Neuro - socialisten Flashcards
EMBRYOLOGI: Utgå från de tre hjärnblåsorna och beskriv översiktligt hur cortex cerebri bildas under fosterlivet. Nervcellernas ursprung och hur de är organiserade i olika lamina bör också beaktas. (090227ORD, 4p)
CORTEX: Cortex indelas anatomiskt i olika lober. Vilka funktioner kontrolleras framförallt inom de respektive loberna och vilka anatomiska landmärken utgör gräns mellan de olika loberna? (Lobernas namn anges både på svenska och latin och markeras på bilden nedan). (090227ORD, 5p)
- Lobus frontalis (frontallob) dx et sn
- Lobus parietalis (parietallob) dx et sn
- Lobus occipitalis (occipitallob) dx et sn
- Lobus temporalis (temporallob) dx et sn
Avgränsningar utgörs av s.k. fåror (lat. Sulci), som bildas mellan vindlingar (lat. Gyri), vilka bägge är en del av hjärnans veckning som bildats för att öka hjärnans totala area. De två Sulci som är viktigast är Sulcus centralis mellan Lobus frontalis et Parietalis samt Sulcus lateralis mellan Lobus temporalis och Lobi frontalis et parietalis.
EMBRYOLOGI: De celler som kommer att ge upphov till nervsystemet ger sig till känna tidigt under embryologin. Utvecklingen från neuroektoderm till ett moget nervsystem involverar givetvis många olika processer. Den spatiala och temporala regleringen av olika grupper av gener spelar en helt avgörande roll för nervsystemets utveckling. Regleringen sköts i stor utsträckning av endogena signaleringsmolekyler som utsöndras från en distinkt embryonal celltyp eller vävnad och har sin verkan på en intilliggande celltyp eller vävnad.
a) Ge exempel på åtminstone två stycken endogena signaleringsmolekyler som spelar en central roll för nervsystemets tidiga utveckling. (100326ORD, 2p)
b) Det finns ett antal embryonala strukturer som utsöndrar endogena signaleringsmolekyler och därigenom dirigerar nervsystemets fortsatta utveckling. Ge exempel på två sådana strukturer. (100326ORD, 2p)
c) Nervsystemet är under sin utveckling mycket sårbart, – detta i kombination med de potenta signaleringsmolekylerna gör att det finns flera olika missbildningar och sjukdomar i nervsystemet som kan kopplas till enskilda signaleringsmolekyler och deras signaleringsvägar. Ge exempel på en endogen signaleringsmolekyl och en sjukdom eller missbildning som den är associerad med. (100326ORD, 2p)
a)
- Bone Morphogenetic proteins (BMPs)
- Retinioidsyra (Retinoic Acid; RA)
- Fibroblast Growth Factor (FGF)
- Transforming Growth Factor (TGF)
- Sonic Hedgehog (Shh)
- Vertebrate homologues of the wingless gene of Drosophilia (Wnt)
b)
- Notochord
- Floorplate
- Roofplate
- Somiter
- Själva neuroektodermet
c)
- RA-signalering och neuralrörsanomalier (ex spina bifida) och nervcellsdifferentiering.
- Shh-signalering och holoprosencefali och medulloblastom.
EMBRYOLOGI:
a) Vad heter de tre groddbladen och vilket av dessa kommer att ge upphov till neuralröret? (110329ORD, 1p)
b) Redogör för de tre primära hjärnblåsorna. (110329ORD, 2p)
c) Redogör även för de fem sekundära hjärnblåsorna och ange vilka delar av hjärnan respektive blåsa kommer att ge upphov till. (110329ORD, 3p)
a) Ektoderm (ger upphov till neuralröret), Mesoderm, Endoderm
b) Prosencephalon, Mesencephalon, Rhombencephalon
c) Telencephalon (Cerebral cortex, Basal ganglia, Hippocampus), Diencephalon (Dorsal thalamus, Hypothalamus), Mesencephalon (Midbrain), Metencephalon (Cerebellum, Pons), Myelencephalon (Medulla)
EMBRYOLOGI: Beskriv den tidiga utvecklingen av nervsystemet med hjälp av schematiska teckningar. Förklara varifrån nervsystemet utvecklas och hur den tidiga anläggningen ser ut. Varifrån kommer hjärnan, ryggmärgen resp. PNSs nervceller? Ungefär hur gammalt är embryot när nervsystemet börjar anläggas? (4p, 5p)
Ca 18 dagar efter befruktningen, när embryot är ca 1 mm långt, anläggs nervsystemet. Signaler från det underliggande mesodermet till ektodermet determinerar ett område i ektodermet. Där bildas neuralplattan, som sedan ger upphov till neuralfåran och slutligen neuralröret, som är ett rör av neuroektoderm nedsänkt i mesodermet. Samtidigt som neuralröret isoleras kommer ett ektoderm längs dikets kanter att avsnöras och bilda strängar på båda sidorna om neuralröret i form av neurallisterna. Hjärnan kommer från den proximala delen av neuralröret som genomgår en serie utbuktningar och krökningar, först i form av det s.k. treblåsestadiet och därefter det sk. femblåsestadiet. Ryggmärgen bildas av den resterande delen av neuralröret. PNSs nervceller uppstår i huvudsak från neurallisten.
EMBRYOLOGI: Vilken/vilka delar av neuralröret och celler/strukturer i dess närhet förknippar du med induktionen och differentieringen av neuralröret i en ventral (basal kolumn/platta) och en dorsal del (alar kolumn/platta)? (2p)
notochord, golv (floor)- och tak (roof)-plattorna, “marginalcellerna” i det epidermala (ickeneuronala) ektodermet eller motsvarande svar. Initialt notochord och marginalceller, därefter tak- och golvplattans celler.
EMBRYOLOGI: Vilken typ av funktion associerar du i första hand basal- respektive alar-plattan med? (1p)
motorik respektive sensorik.
EMBRYOLOGI: Vilken genfamilj antas ha stor betydelse för utvecklingen/differentieringen av alarplattan? (1p)
generna som kodar för BMPs (bone-morphogenic proteins; genfamilj inom TGF’s storfamilj).
EMBRYOLOGI: Nämn någon missbildning som orsakas av fel/brister i slutningen av neuralröret! (1p)
t.ex. Spina bifida (meningo-myelocele/myelocele), Anencephali.
JONKANAL: Redogör kortfattat för vilken typ av molekyl jonkanaler består av och ange den molekylära uppbyggnaden av jonkanaler. (2p; 2p)
Jonkanaler är uppbyggda av proteiner (glyko-) ofta bestående av en eller flera subenheter (molekylvikt 25 000 till 250 000 D). De delar som ligger i lipidfasen är hydrofoba, medan de delar som ligger mot extra- respektive intracellulärvätskan är hydrofila. Den intramembranösa delen av kanalen är uppbyggd av s.k. transmembranös helix medan de delar som vetter mot vätskefaserna består av hydrofila aminosyreloopar.
JONKANAL: Ange de två drivande krafter som får joner att passera genom jonkanaler (1p; 1p)
Kraften p.g.a. koncentrationsgradienten dvs. skillnaden i jonkoncentration mellan de två sidorna av membranen samt den elektriska kraften dvs. spänningsskillnaden mellan membransidorna.
JONKANAL: Redogör för hur jonkanaler selekterar bland olika jonslag, samt vilka faktorer som bestämmer jonflödets riktning genom en jonkanal. (111103ORD, 2p)
Vid den extracellulära delen av jonkanalen finns ett selektionsfilter som består av laddade aminosyror. Genom deras laddning och distans mellan varandra kan bara en viss typ av joner interagera med dessa aminosyror och förlora sina vattenmolekyler. Denna interaktion är stark och enbart joner som passar in kan flöda genom kanalen.
JONKANAL: Vilka jonkanaler involveras i generering av en aktionspotential och på vilka sätt aktiveras de? (1p)
Na+- och K+-kanaler, bägge spänningskänsliga (dvs. de aktiveras som svar på depolarisering).
JONKANAL KATEGORISERING: a) Beskriv hur de två jonkanalklasserna “icke-gatade” och “gatade” fungerar, samt deras respektive funktionella roll i nervcellen. (111103ORD, 2p)
- Icke-gatade kanaler är alltid öppna och kallas också läckkanaler. Dessa kanaler är viktiga för att sätta vilomembranpotentialen. De är permeabla för K+och till en mindre del för Na+.
-
Gatade kanaler är jonkanaler som öppnas och stängs som svar på viss stimuli. Beroende på stimulus delas dessa kanaler in i olika kategorier:
- Spänningskänsliga kanaler som känner av förändringar i membranpotentialen
- Ligand-gatade kanaler som aktiveras extracellulärt av en transmittorsubstans eller intracellulärt av en cyklisk nukleotid (ex cAMP, cGMP)
- 2nd messenger-gatade kanaler som aktiveras genom forsforylering
- Sträck- eller mekano-gatade kanaler som känner av tryck på membranet.
JONKANAL ICKE-REGLERADE: Ge ett exempel på en icke-reglerad kanal och ange en viktig funktion för denna. Förklara mekanismen för det generella “fenomen” som kanalen och dess permeabilitet ger upphov till. (3p)
K+-läckkanal: K+-joner vill diffundera ut ur cellen med koncentrationsgradienten (ca 30 ggr mer K+ på insidan); detta motverkas av attraktionen mellan K+ på utsidan och negativa laddningar på insidan. Storleken på denna attraktionskraft = EK = RT/zF In Ko/Ki (Nernsts formel; behöver inte anges).
Normalt är vilomembranpotentialen mer positiv än EK (pga. viss Na+-permeabilitet)