Naturfagsprøve Flashcards
Kjemiloveyay
Forklar hvordan periodesystemet er bygd opp med grupper og perioder, og bruk periodesystemet til å lese av og hente ut informasjon om grunnstoffer
periodesystemet er en tabell som organiserer grunstoffer, De vanrette radnene kalles for perioder, og viser hvor mange elektronskall et grunnstoff har. De lodrette radene kalles for grupper og viser hvor mange elektroner det er i det ytterste skallet. Hver boks i tabellen viser grunnnstoffets navn, symbol, atomnummer (antall protoner) og atommasse (hvor tungt atomet er)
Beskriv hvordan atomer er bygd opp
Atomer består av en kjerne med protoner og nøytroner, omgitt av elektroner som beveger seg rundt.
Bruke branntrekanten i faglige forklaringer
Branntrekanteen viser de tre tingene som må være tilstede for at en brann skal oppstå: brennbart materiale, oksygen og varme. Uten en av disse stopper brannen.
Forklar hva ioner er og bruk periodesystemet til å forutsi hvilke stoffer som blir positive ioner, og hvilke som blir negative ioner.
Et ion er et atom eller en gruppe atomer som har fått eller mistet eletroner, slik at det har en elektrisk ladning.
Positive ioner (kationer): Grunnstoffer i gruppe 1, 2 og 13 gir lett fra seg elektroner for å få et fullt ytre skall. De blir positive fordi de har flere protoner enn elektroner.
Negative ioner (anioner): Grunnstoffer i gruppe 15, 16 og 17 tar opp elektroner for å fylle sitt ytre skall. De blir negative fordi de får flere elektroner enn protoner.
Hva er metaller og ikke- metaller?
Metaller er grunnstoff som ligger til vestre og i midten av periodesystemet.
Ikke- metaller er grunnstoff som ligger til høyre i periodesystemet.
Beskriv hva som kjennetegner stoffer som er bygd opp av bare metaller, bare ikke-metaller og av metaller og ikke-metaller.
Metaller skinner, leder strøm og varme godt, og kan bøyes som kobber.
Ikke- metall leder dårlig, er sprø eller gasser, som oksygen. Stoffer med bare metaller er sterke og ledende, som kobber. Bare ikke-metaller danner sprø eller gassformige stoffer, som CO₂. Metaller og ikke-metaller sammen danner salter med ionebindinger, som NaCl.
Forklare forskjellen på molekyler og nettverksforbindelser. Gi eksempler på ulike egenskaper til metaller, ikke-metaller og salter.
Molekyler er små grupper av atomer bundet sammen, som vann (H₂O). Nettverksforbindelser er store strukturer der atomene er koblet i et mønster, som diamant. Molekyler er små og avgrensede, nettverksforbindelser er store og sammenhengende.
Forklar begrepet «likt løser likt», og begrunn forskjellen på vannløselige og fettløselige stoffer.
Likt løser likt betyr at polare + polare stoffer blandes sammen og upolare + upolare stoffer kan blandes sammen, men polare + upolare stoffer vil ikke blandes sammen og skilles, og danner to lag. Eks: olivenolje + vann.
Hva er en kjemisk reaksjon? Og gi eksempler på dette.
En kjemisk reaksjon er en prosess hvor ett eller flere stoff reagerer og danner en eller flere nye forbindelser.
Eks: Når hydrogen og oksygen reagerer, dannes vann.
Begrunn hvorfor forbrenningsreaksjoner er så viktige for oss mennesker.
Forbrenningsreaksjoner er viktige fordi de gir oss energi. Kroppen forbrenner mat og oksygen for å lage energi vi bruker til å bevege oss, holde varmen og leve. Vi trenger også forbrenning for å lage varme og lys, som når vi brenner ved.
Bruk kollisjonsmodellen til å forklare hva som skjer i kjemiske reaksjoner, og beskriv hva som påvirker kjemiske reaksjoner.
Hvorfor brukes den?
Hva skal til?
Hvordan øke sjangsen?
Kollisjonsmodellen brukes til å forklare hvordan og hvorfor kjemiske reaksjoner skjer. Den sier at partikler må kollidere for at en reaksjon skal skje. Men ikke alle kollisjoner virker – det kreves: Riktig retning og nok energi
For å øke sjansen for reaksjoner, kan du:
* Øke temperaturen: Partiklene beveger seg raskere og kolliderer oftere.
* Øke konsentrasjonen: Flere partikler gir flere kollisjoner.
* Øke overflaten: Mindre biter gir flere steder hvor reaksjoner kan skje.
Forklar hva som menes med massebevaring
Massebevaring skjer når det er like mange atom av hvert grunstoff før og etter reaksjonen.
Beskriv hvilke stoffer som inngår i forbrenningsreaksjoner, og forklar hva som skiller fullstendig fra ufullstendig forbrenning.
I en forbrenningsreaksjon inngår det:
Brennstoff: For eksempel tre, gass, eller olje.
Oksygen: Fra lufta.
Når disse reagerer, dannes nye stoffer:
Ved fullstendig forbrenning: Karbondioksid og vann.
Ved ufullstendig forbrenning: Karbonmonoksid, sot, og vann.