Mic glosar terminologic Flashcards
AFIX
(Affix) - prefix sau sufix
ANAFORIC
(anaphoric) - care se referă la ceva menționat mai înainte în cursul comunicării lingvistice sau, într-un sens mai larg, la ceva cunoscut de către interlocutor sau cititor; astfel, spunem că he are o funcție anaforică în exemplul: did you say George? Oh, he is in perfect health - ai spus George? O, e perfect sănătos.
ANALITIC
(analytic) - 1. Despre o formă gramaticală, se spune că este analitică atunci când e alcătuită din două sau mai multe cuvinte : of the man - al omului (genitiv analitic), more beautiful - mai frumos (comparativ analitic), he should be - să fie (subjonctiv analitic); v. și sintetic.
2. Despre o limbă, se spune că este analitică atunci când se caracterizează printr-un număr mic de desinențe și printr-un mare număr de instrumente gramaticale. Datorită numărului restrâns de desinențe (și, în general, terminații), într-o limbă analitică ordinea cuvintelor este mai mult sau mai puțin strictă; v. și sintetic 2.
CONTEXT
(Context) - enunț sau parte dintr-un enunț care face posibilă identificarea funcției unui cuvânt, a unui grup de cuvinte, mai rar a unei propoziții. Astfel, cuvântul round, în contextul the table is round - masa e rotundă - este adjectiv și înseamnă ,,rotund,,; în they were sitting round the table - ședeau în jurul mesei - este prepoziție și înseamnă ,,în jurul,, , ,,împrejurul,, ; în we looked round - am privit în jur - este adverb și înseamnă ,, în jur,, , ,,împrejur,, , ,,de jur împrejur,, , ,,încoace și încolo,,; în will the steamer round the Cape of Good Hope? - va ocoli vaporul Capul Bunei Speranțe? - este verb și înseamnă ,, a ocoli,, , ,,a circumnaviga,, ; în the doctor soon brought him round - doctorul îl readuse curând în simțiri) - este particulă adverbială, modificând sensul verbului de care este atașată (to bring - a aduce; to bring round - a readuce în simțiri) - aceasta în funcție de locul ocupat în propoziție (de exemplu round așezat după verbul de legătură is din primul exemplu nu poate fi decât nume predicativ-adjectiv) etc.
CONSTITUENȚI
(Constituents) - elementele alcătuitoare ale unei forme complexe ; astfel, constituenții din : Peter spoke - vorbi Petre, sunt elementele Peter și spoke, iar cei din: his cousin Peter spoke afterwards - vărul său Petre vorbi după accea, se împart în constituenți imediați (Immediate Constituents) și anume: his cousin Peter și spoke afterwards, care, la rândul lor, se pot subdiviza în constituenți ultimi (Ultimate Constituents) și anume: his, cousin, Peter, spoke, afterwards.
CONVERSIUNE
(Conversion) - deasemeni, ,,schimbarea categoriei gramaticale,, , este transformarea unei părți de vorbire într-o altă parte de vorbire: table (subst.) - masă - și (to) table (verb) - a propune, a prezenta. Conversiunea a îmbogățit mult vocabularul limbii engleze mai ales în urma pierderii relative a desinențelor și constituie și astăzi un procedeu destul de productiv.
DESINENȚĂ
(Ending, Inflexion) - element morfologic, care, adăugat unui cuvânt, exprimă cazul, numărul, persoana etc. Astfel, în cuvântul the writer”s - al scriitorului, ”s este desinența care exprimă cazul genitiv al substantivului the writer; iar în cuvântul asked din contextul I etc. asked, -ed este desinența care exprimă timpul preterit, modul indicativ al verbului to ask.
DETERMINANT
(Determinant) - cuvânt, grup de cuvinte, uneori propoziție, care precizează înțelesul unui alt cuvânt (de obicei o parte de vorbire principală, deci substantivul și verbul) în diferite sensuri: cantitativ, numeric, spațial, temporal, ca element cunoscut, generic etc. Iată cum poate fi determinat numeric substantivul sugar - zahăr: much (adj. nehot.) sugar - mult zahăr; a little (adj. nehot.) sugar - (ceva) zahăr; a great quantity of (subst. cu prep., precedat de adj. și art.) sugar - o mare cantitate de zahăr, sau cum poate fi determinat temporar verbul to come - a veni: he came yesterday (adv. de timp) - a venit ieri; they will come very soon (adv. de timp la gradul superlativ) - vor veni foarte curând - etc.
EPIFORIC (sau DEICTIC)
(epiphoric, deictic) - care se referă la ceva nemenționat încă în cursul comunicării lingvistice, reprezentând elementul nou al comunicării; astfel, articolul nehotărât a are o funcție epiforică în exemplul: I came across a new word in the text - am dat de un cuvânt nou în text.
FUNCȚIUNE
(Function) - valoarea sau rolul semantic, gramatical (morfologic, sintactic) și uneori semantic-gramatical pe care îl îndeplinește un cuvânt etc. într-un enunț, cu luarea în considerare a contextului. Astfel, în propoziția a friend in need is a friend indeed - prietenul la nevoie se cunoaște, a îndeplinește funcția morfologică de articol nehotărât și pe cea semantic- gramaticală de determinant generic al substantivului friend; (a) friend îndeplinește funcția semantică de obiect (v. obiect), pe cea morfologică de substantiv și pe cea sintactică de parte a subiectului, subiectul complet fiind a friend in need; in are funcția semantică slăbită a „aflării într-o anumită situație”, funcția morfologică de prepoziție și pe cea sintactică de parte a atributului in need etc.
FUNCȚIONAL
(functional) - privitor la funcție sau funcții (v. funcți(un)e). Gramatica funcțională se bazează pe analiza funcțională a faptelor de limbă.
INSTRUMENT GRAMATICAL
(Function Word) -cuvânt care are doar o funcție gramaticală și care nu se poate folosi singur ci numai împreună cu alte cuvinte, ca prepozițiile, conjuncțiile, articolele, particulele adverbiale: on, and, the, up etc.
ÎNLOCUITOR
(Substitute) - cuvânt care ține locul unui alt cuvânt, cum este pronumele, parte de vorbire care înlocuiește un subtantiv: do you know John? - îl știi pe John? he (pronume personal, în locul lui John) is my brother-in-law - el este cumnatul meu. Tot înlocuitori sunt și verbele auxiliare și modale, atunci când exprimă și ideea verbului principal amintit anterior: „I like this picture very much.”
„Do you?” -Îmi place foarte mult poza ta. - Zău (îți place) ?
MODIFICATOR
(Modifier) - cuvânt, grup de cuvinte și, uneori, o propoziție care modifică, într-o măsură mai mare sau mai mică, sensul cuvântului la care se referă. Astfel, în a big box - o cutie mare, adjetivul calitativ big modifică înțelesul substantivului box (noțiunea de „cutie” nu implică neapărat și ideea de „mărime”) ; în he ran quickly - alerga repede, adverbul de mod quickly modifică înțelesul verbului ran (noțiunea de „a alerga” nu implică neapărat și ideea de „repeziciune”.) etc.
NEFLEXIBIL
(unchangeable) - despre unele părți de vorbire, care nu se schimbă, nu au decât o singură formă, cum este adjectivul, care, cu câteva excepții neînsemnate, nu se schimbă în funcție de număr, gen sau caz:
a tall boy - un băiat înalt
to a tall boy - unui băiat înalt
the tall girl - fata (cea) înaltă
three tall men - trei bărbați înalți