Neuvostoliitto sotien välillä Flashcards
Mitä tapahtui helmi/maaliskuun vallankumouksessa Venäjällä 1917?
Tappiollisen maailmansodan seurauksena kansa nousi kapinaan tsaaria vastaan. Nikolai II syrjäytettiin vallasta ja tilalle tuli Aleksander Kerenskin johtama väliaikainen hallitus.
Miksi uusi vallankumous tapahtui jo saman vuoden loka/marraskuussa? Mitä vallankumouksesta seurasi?
Väliainen hallitus oli heikko ja epäsuosittu, sillä se jatkoi sotatoimia ja kansalaisten kurja asema säilyi. Vallankumouksessa väliaikainen hallitus syrjäytettiin ja valtaan nousivat Vladimir Leninin johtamat kommunistiset Bolshevikit.
Millainen oli Leninin aika Neuvosto-Venäjällä/Neuvostoliitossa?
Sekava, sillä maa oli loka/marraskuun vallankumouksen jälkeen sisällissodassa vuoteen 1922 saakka. Kommunismin oppien mukaan valtio pakkolunasti tuotantolaitokset ja omaisuudet itselleen, mutta sisällissodan jälkeinen uusi talouspolitiikka salli pienimuotoisen yksityisyrittäjyyden. Lisäksi perustettiin valtionpoliisi Tseka, jonka tehtävä oli selvittää yhteiskunnan vihollisia.
Miten Lenin vaihtui Staliniin Neuvostoliiton johdossa?
Lenin sairastui ja kuoli 1924. Syynä oli luoti takaraivossa, jonka hän oli saanut vuosia sitten. Tätä seurasi vaktataistelu Lev Trotskin ja Josif Stalinin välillä, jonka Stalin voitti. Samalla Trotski joutui pakenemaan maasta.
Millä talousohjelmalla Stalin lähti nostamaan Neuvostoliittoa kohti kehityksen kärkeä, josta maa oli tipahtanut?
Suunnitelmatalous, joka nojasi Stalinin laatimaan kahteen 5-vuotissuunnitelmaan. Valtiojohtoisesti määrättiin, mitä tuotetaan. Painopiste oli raskaassa teollisuudessa.
Miten maatalous kehittyi Stalinin aikaan?
Talonpoikien maatilat pakkolunastettiin ja niistä muodostettiin suuri valtion johtamia yksiköitä, kolhooseja. Tilat omistaneet talonpojat joka tapatettiin tai laitettiin pakkotyöhön omille tiloilleen. Uudistusta seurasi nälänhätä, joka tappoi 5-6 miljoonaa ihmistä.
Mitä olivat Stalinin puhdistukset ja miksi niitä toteutettiin?
Stalin tapatti yli 30 miljoonaa todellista ja suuriltaosin kuviteltua vastustajaa 1930-luvun aikana. Syynä tähän oli vainoharhaisuus ja pelko vallan menettämisestä.