Nazisme Flashcards

1
Q

Orígens

A

Amb la derrota d’Alemanya a la I GM, neix la República de Weimar amb un govern provisional que durà a terme les negociacions de la Pau de París. Es produeix aixecament en la Revolució Espartaquista (marxista amb suport del sector obrer). La revolta va aturar per l’exèrcit i els líders, Karl Liebknecht i Rosa Luxemburg van ser assassinats.

Les reparacions de guerra i la culpabilització Alemanya varen crear descontent de la República de Weimar, no va efectuar els primers pagaments de les reparacions. França i Bèlgica van ocupar el Rühr. La població local va fer vagues, això va agreujar la situació econòmica.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Partit obrer alemany

A

Sorgirà un nou partit antimarxista, de ideologia nacionalista, defraudat pel desenllaç de la Guerra i traicionat pels seus polítics. Hitler es el líder; Partit Nacionalsocialista Obrer Alemany (NSDAP, 1920).
Hitler remodela el partit i organitza les Seccions d’Assalt (SA). Aquestes s’encarreguen de la seguretat als mítings i d’enfrontar-se a l’extrema esquerra. Eren coneguts com els camises pardes, així es diferenciaven del Partit Nazi.

Hitler realitza un cop d’estat per derrocar la República de Weimar i establir una república nacionalsocialista. Hitler és empresonat i condemnat a 5 anys de presó. Tan sols hi estarà 9 mesos, i es dedicarà a escriure “La meva lluita” on plasma la ideologia del nazisme

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Idees principals

A
  • No a la democràcia; Partit Únic i Joventuts Hitlerianes.
  • Culte al líder; propaganda.
  • Exaltació de la violència i militarisme.
  • L’antisemitisme: acusen els jueus dels problemes d’Alemanya.
  • La raça ària. Defensaven que l’origen dels alemanys era la raça ària (superior)
  • La teoria de l’espai vital. Per poder defensar-se era necessari expandir el seu territori.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Com van anomenar a Hitler?

A

Es convoquen eleccions on el partit més votat és el Partit Nacionalsocialista (nazi). No obté la majoria absoluta, però la burgesia i els conservadors pressionen el president de la República a formar govern amb Hitler. El gener de 1933 Hitler és nomenat canceller d’Alemanya.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Primers anys

A

Es produeix l’incendi del parlament alemany, realitzat per nazis per culpar als comunistes i iniciar la repressió contra els dissidents. Hitler redacta una nova llei on prohibeix i il·legalitza qualsevol partit i sindicat que no sigui el Partit Nacionalsocialista.

La nit del ganivets llargs, Hitler ordena l’operació Colibrí per assegurar el seu lideratge i acabar amb oposicions dintre del partit: un centenar de persones varen ser assassinades. Entre ells destaca el líder de les SA. Agafen més importància les SS i la Gestapo.

L’agost de 1934, Hitler es converteix en nou president de la República. Acapara tots els poders de l’estat i instaurar la seva dictadura nacionalsocialista.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Economia

A

Hitler va lluitar per superar la crisi econòmica mitjançant una política autarquia, la qual consisteix en que l’Estat sigui capaç de ser autosuficient. Va reduir la taxa d’atur gràcies a la construcció d’obres públiques i d’una indústria pesada.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Anti-semitisme

A

Les primeres mesures que varen portar a terme varen ser la propaganda antisemita. Es va establir la prohibició de que els jueus poguessin fer feina amb altres alemanys; i el 1935 es varen aprovar les Lleis de Nuremberg que prohibien els matrimonis entre jueus i aris.

El vespre del 9/11/1938 (Nit dels Vidres Trencats) assassinen a jueus i devers 26.000 són empresonats i deportats a camps de concentració; el 1939 els jueus són obligats a portar una insígnia o braçalet que els identifiqui com jueus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly