naar beneden gezakt. Dit zie je echter zelden bij een patiënte met uterus. Het is een veel groter probleem na een baarmoederverwijdering.
Hoe werkt een pessarium als behandeling voor een prolaps?
Het pessarium bevindt zich boven in de achterste fornix, achter de cervix en hij steunt op de symfyse. Hij zit vanaf de symfyse tot de achterste fornix en brengt zo de verzakking omhoog. Dit zegt ook dat hij voor een achterwandverzakking niet altijd helpt. Voor een baarmoederverzakking en blaasverzakking helpt hij beter. Je kan het wel altijd proberen.
Wat zijn de voor- en nadelen van een pessaria als behandeling voor prolaps?
Pessaria hebben een succes kans van 60-70%. Het probleem is dat hij uit kan vallen. Soms valt hij al uit voordat vrouwen het ziekenhuis uit zijn. Daarnaast kan hij pijn en druk geven. Ook kan er afscheiding ontstaan, want het blijft een vreemd lichaam. Het helpt dan om hem wat vaker eruit te halen en af te wassen. Er kan ook erosie ontstaan. Dit betekent dat de vaginawand drukplekjes kan vertonen en soms bloederig kan worden. Hij moet zo’n 1-4 keer per jaar gecontroleerd worden.
Welke operatieve mogelijkheden zijn er voor een prolaps?
- voorwandplastiek (AW): er wordt een matje geplaatst tussen de blaas en de vaginavoorwand
- vaginale uterusextirpatie, met ophangen vaginatop: de baarmoeder wordt verwijderd en de schedetop wordt weer opgehangen aan de banden van de baarmoeder.
- sacrospinale fixatie uterus/vaginatop: de vaginatop wordt vastgemaakt aan het ligamentum sacrospinale dat vanaf het spina ischiadica naar het sacrum loopt
- manchester: er wordt een stukje van de baarmoedermond afgehaald en de banden waarmee de baarmoeder is opgehangen, worden ingekort en weer vastgehecht
- sacropopexie: er wordt een matje op de schedetop gezet en dat wordt doorgetrokken naar het sacrum. Er loopt uiteindelijk een strengetje van een matje door de buik naar de schedetop, wat de verzakking van binnenuit omhoog trekt