Alexandru Lapusneanul Flashcards
Specia literara
nuvela istorica
Epoca
text reprezentativ pentru perioada pasoptista, e aparut in primul numar al revistei “Dacia literara” in 1840
Curent
Nuvela predominant reomantica , inspirata din istoria nationala -“Letopisetul Tarii Moldovei” de Grigore Ureche. Se caracterizeaza prin eclectismul specific perioadei pasoptiste (imbina trasaturi reprezentative pentru diferite curente literare)
Trasaturile clasicismului in text
- structura riguroasa (alcatuit din 4 parti construite similar, adica fiecare debuteaza cu un motto reprezentativ, rezumativ cu rol de a anticipa actiunea)
- sintetizeaza faptele petrecute inainte de momentul nararii
- prezinta scene ilustrative pt caracterul voievodului (dramatizarea actiunii)
- caracterul moralizator, conform conceptului clasic “Kalokagarthon” al imbinarii binelui cu frumosul. Se reflecta printr-o naratiune predominant obiectiva, dar care are un narator ce intervine uneori in text pt a sublinia mesajul si invatatura transmisa => se excercita funtia interpretativa (la final domnitorul platestele faptele sale de cruzime cu o moarte in chinuri)
Trasaturile romantismului in text
- inspiratia din istoria nationala
-personajul exceptional (demonic - Alexandru L. tipul tiranului) - antiteza ca figura de constructie a textului
=> antiteza dintr Alexandru (viclenie, cruzime, ambitie, impulsivitate, prefacatorie, dorinta de razbunare, inteligenta malefica) si doamna Ruxanda (gingasie, bunatate, empatie, sensibilitate)
=> antiteza dintre comportamentul voievodului in prima domnie respectiv cea din a doua
=> antiteza intre Alexandru care vin cu oaste straina ca sa ia tronul Moldovei si boierii iubitori de tara (Spancioc si Stroici)
=> antiteza dintre Alexandru (dorinta de razbunare, inteligenta diabolica, aparenta onestitate ) si Motoc (viclean dar credul) - scenele de violenta, grotesti (piramida de capete, scena uciderii lui Motoc)
- motivul otravirii
- recreearea atmosferei epocii prin limbaj (arhaisme) si prin descrierea vestimentatiei
Anticiparea unor elemente realiste
descrierea psihologiei multimii (personajul colectiv)
Titlul
Evidentiaza personajul principal eponim si caracterul istoric al nuvelei facand referire la un episod din istoria Moldovei si anume a doua domnie a voievodului.
Protagonistul anuntat va fi prezentat ca un domnitor crud, tiran, prin intermediul a patru scene reprezentative
Constructia
-structura riguroasa
- stil cronicaresc (incipit si final) rezumand faptele dinainte si moartea
- structurarea pe 4 capitole cu mottot-uri
- accentul cade pe conflict (interior si exterior). Conflictul exterior: Spancioc, Stroici vs Alexandru (cauza: tradarea boierilor => sosirea domnitorului pentru razbunare). Conflict interior: Ruxanda (otravire, casatorie) si Alexandru (calugarie)