Efectele Prescriptiei Extinctive Flashcards
Ce se intelege prin drept la actiune in sens procesual?
Prin drept procesual se intelege posibilitatea unei persoanede a sesiza organul de jurisdictiein vederea realizariiunui drept subiectiv civil.
Ce se intelege prin drept la actiune in sens material?
Prin drept la actiune in sens material se intelege posibilitatea titularuluide a-si realiza dreptul subiectiv prin forta de constrangere a statului.
Ce se stinge prin prescriptia extinctiva?
Prin prescriptia extinctiva se stinge numai dreptul la actiune in sens material.
Ce se intampla cu dreptul subiectiv civil si obligatia corelativa prescrise?
Dreptul subiectiv civil si obligatia corelativa supravietuiesc, transformandu-se din perfecte (ocrotite atat pecalea ofensiva a actiunii in justitie, cat si pe calea defensiva a exceptiei) in imperfecte, ocrotite doar pe calea defensiva a exceptiei.
Ce presupune imprescriptibilitatea dreptului la actiune in sens procesual?
Imprescriptibilitatea dreptului la actiune in sens procesual presupune, ca titularul dreptului la actiune poate sesiza oricand organul jurisdictional, urmand ca acesta sa verifice daca prescriptia este sau nu implinita, verificare conditionata potrivit noilor reglementari de o cerere expresa in acest sens.
Care este exceptia de la adagiul “accesorium sequitur principale”, art. 2504 alin. 1?
Prin exceptie, art. 2504 alin. 1 teza 1, prevede ca prescriptia dreptului la actiune privind creanta principala nu atrage si stingerea dreptlui la actiunea ipotecara.
Care sunt limitele art. 2504 alin. 1 teza 1?
Creditorul ipotecar va putea urmari, in conditiile legii, doar bunurile mobile sau imobile ipotecate, insa in limita valorii acestor bunuri; dobanzile si alte accesorii ale creantei ipotecare nu mai pot fi acoperite in afara capitalului dupa implinirea prescriptiei din valorificarea pe cale silita a bunului ipotecat.
Ce se intampla odata cu stingerea dreptului la actiune privind un drept principal?
Odata cu stingerea dreptului la actiune privind un drept principal, se stinge si dreptul la actiune privind un drept accesoriu,potrivit adagiului, accesorium sequitur principale.
Cum se stinge dreptul la actiune in cazul obligatiilor cu executare succesiva?
In cazul obligatiilor cu executare succesiva, dreptul la actiune cu privire la fiecare dintre aceste prestatii se stinge printr-o prescriptie separata. Exceptie fac prestatiile succesive care alcatuiesc, prin finalitatea lor, rezultata din lege sau din conventie, un tot unitar.