Politik och demokrati Flashcards

1
Q

Vad är politik?

A

Fördelning av värden i samhället, det finns materiella värden (pengar, vapen) och immateriella värden som rättigheter, friheter osv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är en stat?

A

En organisation som har ett erkänt våldsmonopol över ett territorium. För att bli erkänd bör det finnas: en regering (med identifierbar makthavare som har en önskan och förmåga att styra landet), ett territorium och en regering som ska behärska sitt territorium fysiskt och ha makt över både det inre och yttre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är ett politiskt system?

A

Summan av ett lands politiska institutioner. Vad deras funktioner, befogenheter och relationen mellan dem är. Politiska institutioner kan vara regeringen, riksdag och myndigheter. Institutioner måste vara fasta med sin uppgift och är helt centralt i ett politiskt system.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Redogör för Dahls kriterier för en demokratisk process

A

Dahls kriterier för hans idealdemokrati är:
Lika rösträtt: Rösträtten ska vara allmän och alla röster ska väga lika tungt.
Effektivt deltagande: Alla medborgare ska ges samma möjlighet att forma sina preferenser, ta upp politiska spörsmål på agendan samt argumentera för eller emot de olika beslutsalternativen.
Upplyst förståelse: Alla medborgare ska ha möjlighet att bilda sig en uppfattning om vilka alternativa lösningar det finns på de politiska frågor, samt vilka konsekvenser olika politiska vägval kan tänkas få. Medborgarna tillgång till en mängd olika informationskanaler.
Kontroll över dagordning: Medborgarna ska ha möjlighet att initiera politiska ärenden, d.v.s. bestämma vilka frågor som ska tas upp till behandling.
Allomfattande deltagande: Syftar till att de fyra ovannämnda rättigheterna ska komma hela befolkningen till del och inte endast delar av den.
Dahl konstaterade dock att ingen modern statsbildning till fullo klarar av att uppfylla alla dessa krav, därför lanserade han termen polyarki. Polyarki är en beteckning på de stater som kommit längst i uppfyllandet av hand demokratikriterier, men som ändå inte kvalificerade sig som fullvärdig demokratier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Institutioner som karaktäriserar demokratier?

A

Folkvalda organ som innehar den lagstiftande makten → parlament. Där man kan debattera offentligt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad karaktäriserar demokratier?

A
  • Valda beslutsfattare: viktiga beslut fattas av personer som är valda
  • Fria och rättvisa val: beslutsfattare utses i val som är opartiska och regelbundna
  • Allmän rösträtt: Alla medborgare har rösträtt vid val av beslutfattare
  • Rätt att kandidera till uppdrag
  • Yttrandefrihet: rätt att yttra åsikter
  • Föreningsfrihet: rätt att bilda sammanslutningar oberoende politiska institutioner
  • Alternativa informationskällor: rätt att använda oberoende politiska institutioner
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Redogör för argument för och emot demokrati.

A

För:
- Makthavare som är folkvald och representerar folkets vilja.
- Lika rösträtt: allas åsikter väger lika tungt, t.ex. kön, etnicitet osv har ingen avgörande roll.
- Folkomröstning → folket har möjlighet att göra sin röst hörd.

Emot: Mer effektiv lagstiftning med en icke-demokratisk stat → lagstiftning behöver inte behandlas i flera omgångar eller i flera utskott. Med en demokrati finns det risk för en majoritetstyranni. D.v.s att en majoritet påtvingar en minoritet ett beslut som majoriteten inte gynnas av. Majoriteten av ett land (51%) beslutar om en lag som missgynnar en stor del av befolkningen, fortfarande demokratisk trots att det missgynnas en stor del av befolkningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Redogör för olika varianter av demokrati (syfte, centrala idéer, antaganden)

A

Representativ demokrati: Ett folkvalt organ som innehar den lagstiftande makten. Delegerar politiska makten till politiska representanter → parlament med den lagstiftande makten. Detta medför att folket kan fokusera på annat än politiken. Politiska beslutsfattandet lämnas i händerna hos politiker.

Direkt demokrati: Hela folket deltar i beslutsfattandet. Detta ger samtliga medborgare möjlighet att delta i det politiska beslutsfattandet. Det förutsätter dock många och mycket små enheter eftersom det kräver att hela folket ska kunna delta i debatten och därefter i beslutsfattandet. Det är dock omöjligt att i praktiken tillgodose - undantag är i mycket små stater. Det höjer legitimiteten i beslutsfattandet - medborgarna själva beslutar, det finns ingen mellanhand i form av folkets representanter som sänker legitimiteten. Negativt är dock att det är begränsade beslutsalternativ och det svårt att föra en konsekvent och sammanhållen politik. Även att det föreligger en risk att folk tröttnar på val och inte väljer att delta. På sikt kan det resultera i ett lågt valdeltagande i parlamentsval som kan innebära att legitimiteten för det politiska systemet urholkas

Liberal demokrati: hänvisar till Dahls kriterier. Målet är ett jämlikt och jämställt samhälle som ser till minoriteter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är skillnaderna mellan demokratiska och autokratiska system?

A

I en demokrati utgår all makt från folket. Makten är även splittrad, begränsad och kontrollerad. Den är inte centrerad till endast en politisk suverän. I en autokrati däremot är den politiska makten koncentrerad till endast en politisk enhet. Makten är okontrollerad, obegränsad och ändlös, och ser även inte till nationens välmående/intresse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Redogör för olika typer av autokratiska system.

A

Absolut monarki
Militärstyre
Enpartistat
Personalism
Teokrati
Oligarki

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Redogör för innebörden i begreppet konstitution. Vad beskrivs och regleras i en sådan?

A

Konstitutionen, statsförfattningen, beskriver och reglerar ett lands politiska system. Det är konstitutionen som tilldelar offentlig makt och anger befogenheter, sätter stadgar hur makt ska utövas och beskriver beslutsprocesser. Konstitutionen även begränsar makt och anger rättigheter som inte får kränkas. Konstitutionen reglerar: regeringsformen (reglerar de centrala institutionernas inbördes roller), successionsordningen (det kungliga arvet), tryckfrihetsförordningen (gäller utgivning av skrifter, inklusive medborgarens rätt att ta del av allmänna handlingar, offentlighetsprincipen) och yttrandefrihetsgrundlagen (innefattar yttrande i radio, TV, film, video och ljudupptagningar).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad skiljer en majoritetsdemokrati från en konstitutionell demokrati?

A

Majoritetsdemokrati: Kräver majoritetsbeslut i riksdagen
Dock har den en svag lagprövning då den är enkel att ändra .

Konstitutionell demokrati: En demokrati byggd på konstitutionen, lagen är överställd regenten. Svår att ändra konstitutionen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hur lätt/svårt är det att ändra den svenska grundlagen?

A

I Sverige i jämfört med konstitutionella demokratier är det lättare att ändra grundlagar då lagförslaget enbart behöver behandlas i en kammare → parlamentet. Det är dock svårare att ändra än vanliga lagar. För att ändra en grundlag krävs det att riksdagen fattar två likadana beslut, det ska hållas ett riksdagsval mellan de två besluten → detta för att väljarna ska kunna ta ställningen till förslaget om grundlagsändring och välja den riksdag som de tycker som de själva gör i frågan.

Vid en lagprövning prövar en domstol giltigheten av en gällande lagstiftning:

Abstrakt → Domstolen prövar om lagen strider mot någon av grundlagarna. Om lagen strider mot grundlag, kommer den sluta bli tillämpad genom att den exempelvis blir upphävd.
Konkret → Tar sikte på om en viss lagbestämmelse kan bli tillämpad i det enskilda fallet. Om lagen ifråga inte kan eller bör bli tillämpad i det enskilda fallet, blir resultatet att lagen inte blir tillämpad i det enskilda fallet. En sådan dom blir då ett så kallat rättspraxis eller prejudikat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Och hur betydande/begränsad är lagprövningen i Sverige?

A

Hur stark en lagprövning är handlar om den politiska majoritetens möjlighet att ändra och tolka konstitutionen. Ligger huvudansvaret hos regering och parlament? Sveriges lagprövning är svag/begränsad.

Det som talar för att sverige har en betydande lagprövning är att om högsta domstolarna anser att en föreskrift står i strid med en grundlag får den inte tillämpas. Lagrådet, som består av landets mest erfarna domare, granskar oftast lagförslag innan de tas upp i riksdagen för omröstning → dessa granskningar är dock inte bindande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Förklara lagrådets roll i det svenska politiska systemet

A

Lagrådets roll är att granska och yttra sig över lagförslag efter anmodan från regeringen eller ett riksdagsutskott. Lagrådet ska normalt höras över förslag till ändringar i de grundlagar som gäller tryckfriheten och yttrandefriheten i vissa medier och över förslag till lagar som berör enskilda människors fri- och rättigheter, deras personliga och ekonomiska förhållanden eller deras skyldigheter gentemot det allmänna. Regeringen kan avstå från att höra lagrådet om den fråga som behandlas i ett lagförslag. Lagrådets hörande skulle sakna betydelse eller om hörande av lagrådet skulle fördröja lagstiftningens ärendets behandling och detta skulle leda till avsevärda olägenheter.

Process:
- Departementet bereder synpunkter som de sedan samrådet med utskott och partigrupper när en proportion ska beredas.
- Detta lämnas sedan som en lagrådsremiss till lagrådet.
- Lagrådet granskar detta och bereder lagförslaget och lämnar till riksdagen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

För ett resonemang om hur staters grundläggande utformning kan bidra till starkare
eller svagare konstitutionella förhållanden.

A

Svag:
- betoningen ligger på förhandskontroll där regering och parlamentet har en central roll
- Lagars grundlagsenlighet är inte föremål för aktiv utomstående lagprövning, huvudansvaret ligger hos regering och parlament.
- Grundlagarna övervakas inte aktivt.
- Vi har inte en författningsdomstol som prövar alla lagförslag så de inte strider mot grundlagarna, endast ett lagråd som riksdagen/regeringen kan vända sig till. De är dock endast rådgivande och inte dominerande.
- På grund av att sveriges lagprövningsprocess är betecknat som en “fördröjningsmekanism” så legitmiterar vi vårt sätt att göra ingrepp i grundlagarna via majoritetsprincipen. Det krävs t.ex. att en förändring i en grundlag ska godkännas av ett sittande parlament, som sedan lämnas vidare till nästa val, och därefter antas på nytt av det nya parlamentet.
- Vi har inget krav på en kvalificerad majoritet, bred politisk konsensus, folkomröstning eller befogenheter hos utomstående insatser.

Stark:
- Författningsdomstol som prövar alla lagförslag, normkontroll, förklara lagar ogiltiga om de strider mot grundlagen.
- Konstitutionell demokrati - att lagarna är överordnade regeringen.

17
Q

Vilka är länsstyrelsernas huvudsakliga uppgifter?

A
  • Verka för att nationella mål får genomslag i länet, samtidigt som hänsyn ska tas till regionala förhållanden och förutsättningar
  • utifrån ett statligt helhetsperspektiv arbeta sektorsövergripande samt inom myndighetens ansvarsområde samordna olika samhällsintressen och statliga myndigheters insatser
  • främja länets utveckling och noga följa tillståndet i länet samt underrätta regeringen om dels det som är särskilt viktigt för regeringen att ha vetskap om, dels händer som inträffat i länet.
18
Q

Vad menar de som säger att det finns en konflikt mellan demokrati och likvärdighet i relation till kommunalt självstyre?

A

Vissa kommuner har det mer fördelaktigt. Skulle man ta ifrån vissa kommunerna befogenheterna skulle det på sätt och vis föra över beslutsfattandet till lokal nivå.

Kommuners befogenheter regleras av lagen som bestäms av staten, kan inte bli helt självstyre för kommunerna.

Alla kommuner ska ha samma tillgång och samma kvalite till reuser, men alla kommuner har olika förutsättningar. Detta kan leda till att demokratin och likvärdigheten krockar → Folket röstar på samma men får olika vinning av det.

19
Q

Man säger att de statliga myndigheterna och ämbetsverken i Sverige är politiskt självständiga i jämförelse med andra länder. På vilket sätt?

A
  • Här avses den organisatoriska tudelningen (dualism) som rådet mellan regeringskansliet och förvaltningsmyndigheterna där enskilda ministrar som eventuellt skulle lägga sig i förvaltningens ställningstaganden i vardagsarbetet i sådant fall löper risk att anklagas för ministyre.
  • Varken regering eller ansvarig minister kan lägga sig i handläggningen av enskilda ärenden på en myndighet. Myndighetens uppgift är att verkställa befintlig lagstiftning, det vore konstigt om en minister skulle kunna kringgå tolkning av regelverket.
  • Politikerna måste förlita sig på myndigheternas expertkunskaper. Ansvarig minister får inte göra uttalanden som kan tolkas att hen lägger sig i myndighetens hantering av en uppkommen situation, ministern förutsätts kunna lite på sitt eget polisväsende och rättsvårdande myndigheter