Notiunea, Functiile, Natura Juridica Si Delimitarea Prescriptiei Extinctive Flashcards
Unde este reglementata prescriptia extinctiva?
Prescriptia extinctiva este reglementata in Cartea a VI-a, Titlul I “Prescriptia Extinctiva”.
*Dispozitiile privind prescriptia extinctiva prevazute la alte materii din codul civil, precum si cele prevazute in alte acte normative se completeaza cu cele in materie, din titlul mai sus mentionat.
Cum poate fi definita prescriptia extinctiva.
Prescriptia extinctiva poate fi definita ca fiind, stingerea dreptului la actiune in sens material, neexercitat in termenul de prescriptie prevazut de lege.
Carei categorii de ordine apartin normele juridice care reglementeaza prescriptia extinctiva potrivit noilor reglementari?
Potrivit noilor reglementari, normele juridice care reglementeaza institutia prescriptiei extinctive nu mai sunt de ordine publica ci sunt norme de ordine privata.
Poate fi aplicata prescriptia extinctiva din oficiu?
In prezent, organul jurisdictional nu mai poate aplica prescriptia din oficiu, inclusiv in ipotezele in care ar fi in interesul statului sau unitatilor administrativ-teritoriale.
Care este momentul pana la care poate fi opusa prescriptia?
Prescriptia poate fi invocata, fie prin intampinare, fie cel mai tarziu la prima zi de infatisare (primul termen).
De catre cine poate fi opusa prescriptia extinctiva?
Prescriptia poate fi opusa de catre cel in favoarea caruia curge, de creditorii acestuia, de codebitorii unei obligatii solidare sau indivizibile, fideiusorii, precum si de orice persoana interesata.
Ce permite caracterul dispozitiv al normelor din aceasta materie?
Caracterul dispozitiv al normelor din aceasta materie, permite partilor sa modifice prin acordul lor expres, momentul de la care incepe sa curga prescriptia extinctiva, clauzele de suspendare si intrerupere privind cursul prescriptiei, precum si termenele de prescriptie extinctiva, cu exceptia drepturilor la actiune de care partile nu pot dispune, precum si a actiunilor derivate din contractele de adeziune, de asigurare si cele supuse legislatiei privind protectia consumatorului.
Potrivit art. 2514 alin. 2, ce nu pot declara partile ca fiind imprescriptibil?
Partile nu pot declara imprescriptibila o actiune, care potrivit legii este prescriptibila si nici prescriptibila o actiune care potrivit legii este imprescriptibila.
Cu ce se sanctioneaza nerespectarea dispozitiilor art. 2514 alin. 2?
Nerespectarea acestor dispozitii se sanctioneaza cu nulitatea absoluta.
Ce dispozitii raman incidente pentru prescriptiileincepute si neimplinite inainte de intrarea in vigoare a Noului Cod Civil?
Pentru prescriptiile incepute si neimplinite inainte de intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, raman incidente, dispozitiile legalea care le-au instituit.
Care sunt cele 3 functii pe care le indeplineste prescriptia extinctiva?
Prescriptia extinctiva indeplineste 3 functii: functia preventiva si mobilizatoare, functia de consolidare a raporturilor juridice, functia sanctionatorie.
Ce reprezinta functia preventiva si mobilizatoare?
Functia preventiva si mobilizatoare in sensul ca perspectiva stingerii dreptului la actiune prin implinirea termenului de prescriptie il determina pe titularul dreptului sa si-l realizezein termenul prevazut de lege.
Ce reprezinta functia de consolidare a raporturilor juridice?
Functia de consolidare a raporturilor juridice, prin care se asigura stabilitate si certitudine titularilor de drepturi subiective si obligatii civile.
Ce reprezinta functia sanctionatorie?
Functia sanctionatorie, in sensul ca prescriptia este o sanctiune ce intervine in cazul creditorilor neglijenti, care manifesta dezinteresfata de drepturile lor.
Ce inseamna pentru subiectul activ implinirea termenului de prescriptie?
Prescriptia extinctiva stinge dreptul la actiune in sens material, ceea ce inseamna ca actiunea intentata de subiectul activ, dupa implinirea termenului de prescriptie, va fi respinsa ca prescrisa, ceea ce echivaleaza cu refuzul concursului fortei de constrangere a statului, solicitat de titularul dreptului subiectiv supus prescriptiei.