Kohti I maailmansotaa Flashcards
Voidaanko 1800-luvun Venäjää pitää suurvaltana? Perustele.
Kyllä; Valtio on alueeltaan ja väestöltään laaja ja se onnistui myös laajentamaan omaa aluettaan vaikka hävisi myös sotia.
Ei; Venäjän sotatekniikka jäi pahasti jälkeen jäi kaikilta osin pahasti jälkeen. Lisäksi yhteiskunnalinen kehitys (keskeisimpänä teolistuminen) jäi kauas muista Euroopan suurvalloista.
Millaiset olivat suurmaiden suhteet 1900-luvun alussa?
Kireät. Maat kilpailivat tiukasti teollisuudessa, taloudessa, siirtomaista, aseistuksessa ym. ja vahvistivat omaa valtiotansa nationalismin muukaan
Millainen oli Saksan teollinen kehitys yhdistymisen jälkeen verrattuna muihin Euroopan suurvaltoihin?
Nopea. Saksa nousi useilla teollisuuden aloilla kärkeen ja sen kasvuvauhti oli moninkertainen verrattuna esim. Iso-Britanniaan ja Ranskaan, saatika Venäjään.
Suurvallat solmivat useita liittolaissopimuksia keskenään, joista merkittävimmät olivat Kaksi- ja kolmiliitto. Mitä ne olivat?
Kolmiliitto: Saksan, Italian ja Itävalta-Unkarin välinen sopimus puolustaa toisia osapuolia heidän joutuessa sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi. Kaksiliitto: Sama periaate, sopijamaina Ranska ja Venäjä, Iso-Britannian liityttyä myöhemmin mukaan.
Mitä tapahtui Sarajevon laukauksissa?
Terroristijärjestö Mustaan Käteen kuulunut serbialainen äärinationalisti Gavrilo Princip ampui Itävalta-Unkarin kruununperillisen Franz Ferdinandin ja hänen vaimonsa. Hänet vangittiin ja hän kuoli myöhemmin vankeudessa.
Miksi Sarajevon laukaukset johtivat I maailmansodan syntyyn?
itävalta-Unkari vaati Serbiaa selvittämään murhan syylliset. Kun tutkimustoimet eivät miellyttäneet, I-U julisti sdoan Serbialle. Serbiaa tukenut Venäjä julisti seurauksena sodan I-U:lle ja liittolaissopimusten lauettua kaikki Euroopan suurvallat olivat pian sodassa keskenään.
Miksi Sarajevon laukauksia ei voida pitää merkittävimpänä sodan syynä tai edes syynä ylipäätään?
Suurvaltojen väliset suhteet olivat kiristyneet koko 1900-luvun ajan ja jo ennen sitä. Kaikki valtiot kilpavarustautuivat ja kokivat nationalismin hengessä olevansa ylivertainen kansakunta muihin verrattuna. Osittain sotaa jopa odotettiin, että paremmuudesta päästäisiin mittelemään.
Mitkä olivat I maailmansodan osapuolet?
Keskusvallat (mm. Saksa ja Itävalta-Unkari) ja Ympärysvallat (Ranska, Britannia, Venäjä, USA, Italia). Italia vaihtoi sodan alettua puolta.