Processrätt - Kap 13. Allmänt om processrätt Flashcards
Vad menas med att processrätten förverkligar den materiella rätten?
Exempel på materiell rätt är straffrätt och skadeståndsrätt. Processrätten handlar om hur dessa materiella regler kan förverkligas med myndigheternas hjälp. Kronofogdemyndigheten kan exempelvis verkställa en dom genom att tvångsförsälja en persons egendom för att lösgöra pengar till den som har en fordran mot personen enligt domen.
Redogör för skillnaden mellan brottmål och tvistemål.
Med brottmål menas mål där en brottslig handling har lett till att en åklagare åtalar en gärningsman för ett brott enligt BrB eller annan straffrättslig lagstiftning och yrkar att han eller hon ska dömas till en viss brottspåföljd.
Med tvistemål (civilmål) avses mål där parterna inte kommer överens om sina civilrättsliga mellanhavanden. Det kan exempelvis röra ett familjemål eller en tvist om huruvida en faktura är betald eller inte.
Redogör för begreppet specialprocess och ge exempel på vad sådana processer kan avse
Med specialprocess menas främst sådan process som följer andra regler än reglerna i rättegångsbalken (RB) och som handläggs av domstol eller annan myndighet (framförallt Kronofogdemyndigheten). Det kan handla om konkursförfaranden enligt konkurslagen, beslut av domstol enligt ärendelagen om adoption, förvaltare eller bouppteckningsman. Andra exempel är när Kronofogdemyndigheten hanterar ansökningar om betalningsförelägganden och verkställighet av domar.
Vilka är processrättens syften när det gäller brottmålsrättegången?
Brottsbekämpning och rättssäkerhet. Domstolarna ska med andra ord dels utgöra ett led i den brottsbekämpning som inleds av polis och åklagare och dels tjäna som den yttersta garanten för att ingen oskyldig döms för brott.
Vad innebär det att domstolarna har en rättsskapande funktion?
Med det menas att domstolarna tolkar och preciserar en lags innebörd i det fall regeln i sig inte ger tillräcklig vägledning
Vad betyder det latinska uttrycket jura novit curia?
Att domstolen kan lagen (rätten). Den innebär att domstolen inte är bunden av de lagregler som parterna åberopar
Redogör för innebörden av följande processrättsliga princip: Den kontradiktoriska principen
Den kontradiktoriska principen innebär att ingen part får dömas utan att ha haft rätten och möjligheten att yttra sig och bemöta en motparts påståenden
Redogör för innebörden av följande processrättsliga princip: Koncentrationsprincipen
Koncentrationsprincipen innebär att en huvudförhandling ska hållas så koncentrerad i tid som möjligt. Den ska vara snabb, effektiv och korrekt och så väl förberedd som möjligt
Redogör för innebörden av följande processrättsliga princip: Förhandlingsprincipen
Förhandlingsprincipen innebär att domstolen i möjligaste mån ska låta parterna sköta sig själva. Vid oklarheter ska domstolen agera för att skapa klarhet och tydlighet.
Ett käromål respektive ett åtal består av bland annat yrkande och grund. Redogör för dessa begrepp
Med yrkande menas den slutsats som den parten som gett in stämningsansökan eller stämningen vill att domstolen ska komma fram till. I tvistemål kan det handla om att käranden vill att svaranden ska betala en summa pengar till honom eller henne och i brottmål kan det röra att den tilltalade ska dömas för en viss brottslig handling. Med grund menas de omständigheter som talar för yrkandet. I tvistemål kan det vara att svaranden lånat pengar av käranden men inte betalat tillbaka dem som överenskommits och i brottmål utgörs grunden av gärningsbeskrivningen (dvs att den tilltalade har begått en viss brottslig gärning)
Vad menas med begreppet genkäromål?
Med genkäromål menas ett käromål som uppkommer genom att svaranden i ett tvistemål i sin tur ansöker om stämning mot käranden i samma process. De båda parterna benämns då kärande och gensvarande respektive svarande och genkärande.
Redogör för oskyldighetspresumtionen.
Med oskyldighetspresumtion menas att den som är anklagad för brott ska betraktas som oskyldig till dess att motsatsen är bevisad. Denna princip är grundläggande och framgår bland annat av EKMR.
Vad är ett processhinder? Vad ska domstolen göra om den anser att ett sådant finns?
Ett processhinder, eller rättegångshinder, innebär att domstolen är förhindrad att pröva målet (se RB 34:1). Processhinder kan föreligga om domstolen anser att frågan redan har avgjorts eller att det är en annan domstol som måste ta upp målet. Ett processhinder ska leda till att domstolen avvisar talan i målet. Med andra ord ska domstolen inte pröva själva sakfrågan (till exempel om vem av parterna som har ”rätt” till en viss egendom).
Ge två exempel på processhinder.
Processhinder, eller rättegångshinder, gör att domstolen inte kan behandla den aktuella saken. Det kan bero på att målet hamnat i fel domstol. Ett annat processhinder är rättskraft. Rättskraft betyder att om en sak avgjorts av en domstol kan den inte ånyo tas upp till behandling. Domstolsbeslut som vunnit laga kraft är slutgiltiga
RÄTT ELLER FEL?
En fördel med skiljeförfarandet är att det är offentligt
FEL