Opmærksomhed Flashcards

1
Q

Hvad er forskellen på ekstern opmærksomhed og intern opmærksomhed?

A

Ekstern opmærksomhed er det som referer til at selekterer i udefrakommende stimuli / sensorisk information.

Intern opmærksomhed er det som primært handler om at selekterer strategier og i at vedligeholde internt genereret information såsom regler, responser, LTH og arbejdshukommelsen. Intern hukommelse handler om at regulerer vores indre mentale liv.

Både intern og eksterns opmærksomhed er influenceret af vores mål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvilke tre dele består opmærksomheds systemet (den mest betydningsfulde model om opmærksomhed)

A

Originalt fremsat af Posner og kollegaer.

Indeholder 3 basis komponeneter:
1) Alarmerende funktioner - Ansvarlige for at opnå en generelt stadie af arousal (Hjernestamme og frontal cortex)
2) Orienterende funktioner - Kan betragtes som en form for ekstern opmærksomhed, og er delt op i to systemer. Dorsal attention network: Top down som er selektion af stimuli som er i overensstemmelse med vores mål.
Ventral attential network: Bottom up, som er specialiseret i at kunne opfange adfærdsmæssig relevant stimuli som er uventet.
disse to netværk interagerer med hinanden på en sådan måde at de samarbejder og at det skifter med de opgaver der er stillet overfor individet (tilpasset målsætningen)
3) Executive funktioner - Kan beskrives som en slags intern opmærksomhed. Er kritisk for at kunne kontrolere at starte på en opgave og at kunne vedligholde udførslen af en opgave.
Fortoparieltal sontrol network.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvad er default mode netvork?

A

Det er et netværk af hjernedele, som er aktive når en person ikek er fokuseret på det eksterne miljø. Er aktiveret når hjernen “vandre” (indre opmærksomhed)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvilke forskellige typer opmærksomhed findes der?

A
  • Fokuseret opmærksomhed
  • Delt opmærksomhed
  • Vedvarende opmærksomhed
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvilke to typer teorier findes der om opmærksomhed, som meget af den senere opmærksomheds forskning inden for kognitionpsykologi har bygget på?

A

Cocktail party problem, var det der gjorde at man afskrev behavioristernes måde at forstå opmærksomhed med stimulus og respons. Problemet omhandler hvordan vi som mennesker i stand til at kunne succesfuldt fokusere på en persons tale i en baggrund af støj og andre samtaler.

Filter teori:
Først fremsættes TIDLIG SELEKTION (Broadbent), hvor der er et tidligt filter som kommer lige efter de sensoriske indput.
Deutsch og Deutsch fremsætter efterfølgende SEN SELEKTION, hvor alle stimuli analyseres til det semantiske niveau, men så er der kun nogle få som kommer til respons niveua.
Treisman fremsætter ATTENTUATION TEORIEN hvor der er en form for tidlig selektion, men hvor stimuli tilskrives forskellige mængder af intensitet, så de irrelevante informationer ikke helt forsvinder. Det handler altså om dæmpning

Resource teori:
fremsat af Kahneman, at opmærksomhed er en begrænset ressource, og at den skal distribueres på en passende vis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvordan er moderne selektionsteorier?

A

Her handler det om fleksible top-down porcesser, hvor der både kan være tale om sen og tidlig selekstion, da det styres af de eksekutive funktioner. Se s 171 i Purves for modellen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvad er attentional blink?

A

Det er at hvis man ser to target lige efter hinanden (6-20 items pr sekund), vil det andet target ikke kunne blive identificeret, når det er tæt tidsligt på target 1.

“the notion of a blink captures the intuition that after attention has obtained the first target, it “blink” and thus does not see the second.”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvilke to hovedtyper af fejl ser vi inden for opmærksomhed?

A

Change blindness: Fænomenet hvor vi ikke ser den store forskel der er på to næsten identiske scener, når de bliver præsenteret sekventielt (tænk på båden vi fik præseneteret i seminar hold)

Inattentional blindness:
At man fejler at se et tydeligt og synligt target, da ens opmærksomhed bliver divergeret væk fra target (tænk på den video med gorilla og tælle bolde)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly