NO: Biologi - Frågor Kap 1-2 Flashcards

Öva inför provet 16/9-20/9

1
Q

Vad är typiskt för allt liv?

A

Allt liv kan föröka sig, växa, andas och behöver energi. De flesta kan även reagera på omgivningen och röra på sig fast än att de inte har glasögon. Till och med växter kan röra sig mot ljuset.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv jordens barndom för cirka 4 miljarder år sedan.

A

För cirka 4 miljarder år sedan så var det inte så länge sedan som jorden bildades. Himlakroppar och kometer krockade hela tiden med jorden. Då så var jordens yta ett hav av flytande lava men efteråt, då det äntligen började sluta kollideras hit och dit hela tiden så sjönk temperaturen i lavan och till slut stelnade till berg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur bildades de första haven på jorden?

A

De första haven på jorden bildades då som kometerna kolliderade med jorden. Nämligen så innehöll de mängder av is och då som de träffade den heta horden så bildades vattenånga som efterhand övergick till regn då som jorden äntligen började svalna. Regnet började sakta fylla de första haven på våran planet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv Millers experiment.

A

Millers experiment handlade om då han utsatte konstgjord atmosfär tillsammans med de ämnen som fanns då jorden skapades, blixtar.

Vattenångan blev till vätska igen och Miller beskrev vad han då hade upplevt. “The first time I did the experiment, it turned red. Very dramatic! And then, after it turned red, it got more yellow and brown as the sparking went on!”. Experimentet pågick i flera veckor och resultatet var som man trott; enkla kemiska byggstenar hade bildats till DNA och proteiner-delar som finns med i enkelt liv. Stanley Miller utförde det hör berömda experimentet på 1950-talet, han var även forskare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Varför är det kemiska ämnet DNA så viktigt?

A

Därför att DNA:t bestämmer hur någon ska se ut och hur man ska anpassas vid sin omgivning (utvecklas eller inte). Ett exempel är när vi människor hade svansar- precis som apor, men förlorade dem pga evolutionen (vi behövde inte dem). Vi anpassade oss till vår omgivning och behövde inte våra svansar, därför utvecklades vi och förlorade dem till sist.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hur tror man att den första urcellen bildades?

A

Genom att “livsmolekyler” som var enkla föregångare till DNA gjorde kopior av sig själva och runt det enkla DNA:t bildades efterhand en skyddande tunn hinna av fettliknande ämnen. Det kallas för ett cellmembran. Det var inte förrän nu som en första enkel urcell hade bildats.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Varför har liv kunnat uppstå på just vår planet?

A

Det beror bland annat på att jorden ligger lagomt långt från solen för att vi ska få rätt temperatur och för att det fanns flytande vatten här, just på jorden. Vattnet gjorde det enklare åt molekylerna att bilda organismer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Varför var det så viktigt för livet på jorden att det utvecklades celler med klorofyll?

A

Därför att klorofyll kan fånga in solenergi och tillverka syre. Med hjälp av de så bildades fotosyntesen. Dessutom så ökade mängden syre med hjälp av fotosyntesen långsamt på både hav och land.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

På vilket sätt var ozonskiktet viktigt för livets utveckling?

A

Ozonskiktet var viktigt för livets utveckling därför att ozonskiktet skyddade land, hav och organismer från solens skadliga ultravioletta strålning. Om det inte vore för ozonskiktet så skulle solens skadliga ultravioletta strålning skada organismer och deras hem rejält, vilket kunde ha ledat till att alla organismer dör och utvecklas inte längre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Berätta om teorin om uralstring.

A

Uralstringsteorin innebär att liv kunde uppstå av sig självt, exempelvis ur smuts, men man fick senare reda på att teorin var fel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Rita och beskriv skillnaderna mellan en växtcell och en djurcell.

A

Växtcellen har ofta fler och större delar än djurcellen. Växtcellen har en cellvägg utanför cellmembranet, kloroplast som innehåller klorofyll och gör att växten oftast är grön och cellsaftrum/vakuol som innehåller mängder av vatten och gör växten stabil.

Alla dessa delar har inte djurcellen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Berätta om Carl von Linnés fältstudier.

A

Linné vandrade långa vandringar dagligen med sina elever där han undervisade dem om vad som var giftigt, ätligt eller medicinskt användbart. Han skickade även iväg de på långa resor med båt. De bar med sig någon spännande organism hem för att Linné var sjösjuk. Resorna skedde under 1700-talet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad utgick Linné ifrån när han delade in organismerna?

A

Linné utgick från hur organismen var byggda och utifrån deras olikheter och likheter när han sedan delade in de i olika grupper.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Varför kan inte hundar och katter få ungar med varandra?

A

Därför att de är olika arter och därför att de är inte tillräckligt nära släkt med varandra för att kunna få barn med varandra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad måste gälla för att två individer ska tillhöra i samma art?

A

Enligt Carl von Linné så måste de kunna få både barn och barnbarn med varandra. Han utgick också från hur organismen var byggda och deras likheter och skillnader.

Exempelvis, åsnan och hästen, de kan ju få barn med varandra men de kan inte få barnbarn med varandra. Därför så tillhör de i olika arter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad är en kreationist?

A

En person som tror bokstavligen på det som står i Bibeln och att det var Gud som skapade allt. Någon väldigt gudfruktig.

17
Q

Hur bildades fossil?

A

Genom att djur bäddas lager på lager av lera. Efterhand så förstenas det i berg och då så har en fossil bildats.

18
Q

Vilka vetenskapliga upptäckter gjorde att man under 1800-talet började ifrågasätta den religiösa bilden av hur livet uppstått och utvecklats?

A

Jämförelser av olika arter i olika miljöer (som Darwin berättade) och vetenskapliga upptäckter av fossil är anledningen till att man började ifrågasätta den religiösa bilden av hur livet utvecklats och var uppsatt (“Gud gjorde allt!).

19
Q

Varför väckte Darwins bok “Om arternas uppkomst” sån uppståndelse?

A

Därför att den inte kom överens med “hur Gud skapat allt” och även för att den antydde att människan skulle vara släkt med aporna.

20
Q

Vad menas med naturligt urval?

A

Det naturliga urvalet innebär att individerna som är bäst anpassade till sin miljö, den de lever i, har störst chans att föröka sig, överleva och föra kunskaper vidare till nästa generation.

21
Q

Varför är det viktigt med en stor variation av egenskaper inom en art?

A

Därför att det ger en art större möjlighet att överleva framtida miljöförändringar. Exempelvis som för den engelska björkmätaren under 1800-talet.

22
Q

Berätta om den engelska björkmätarens betydelse för förståelsen av evolutionen.

A

I England finns det två olika sorters engelska björkmätaren: den ljusa versionen och den mörka versionen. Den ljusa versionen gömmer sig på de ljusa träden medan de mörka gömmer sig på de mörka träden. Men, under 1800-talet i England så ökade koleldning, vilket ledde till att trädstammarna blev mörkare. De mörka blev vanligare att se än de ljusa därför att de mörka var de som hade fördel och kunde oftast överleva och föröka sig. Men efter några år, när det blev bättre för träden så började träden ljusna igen. Då blev de vita björkmätaren vanliga igen!

23
Q

Beskriv med ett exempel hur en ny art kan bli till.

A

På Galapagosöarna finns det finkar, galapogsfinkar. De har utvecklats till nya arter för att kunna anpassa sig till olika sorters arter föda på öarna. Man kan se det tydligt på deras näbbformer.

24
Q

Varför är biologisk mångfald viktig för evolutionen?

A

Därför att en biologisk mångfald gör så att det finns en stor variation, dvs ger möjlighet till anpassning till framtida förändringar och utveckling av nya arter.

25
Q

Hur kommer koldioxiden som behövs vid fotosyntesen in i de gröna bladen?

A

Genom klyvöppningarna på bladen. Det finns miljontals av de på ett blad och genom klyvöppningarna är också där som syret lämnar växten.

26
Q

Vad händer med solenergin som växterna fångar in vid fotosyntesen?

A

Med hjälp av solenergin (som kloroplastet fångar in) så förenas koldioxid (CO2) och vatten (H2O) som sedan omvandlas till druvsocker, glukos. (C6H12O6). Glukos består av 6 kolatomer (C6), 12 väteatomer (H12) och 6 syreatomer (O6).

27
Q

Förklara varför en krukväxt som står i ett mörkt rum dör även om du vattnar den.

A

Därför att växter behöver solenergi för att kunna göra så att fotosyntesen fungerar. Om du ställer den i ett mörkt rum så kommer den gröna färgen i växten också börja blekna (den gröna färgen kommer från kloroplasterna i växten).

28
Q

Vad används glukos (druvsocker) till mer än som mat i växten?

A

Glukosen (druvsocker) kopplas ihop till långa kedjor som bildar cellulosa. Cellulosan i sin tur lagras i växternas cellväggar och bildar styva och sega fibrer som är bra byggmaterial för blad, grenar och trästammar. Druvsockret kan även användas för att kopplas ihop till stärkelsen.

29
Q

Förklara hur växten kan använda glukos som byggnadsmaterial för att växa.

A

Därför att den omvandlas först om till andra ämnen som cellulosa som gör så att växten kan växa, bilda frön och blomma. Cellulosa är även bra byggmaterial för att bygga upp trädstammar pga hur den är uppbyggd.

30
Q

Nämn några viktiga energirika frön som människor odlar som mat.

A
  1. Vete
  2. Majs
  3. Ris
  4. Råg
  5. Korn
  6. Ärtor
  7. Bönor
  8. Havre
31
Q

Varför behöver växter gödsel?

A

Därför att gödsel innehåller mycket växtnäring av olika slag som växter kanske har brist av. Gödsel påverkar växter väldigt positivt.

32
Q

Vad är skillnaden mellan stärkelse och cellulosa? (Bonus)

A

Cellulosan är uppbyggd på ett annorlunda sätt, om du kollar på en bild med stärkelsens struktur och cellulosan kommer du se skillnaden, även om den inte är så stor. Stärkelse fungerar som växtens energiförråd. Den är en viktig del av vår kost och finns i ris, pasta och potatis.

Cellulosa består av fler sammansatta druvsockermolekyler, upp till 3000 stycken! Den är ett stabilt och hårt ämne därför att den är sammansatt av de druvsockermolekylerna som gör så att den är som den är.