Motorkognition Flashcards

1
Q

Hvad handler degrees of freedom problemet om?

A

Dette problem er et problem som skal overkommes for at kunne producere en bevægelsesplan.
Problemet omhandler, at grundet strukturen af led og muskler i kroppen, er der mange måder at opnå et givent mål (altså at kroppen kan bevæge sig på mange forskellige måde for at opnå sit mål). Det viser sig dog når vi står overfor en situation (f.eks. at trykke på en knap for at elevatoren skal komme), så har vores hjerner en smart og effortless måde at løse det problem på med en effektiv strategi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvad handler optimal control theory om?

A

Det er en teori som handler om hvordan vi opnår motor kontrol og planlægning af bevægelser.
Her er problemet med at planlægge en bevægelse løst ved at bruge et optimerings princip til at definere den bedste bevægelse.
se s. 89 i Gilhooley for modellen.
Den indeholder en forward model som er den der bruges til at kunne forudsige forholdet mellem handlingerne og konsekvensen.
Control policy er nok den mest komplekse del af denne model, da det er her indput fra det nuværende stadie tages ind og der bliver produceret et output i form af en motor kommand.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvilke hjernedele lader til at være involveret i the optimal control model i de forskellige kasser?

A

Det lader til at dele af cerebellum er involveret i forward model (vi ved at cerebellum bidrager til at producere bevægelse, men det er også vigtigt for kognitiv funktion), sensory integration er i parietal lappen (husk at S1 - somatosensorisk primære cortex) ligger lige op ad central gyrus).
control policy lader til at være placeret i Basal gangliaer (er involveret i motor selektion. Parkinsons og huntingtons har problemer med basal gangliaerne)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvordan udfører vi komplekse bevægelser?

A

De opstår som resultatet af en hierakisk plan. Dette blev bekræftet af både hvordan raske individer producerer handlinger, men også når man kigget på hvordan individer med skade til dere frontale kortex, hvilke typer fejl i motorplanlægning, som de laver.
“In this example, the action schemas and their position in the hierarchy map directly onto the sequence of actions that need to take place for the action to be achived. This way of representing the action hierarchy is straightforward and has an intuitive appreal to representing how accomplishing a goal can be achieved by a hierarchical arrangement of schema.” s. 96 i Gilhooley.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvordan kan recurrent networks bruges til at forklare fejl der opstår i motor sekvenser?

A

REcurrent networkds er en type af kunstigt neural netværk, hvor forbindelserne mellem dele er arrangeret på en sådan måde, at der opnås en cyklisk forbindelse.
Et eksempel fra forskningen er f.eks. Cooper og Shallice (2000) om at lave instant kaffe.
Inde i hierakiet er der mønstre af aktivering og inhibering (som sker efter konceptet interaktiv aktivering), som producerer sekvensen. Et af karakteristika ved interaktiv aktivering er at når en del af hierakiet er valgt til aktivering, bliver andre inhiberet.
Så hvis man ikke er i stand til at aktivere de rigtige hierakier på de rigtige tidspunkter, eller at inhibere de rigtige, vil der opstå fejl.

Se Gillhooley s. 94-97

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvad er Apraxi?

A

Apraksi er en neurologisk lidelse, som typisk opstår som følge af en hjerneskade, hvor en personen mister evnene til at udføre en aktivitet, som de fysisk er i stand til og som de er villige til at udføre.

Kan opstår som følge af skade til frontal og parietal lapperne, basal ganlgia og skade til de neuronerne som forbinder disser regioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvad handler den kognitive sandwich om?

A

Det er en term som bruges til at beskrive at kognition er fyldet i en sandwich, som har to stykker brød rundt om sig: På den ene side perception og på den anden sige handling.

Det viser sig dog at kognitive repræsentationer af handlinger har en blanding af repræsentationer af aktioner og perceptioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvad handler common coding om ift handlings repræsentationer?

A

Common coding er en teori som indholder et lag af repræsentationer der inkluderer både event koder og handlingskoder. Hvorimod den cognitive sandwich ville sige at der var en oversættelses mekanisme mellem sensoriske og motor koder, er der i common coding en antagelse om at både produktion og perception deler særlige repræsentationer af handlinger i verden.

En af konsekvenserne ved denne teori er at der er interferens mellem perception og produktion, da de prøver at tilgå de samme ressourcer på samme tid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvad handler mirror mechanismer om ift at kunne sammenkoble perception og handling?

A

Spejl neuroner blev opdaget i frontal lapperne i aber. Det særlige ved spejlneuroner er at de har den særlige egenskab at de både aktiveres ved de sensoriske aspekter når man ser andre udføre en handling, samtidig med at du også aktiveres når man selv vha motor aspekter udfører selve handlingen.
Spejl neuroner er også blevet fundet i parietal lappen og i premotorcortex. Så de findes i de to regioner som koder to typer af sensorisk information (syn og lyd)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvad referer agens til i motor kognition?

A

Agens referer til fænomenet hvor vi typisk oplever vores egne handlinger som værende under vore kontol og at vi handler i en ekstern verden, hvor vi får ting til at ske.

Et vigtigt perspektiv ved agens er det at kunne tilskrive ansvar af ens handlinger til en selv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly