Mic glosar terminologic Flashcards

1
Q

AFIX

A

(Affix) - prefix sau sufix

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

ANAFORIC

A

(anaphoric) - care se referă la ceva menționat mai înainte în cursul comunicării lingvistice sau, într-un sens mai larg, la ceva cunoscut de către interlocutor sau cititor; astfel, spunem că he are o funcție anaforică în exemplul: did you say George? Oh, he is in perfect health - ai spus George? O, e perfect sănătos.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

ANALITIC

A

(analytic) - 1. Despre o formă gramaticală, se spune că este analitică atunci când e alcătuită din două sau mai multe cuvinte : of the man - al omului (genitiv analitic), more beautiful - mai frumos (comparativ analitic), he should be - să fie (subjonctiv analitic); v. și sintetic.
2. Despre o limbă, se spune că este analitică atunci când se caracterizează printr-un număr mic de desinențe și printr-un mare număr de instrumente gramaticale. Datorită numărului restrâns de desinențe (și, în general, terminații), într-o limbă analitică ordinea cuvintelor este mai mult sau mai puțin strictă; v. și sintetic 2.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

CONTEXT

A

(Context) - enunț sau parte dintr-un enunț care face posibilă identificarea funcției unui cuvânt, a unui grup de cuvinte, mai rar a unei propoziții. Astfel, cuvântul round, în contextul the table is round - masa e rotundă - este adjectiv și înseamnă ,,rotund,,; în they were sitting round the table - ședeau în jurul mesei - este prepoziție și înseamnă ,,în jurul,, , ,,împrejurul,, ; în we looked round - am privit în jur - este adverb și înseamnă ,, în jur,, , ,,împrejur,, , ,,de jur împrejur,, , ,,încoace și încolo,,; în will the steamer round the Cape of Good Hope? - va ocoli vaporul Capul Bunei Speranțe? - este verb și înseamnă ,, a ocoli,, , ,,a circumnaviga,, ; în the doctor soon brought him round - doctorul îl readuse curând în simțiri) - este particulă adverbială, modificând sensul verbului de care este atașată (to bring - a aduce; to bring round - a readuce în simțiri) - aceasta în funcție de locul ocupat în propoziție (de exemplu round așezat după verbul de legătură is din primul exemplu nu poate fi decât nume predicativ-adjectiv) etc.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

CONSTITUENȚI

A

(Constituents) - elementele alcătuitoare ale unei forme complexe ; astfel, constituenții din : Peter spoke - vorbi Petre, sunt elementele Peter și spoke, iar cei din: his cousin Peter spoke afterwards - vărul său Petre vorbi după accea, se împart în constituenți imediați (Immediate Constituents) și anume: his cousin Peter și spoke afterwards, care, la rândul lor, se pot subdiviza în constituenți ultimi (Ultimate Constituents) și anume: his, cousin, Peter, spoke, afterwards.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

CONVERSIUNE

A

(Conversion) - deasemeni, ,,schimbarea categoriei gramaticale,, , este transformarea unei părți de vorbire într-o altă parte de vorbire: table (subst.) - masă - și (to) table (verb) - a propune, a prezenta. Conversiunea a îmbogățit mult vocabularul limbii engleze mai ales în urma pierderii relative a desinențelor și constituie și astăzi un procedeu destul de productiv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

DESINENȚĂ

A

(Ending, Inflexion) - element morfologic, care, adăugat unui cuvânt, exprimă cazul, numărul, persoana etc. Astfel, în cuvântul the writer”s - al scriitorului, ”s este desinența care exprimă cazul genitiv al substantivului the writer; iar în cuvântul asked din contextul I etc. asked, -ed este desinența care exprimă timpul preterit, modul indicativ al verbului to ask.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

DETERMINANT

A

(Determinant) - cuvânt, grup de cuvinte, uneori propoziție, care precizează înțelesul unui alt cuvânt (de obicei o parte de vorbire principală, deci substantivul și verbul) în diferite sensuri: cantitativ, numeric, spațial, temporal, ca element cunoscut, generic etc. Iată cum poate fi determinat numeric substantivul sugar - zahăr: much (adj. nehot.) sugar - mult zahăr; a little (adj. nehot.) sugar - (ceva) zahăr; a great quantity of (subst. cu prep., precedat de adj. și art.) sugar - o mare cantitate de zahăr, sau cum poate fi determinat temporar verbul to come - a veni: he came yesterday (adv. de timp) - a venit ieri; they will come very soon (adv. de timp la gradul superlativ) - vor veni foarte curând - etc.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

EPIFORIC (sau DEICTIC)

A

(epiphoric, deictic) - care se referă la ceva nemenționat încă în cursul comunicării lingvistice, reprezentând elementul nou al comunicării; astfel, articolul nehotărât a are o funcție epiforică în exemplul: I came across a new word in the text - am dat de un cuvânt nou în text.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

FUNCȚIUNE

A

(Function) - valoarea sau rolul semantic, gramatical (morfologic, sintactic) și uneori semantic-gramatical pe care îl îndeplinește un cuvânt etc. într-un enunț, cu luarea în considerare a contextului. Astfel, în propoziția a friend in need is a friend indeed - prietenul la nevoie se cunoaște, a îndeplinește funcția morfologică de articol nehotărât și pe cea semantic- gramaticală de determinant generic al substantivului friend; (a) friend îndeplinește funcția semantică de obiect (v. obiect), pe cea morfologică de substantiv și pe cea sintactică de parte a subiectului, subiectul complet fiind a friend in need; in are funcția semantică slăbită a „aflării într-o anumită situație”, funcția morfologică de prepoziție și pe cea sintactică de parte a atributului in need etc.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

FUNCȚIONAL

A

(functional) - privitor la funcție sau funcții (v. funcți(un)e). Gramatica funcțională se bazează pe analiza funcțională a faptelor de limbă.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

INSTRUMENT GRAMATICAL

A

(Function Word) -cuvânt care are doar o funcție gramaticală și care nu se poate folosi singur ci numai împreună cu alte cuvinte, ca prepozițiile, conjuncțiile, articolele, particulele adverbiale: on, and, the, up etc.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

ÎNLOCUITOR

A

(Substitute) - cuvânt care ține locul unui alt cuvânt, cum este pronumele, parte de vorbire care înlocuiește un subtantiv: do you know John? - îl știi pe John? he (pronume personal, în locul lui John) is my brother-in-law - el este cumnatul meu. Tot înlocuitori sunt și verbele auxiliare și modale, atunci când exprimă și ideea verbului principal amintit anterior: „I like this picture very much.”
„Do you?” -Îmi place foarte mult poza ta. - Zău (îți place) ?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

MODIFICATOR

A

(Modifier) - cuvânt, grup de cuvinte și, uneori, o propoziție care modifică, într-o măsură mai mare sau mai mică, sensul cuvântului la care se referă. Astfel, în a big box - o cutie mare, adjetivul calitativ big modifică înțelesul substantivului box (noțiunea de „cutie” nu implică neapărat și ideea de „mărime”) ; în he ran quickly - alerga repede, adverbul de mod quickly modifică înțelesul verbului ran (noțiunea de „a alerga” nu implică neapărat și ideea de „repeziciune”.) etc.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

NEFLEXIBIL

A

(unchangeable) - despre unele părți de vorbire, care nu se schimbă, nu au decât o singură formă, cum este adjectivul, care, cu câteva excepții neînsemnate, nu se schimbă în funcție de număr, gen sau caz:

a tall boy - un băiat înalt
to a tall boy - unui băiat înalt
the tall girl - fata (cea) înaltă
three tall men - trei bărbați înalți

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

OBIECT

A

(Object) - în afară de sensul de „complement”, obiect înseamnă tot ce poate fi exprimat prin substantive: ființe, lucruri, fenomene, relații etc.

16
Q

OMONIMIE

A

(Homonymy) - totalitatea sau studiul raporturilor ce se stabilesc: a) între înțelesurile nesinonimice, îndepărtate, ale unuia și aceluiași cuvânt (omonime lexicale: play - joacă, joc și play - piesă de teatru) sau b) între funcțiile gramaticale ale aceleiași forme (omonime gramaticală: did he speak French? - vorbea franceza? în care did este verb auxiliar și I did know him - ba da, îl cunoșteam, în care did este verb modal având funcția de a sublinia ideea exprimată de verbul know). În engleza modernă si contemporană, omonimia este foarte dezvoltată; v. și polisemie și polifuncționalism

17
Q

POLIFUNCȚIONALISM

A

(Polyfunctionalism) - pluralitatea de funcții gramaticale sau semantic-gramaticale pe care le poate îndeplini o aceeași formă; polifuncționalismul este, așadar, identic cu omonimia gramaticală; v. omonimie b).

18
Q

POLISEMIE

A

(Polysemy) - totalitatea sau studiul diferitelor sensuri ale unui cuvânt sau grup de cuvinte; atunci când aceste sensuri nu sunt sinonimice între ele, avem, de fapt, de-a face cu fenomenul de omonimie lexicală; v. omonimie a).

19
Q

SEMANTIC

A

(semantic) - privitor la înțeles, la sens; de aici valoare semantică (Semantic Value) și funcție semantică (Semantic Function)

20
Q

SINONIMIE

A

(Synonymy) - totalitatea sau studiul sinonimelor dintr-o limbă; sinonimele pot fi: ideografice (Ideographic Synonyms), când între ele se stabilesc mici deosebiri de înțelesuri și stilistice (Stylistic Synonyms), atunci când înseamnă același lucru, dar se deosebesc din punct de vedere stilistic. De asemenea, există sinonime lexicale (Lexical Synonyms) privind vocabularul unei limbi și sinonime gramaticale (Grammatical Synonyms) privind forme gramaticale diferite, însă îndeplinind funcții asemănătoare: the boy.s și of the boy - al băiatului. Toate categoriile de sinonime sunt extrem de bogat reprezentate în limba engleză modernă și contemporană.

21
Q

SINTETIC

A

(synthetic) - 1. Despre o formă gramaticală se spune că este sintetică atunci când e alcătuită dintr-un singur cuvânt: (the) man.s - al omului (genitiv sintetic).
2. Despre o limbă se spune că este sintetică atunci când se caracterizează printr-un mare număr de desinențe, cu urmarea că ordinea cuvintelor în propoziție este mai mult sau mai puțin liberă. Limba engleză veche sau anglo-saxona (700-1200) a fost o limbă pronunțat sintetică, în engleza medie (1200 - 1500) desinențele au început să se reducă, iar în engleza modernă (1500-) și contemporană (secolul al XX-lea) ele s-au redus foarte mult, ceea ce a însemnat transformarea limbii engleze într-o limbă pronunțat analitică; v. și analitic 2.