Personrätt Flashcards
Vad är ett rättssubjekt?
Fysiska och juridiska personer är att betrakta som rättssubjekt.
Redogör för innebörden av begreppen fysiska respektive juridiska personer.
Fysiska personer är vi människor och juridiska personer är en rättslig konstruktion såsom exempelvis ett aktiebolag.
Redogör för innebörden av begreppen rättskapacitet och rättshandlingsförmåga.
Utgångspunkten är att alla juridiska såväl som fysiska personer har rättskapacitet.
Rättskapacitet innebär att man har rättigheter och skyldigheter i form av att exempelvis äga egendom och att ha skulder.
Rättshandlingsförmåga innebär att man själv kan ombesörja sina rättsliga angelägenheter i form av att man själv exempelvis kan ge bort egendom eller ingå avtal.
Vilka har inte rättshandlingsförmåga?
Huvudregeln är att alla som har rättskapacitet även har rättshandlingsförmåga. Det finns dock undantag från detta och därför har varken underåriga personer som är ställda under förvaltarskap, psykiskt sjuka eller personer som är försatta i konkurs någon rättshandlingsförmåga.
Vilka är omyndiga?
Alla fysiska personer som är under 18 år är omyndiga. Att vara underårig innebär att man inte själv får bestämma över sin egendom eller åta sig förbindelser, 9:1 FB (föräldrabalken).
Har den som får en god man kvar sin rättshandlingsförmåga?
Ja
Har den som får en förvaltare kvar sin rättshandlingsförmåga?
Nej
Man brukar säga att den omyndige steg för steg med ökande ålder får en begränsad rättshandlingsförmåga. Vad får den omyndige själv råda över i och med att han eller hon fyller 16 år.
När en fysisk person fyller 16 år får denne själv bestämma över sina pengar denne har tjänat in från eget arbete. En 16-åring får även bestämma över den egendom som denne själv har köpt och avkastningen av pengarna eller från den egendom som hen själv har köpt.
När Alicia föddes fick hon 10 000 kr i gåva av sin mormor och morfar. I gåvobrevet står det att pengarna tillhör Alicia och att hon själv får bestämma över dem. Alicia är nu 16 år och vill använda pengarna till att köpa en EU-moppe. Hennes föräldrar motsätter sig att hon köper en EU-moppe. Vad gäller?
Eftersom Alicia har fått pengarna i gåva med villkor att hon själv får bestämma över dem, så har hon rätt att göra det. 9 kap 1 § FB.
Låt oss anta att EU-moppen i fråga kostar 15 000 kr. Alicia behöver 5 000 kr till för att kunna köpa den. Hennes pojkvän, som är 20 år, erbjuder sig att ge henne 5 000 kr i gåva. Hon har också möjlighet att få låna 5 000 kr av en kompis. Vad gäller?
Alicia kan inte låna pengar eftersom hon inte får skuldsätta sig och föräldrarna kan neka henne att ta emot gåvan från pojkvännen även om han anger att hon får bestämma själv över gåvan. Själva mottagandet av gåvan är en rättshandling och föräldrarna bestämmer om hon får ta emot gåvan. 9 kap 1 § FB
Bröderna Ahmed, 15 år, och Farouk, 16 år, har sommarjobbat och vill köpa en drönare för pengarna de tjänat. Föräldrarna motsätter sig köpet och vill att de ska spara pengarna istället. Vad gäller?
Ahmed kan inte vara med och köpa drönaren eftersom han inte bestämmer över pengarna han tjänat då han är under 16 år. Det är hans föräldrar som bestämmer över hans pengar. 9 kap 3 § och 1 § FB.
Ett barn har köpt dataspel i en butik. Butiksägaren vill få avtalet att gå tillbaka. Vad gäller?
Butiksägaren får inte frångå avtalet om han visste att han ingick avtal med ett barn och han inte hade skäl att tro att barnet fick ingå avtalet. 9 kap 6 § FB.
Augusta lider av psykiska problem och har en god man. Hon kan hantera sitt liv för det mesta men ibland hamnar hon i psykosliknande tillstånd och har svårt att förstå vad som händer och vad hon gör. Hon köper en bärbar dator för 24 000 kr. Några dagar senare ångrar hon sig och pratar med den gode mannen om att få köpet att gå tillbaka. Det är något oklart om Augusta var i ett psykotiskt tillstånd när hon köpte datorn. Vad gäller?
Om Augusta inte led av en psykisk störning är avtalet giltigt eftersom hon trots att hon har en god man har rättshandlingsförmåga.
Kalle är 14 år och har köpt en mobiltelefon för 7 000 kr. När hans mamma får reda på vad som hänt kräver hon att säljaren tar tillbaka telefonen och lämnar tillbaka pengarna. Pengarna hade han tagit från en låda där familjen lägger pengar som de sparar till något speciellt ändamål. Just nu var tanken att Kalle skulle kunna åka med en kompis familj på en skidresa. Kalle var dock inte så intresserad av det och han ville ha en telefon istället. Han tyckte han kunde ta pengarna eftersom de ändå skulle gå till hans resa. Det tyckte inte mamma. Ska avtalet gå tillbaka och hur ska i så fall återgången regleras?
Kalle är under 18 år och har inte rättshandlingsförmåga. Eftersom om pengarna sparas för ett speciellt ändamål, så kan han inte anses ha fått samtycke till att använda dem för att köpa en telefon, 9 kap 1 § FB. Kalle ska lämna tillbaka telefonen och få tillbaka pengarna.