Pasoptismul Flashcards
Ce este pasoptismul?
Este o epoca culturala si politica cuprinsa cu aproximatie intre 1830 - 1860, avand in centru Revolutia din 1848
Cum se manifesta dpv literar (curente)
Se intalnesc urmatoarele curente literare: preromantismul, clasicismul, romantismul si realismul (spre final)/ precursori ai realismului
Ce perioada reprezinta pt ppoporuol roman?
Este o perioada de modernizare a culturii romane prin infiintarea presei in lb romana, a teatrului, a unor societati culturale, trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin (printr-un alfabet de tranzitie)
Care este idealul pasoptistilor?
Este de a obtine independenta careia i se adauga dorinta de a forma un stat unitar roman (un singur stat). In consecinta articolele politice publicate au in vedere acest ideal national.
Care sunt reprezentantii si cu ce contribuie?
Acestia contribuie la dezvoltarea invatamantului superior in lb romana astfel la Iasi, Gheorghe Asachi reorganizeaza Seminarul de la Socola si infiinteaza Scoala Vasiliana de la Trei Ierarhi, devenind mai tarziu institutie de invatamant superior (Academia Mihaileana); la Biciresti, Ion Heliade Radulescu continuie activitatea lui Gheorghe Lazar la Scoala Romaneasca de la Sfantul Sava si redacteaza o gramatica romaneasca pt uz scolar; in Transilvania se infiinteaza invatamantul liceal la Brasov si anume o scoala comerciala condusa de Timotei Cipariu
bazele presei la Bucuresti
In 1828 se pun bazele presei in lb romana sub conducerea lui Ion Heliade Radulescu prin “Curierul romanesc” care avea din 1836 un supliment literar “Curierul de ambe sexe”
presa din Iasi
In 1829 la Iasi sub conducerea lui Gheorghe Asachi apare “Albina romaneasca “ suplimentat din 1837 de “Alăuta romaneasca”
Dacia literara
Este o publicatie reprezentativa pentru epica pasoptista desi are o aparitie foarte scurta(cateva numere). Apare in 1840 la Iasi si primul nr se deschide cu articolul-program: “Introductie” semnat de Mihail Kolgalniceanu. In acest articol Kogalniceanu sintetizeaza conceptia pasoptistilor cu privire la literatura si arta, propune astfel ca lit. romana sa se dezvolte prin creearea unor opere originale, respingand traducerile si aadaptarile: “Traductiile nu fac o literatura,ele omoara in noi duhul national”
Literatura originala - Kogalniceanu (propuneri) - citat
Kogalniceanu propune urmatoarele surse de inspiratie: natura patriei, istoria nationala si folclorul “Istoria noastra are destule fapte eroice, frumoasele noastre tari sunt destul de mari, obiceiurile noastre sunt destul de pitoresti ca sa putem gasi si la sujeturi de scris, fara sa avem pt aceasta o trebuinta sa ne imprumutam de la alte natii”
incurajarea lui Ion Heliade Radulescu
“Scrieti baieti, orice, numai scrieti”
Ce sustine articolul din Dacia Literara ? Dar titlul?
Sustine ideea unitatii nationale realizate si prin cultura “Talul nostru este realizatia dorintei ca romanii sa aiba o limba si o literatura comuna pentru toti”. Ideea este sustinuta si prin titlul publicatiei (Dacia = tot teritoriul romanesc). De asemenea, promoveaza critica obiectiva afirmand “Critica nostra va fi nepartanitoare. Vom crtitica cartea iara nu persoana”
Ce subiecte abordeaza Dacia literara?
Atat subiecte literare cat si de alta natura din urmatoarele rubricatii: “Scene istorice din cronicile Moldaviei”, “Scene pitoresti din obiceiurile Moldaviei”, “Scene contimporane”, “Literatura straina”, “Suvenire din Italia”
Cand a fost interzisa si cum continuie?
Dupa primele 3 numere este interzisa. Miscarea de la Dacia literara va fi continuata prin alte publicatii, precum: “Propașirea”, “Arhiva romaneasca” - s-au publicat letopisetele, “Magazin istoric pentru Dacia” si mai tarziu “Romania literara”
Infiintarea primului teatru la Iasi
In aceiasi perioasa se infiinteaza si teatrul in lb romana, inclusiv a scolilor de actori profesionisti, la Iasi s-a infiintat Conservatorul Filo-dramatic
prima pieasa de teatru din Bucuresti
Se pune in scena prima piesa de teatru tradusa in romana “Mirtil si Hloe” in 1816q