Moara cu noroc de Ioan Slavici Flashcards
Ce este nuvela?
Nuvela este o operă epică scrisă în proză cu o dimensiune relativ scurtă în care accentul cade pe trăirile, experiențele, sentimentele personajului principal.
Ce fel de nuvele sunt?
Nuvela poate fi: istorică, fantastică, psihologică.
Care sunt trăsăturile nuvelei?
Trăsăturile nuvelei sunt: - întindere medie
- domină narațiunea și descrierea
- acțiunile se organizează într-un singur fir narativ
- conflict puternic
- personajele sunt bineindividualizate
Ce fel de nuvelă este “Moara cu noroc”?
“Moara cu noroc” de Ioan Slavici este o nuvelă realistă, obiectivă, tradițională, simetrică. Este o nuvelă realistă , pentru că prezintă evenimentele în mod credibil, personajele sunt tipologice, și are caracter critic. Este o nuvelă obiectivă, pentru că narațiunea este la persoana a III-a, nr. sg, naratorul este omniprezent și omniscient. Este tradițională, pentru că prezintă mentalitatea lumii arhaică ardelenească. Este simetrică, pentru că începe și se termină cu vocea bătrânei.
Cine este Ioan Slavici?
Ioan Slavici este un autor important al literaturii române. El a scris multe opere: romane, nuvele, povestiri etc. Exemple de opere: “Pădureanca”, “Popa Tanda”, “Comoara”, “Moara cu noroc” etc.
Ce este titlul nuvelei?
Titlul nuvelei “Moara cu noroc” arată locul unde se petrece acțiunea Este în antiteză cu soarta personajului principal. Norocul în mentalitatea arhaică trebuie lucrat, meritat. “Moara cu noroc” este un han. Hanul în percepția populară este un loc rău, maleefic, bântuit. Roata morii sugerează și “fortuna labilis”. (soartă schimbătoare)
Ce este tema nuvelei?
Tema nuvelei este prezentarea procesului de dezumanizare al lui Ghiță sub influența setei de îmbogățire (de bani). O altă temă este și prezentarea lumii ardelenești din secolul 19.
Cum este structurat nuvela?
Structura nuvelei este alcătuită din 17 capitole. Acțiunea se organizează în trei planuri. Primul plan este reprezentat de vocea bătrânei, care deschide și sfârșește nuvela. Al doilea plan urmărește transformarea lui Ghiță datorită de setei de bani. Ultimul plan prezintă influența lui Lică Sămădăul puternicul locului asupra familiei lui Ghiță. În nuvelă întâlnim technica simetriei, technica înlânțuiri gradate și technica anticipării.
Subiectul nuvelei
Subiectul nuvelei începe cu vocea bătrânei care atrage atenția că ”Omul să fie mulțumit cu sărăcia sa, căci dacă e vorba, nu bogăția, ci liniștea colibei tale te face fericit.” În acest enunț este anticipat (előzetes) tema nuvelei.
Primul capitol
În primul capitol cunaștem personajele principale, pe Ghiță, un cizmar sărac, care locuiește în satul Ineu împreună cu familia lui, cu soția Ana, soacra și copilul. El este nemulțumit de soarta lui și vrea să asigure condiții mai bune de trai pentru familie. De aceea el decide să ia în arendă (bérbe vesz) hanul Moara cu noroc, care este situat la o răscruce de drumuri înspre Ineu și Fundureni. Hanul este în vale „Drumul până la han este cum greu, iară mai departe locurile sunt rele”, și locul unde este hanul anticipează evenimentele tragice. La han Ghiță trăiește iluzia bogăției, pentru că fiind un om cinstit, veneau cu plăcere la han „ei îi primeau pe drumeți ca pe un prieten… bani se strângeau”.
Primul capitol (2)
Situația se schmbă odată cu apariția lui Lică Sămădăul, puternicul locului. Lică „un om de 36 de ani, înalt, uscățiv și supt la față, cu mustață lungă și cu ochi verzi”, a fost șeful porcarilor. Ghiță din discuția purtată înțelege că timpul cât va fi cărciumar depinde de Lică. Ghiță astfel intră în afaceri necinstite deși a fost un om „harnic și stânguitor”, cinstit. Ghiță treptat se distanțează de familie și de săteni.
Punctul culminant
Punctul culminant este momentul când în apropierea hanului Lică și oamenii lui ucid 4 suflete. Cărciomarul, Lică și oamenii sunt arestați. În timpul petrecut în arest, Ghiță se zbate între două gânduri: să spun adevărul sau nu. El depune un jurământ fals și astfel este spânzurat Buză-Ruptă și Săilă Boarul, doi dintre oamenii lui Lică.
Întors la cărciumă, Ghiță regretă și decide să îl ajute pe Pintea, jandarmul să îl prindă pe Lică Sămădăul. Ghiță o folosește pe Ana drept momeală. Nuvela se termină tragic, eroii sunt pedepsiți pentru greșelile lor: Ana este ucisă de Ghiță, Ghiță este împușcat de Răuți, omul lui Lică, ia Lică Sămădăul se sinucide.
Ultimul capitol
Ultimul capitol prezintă vorbele bătrânei care confirmă observațiile de la început „Simțeam eu că nu are ia să bine, dar așa le-a fost dat”. Acest enunț sugerează mentalitatea tradițională, credința în destin. Bătrâna și nepoții supraviețuiesc, pentru că nu au păcătuit, nu au încălcat nici o lege morală sau lege justițiară.