Olofsson, R & Nilsson, K. (2015). OBM i praktiken Flashcards
För att få framgång som konsult behöver det egna förhållningssättet observeras kontinuerligt. Här anges några riktlinjer som hjälper till då man ska sätta upp ramar för sitt arbete:
I det inledande arbetet med ett uppdrag behöver alltid konsulten övertyga organisationen om värdet av att ha någon utanför organisationen som leder eller underlättar förändringsarbetet. I de inledande mötena är det viktigt att förhålla sig aktivt lyssnande men även kunna demonstrera sin kompetens.
Det är viktigt att klargöra vem i organisationen som är uppdragsgivare, vilket syfte uppdraget har, hur rapporteringen ska ske och vilken roll konsulten ska ha.
Innan arbetet startar bör man göra ett uppdragskontrakt där alla ramar är nedtecknade. Det förebygger problem och underlättar samarbetet under förändringsarbetet.
Konsulten behöver ta ställning till och se att de förutsättningar finns som behövs för att ta på sig uppdraget. Finns rätt förutsättningar i form av resurser, ambitionsnivå, organisationens åtagande och den egna kompetensen?
Ett konsultativt förhållningssätt innebär främst ett aktivt lyssnande där ledare i organisationen behåller sitt ansvar. Samtidigt är det viktigt att ärligt kunna ge feedback.
Vad är kontingenter?
Sambandet mellan beteendet och de faktorer (aktiverare och konsekvenser) som påverkar beteendet
Vad menas med beteende enligt Olofsson & Nilsson?
Med beteende menar vi allt som vi gör och säger. Vi skiljer ut beteende från känslor och tankar som snarare är en följd av vilka kontingenser som påverkar beteendet.
Vad är viktigt att tänka på då man vill ge meningsfulla beteendebeskrivningar?
För att få meningsfulla beteendebeskrivningar behöver de beskrivas som aktiva handlingar och preciseras. Det är viktigt att undvika generaliseringar samt egenskapsbeskrivningar och att göra bra avgränsningar. Att enbart beskriva attityder och värderingar är inte tillräckligt tydligt.
Vad formas beteendet främst av?
Beteendet formas främst av konsekvenser som följer på beteendet. Konsekvenser definieras utifrån att de påverkar sannolikheten för framtida beteenden.
Vad är aktiverare?
Aktiverare kommer nära i tiden före beteendet och ger information om vilka konsekvenser olika beteenden får.
Vad innebär en följdverkning?
Beteendet får olika följdverkningar. Det som skiljer dessa från konsekvenser är att de inte påverkar framtida beteenden.
Vad är bra att tänka på angående kategorisering av konsekvenser i arbetet med beteendeanalys?
För att göra arbetet med beteendeanalysen effektivt i organisationer är det bra att kategorisera konsekvenserna sociala, naturliga, resultat- och arrangerade.
Vad innebär förstärkning?
Förstärkning innebär en process där beteendet ökar i sannolikhet. Försvagningar en process där beteendet minskar i sannolikhet.
Processen är ibland en konsekvens där något tillförs - och då kallas den positiv - och ibland en konsekvens då något tas bort-och då kallas den för negativ.
Förklara positiv förstärkning och positiv försvagning och vad det kan leda till.
Positiv förstärkning (något tillförs) och negativ förstärkning (något tas bort) är exempel på konsekvenser som ökar sannolikheten för beteendet i framtiden. När beteenden påverkas av positiv förstärkning ökar chansen för frivilligprestationer som är positiva för organisationen, medan vid negativ förstärkning ökar risken för destruktiva flykt- och undvikandebeteenden.
Positiv försvagning (något tillförs) och negativ försvagning (något tas bort) är exempel på konsekvenser som minskar sannolikheten för beteendet i framtiden.
Hur kan man bedöma styrkan i konsekvenser och vad annars kan påverka beteendet?
För att kunna bedöma styrkan av påverkan i varje konsekvens är det bra att observera hur nära i tiden den kommer, vad den har för betydelse för individen, och hur förutsägbart det är att den kommer.
Beteenden kan påverkas av att vi har egna erfarenheter av kontingenser, eller genom att vi följer regler eftersom
vi tidigt har förstärkts för att följa regler.
Vad kan ändra förutsättningarna för beteendets kontingenser?
Motiverande omständigheter (MO), och situationen som beteendet inträffar i, ändrar förutsättningarna för beteendets kontingenser.
Redogör för förändringsarbetets fyra steg?
Steg 1: En tydlig riktning
Steg 2: Rätt förutsättningar
Steg 3: Genomför förändring
Steg 4: Hållbarhet över tid
Beskriv förändringsprocessens första steg
Steg 1: En tydlig riktning
Börja med att göra en analys av organisationen.
En utvecklingsmöjlighet prioriteras: Det vill säga man beskriver vad som ska förändras för att få störst möjlighet att påverka de viktigaste effektmålen i organisationen.
Resultaten specificeras genom att beskriva nuläge och vad som ska uppnås. Här beskrivs både förändringsresultat som är vad som ska förändras och effektresultat som är den förändring som ska ske i effektmålen.
Mätmetoder för att kunna utvärdera de olika resultaten utvecklas.
Under detta steg måste ledningen samordnas för att gemensamt ta ansvar och fatta beslut om prioriteringen av utvecklingsmöjlighet och resultat.
Beskriv förändringsprocessens andra steg
Steg 2: Rätt förutsättningar
Identifiera vilka roller, funktioner och/eller personer som kan påverka resultatet.
Pinpointa de beteenden som påverkar resultatet. Prioritera och precisera de beteenden som om de förändras påverkar resultatet mest.
Genomför beteendeanalys av de beteenden som pinpiontats, för att kunna dra slutsatser om hur kontingenser i organisationen ska förändras för att öka de önskvärda beteendena.
Utveckla mätmetoder för att följa beteendeförändring.