Metamorfa processer och bergarter Flashcards

1
Q

Vilken metamorfostyp har störst omfattning (volymmässigt) i jordskorpan? Motivera även varför

A

Regional metamorf är den metamorfostyp som har störst omfattning. Detta på grund utav att denna process sker storskaligt i rotzonen i bergskedjor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Metamorfa processer kan indelas i fyra kategorier, hur skiljer sig dessa åt vad beträffar tryck, temperatur och utbredning i jordskorpan?

A

Regionalmetamorfos- bildas genom ökat tryck och temperatur oftast relaterat till rotzonen av bergskedjor. Relaterat till storskaliga geologiska processer.

Dynamometamorfos- bildas i samband med rörelser längs förkastningszoner i skorpan. Den metamorfa drivkraften är främst orsakad av tryck.

Kontaktmetamorfos- omkring magmatiska intrusioner i skorpan sker en lokal uppvärmning (Temperatur).

Pålagringsmetamorfos- Uppkommer i tjocka lagersekvenser genom ökat tryck
och temperatur i dess undre del.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad händer under metamorfos och vad orsakar förändringen hos bergarten?

A

Genom ökat tryck och temperatur sker en kornförgrovning och dehydrering (vattenhaltiga mineral omvandlas till mineral med lägre vattenhalt) av bergarten. Denna typ av metamorfos kallas prograd metamorfos. Det omvända, retrograd metamorfos, uppkommer då bergskedjor vittar ner och trycket minskar. Det som händer då är att vattenhaltiga mineral återskapas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vid metamorfos utsätts en bergart för förändrade tryck och temperaturförhållanden. Hur kan man bestämma omfattningen av metamorfosen – metamorfosgraden?

A

Graden av metamorf påverkan kan bestämmas genom att använda metamorfa indexmineral. Vid låg metamorf grad bildas ofta klorit och vid högre metamorfosgrad ombildads kloriten till biotit. Därefter vid medel-hög bildas istället granat och därefter till olika aluminiumrika silikater som sillimanit.

De metamorfa bergarterna kan även indelas i metamorfa facies som kännetecknas av specifika metamorfa mineralassociationer stabila inom vissa tryck och temperaturintervall för en viss typ av ursprungbergart.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad innebär begreppet “prograd metamorfos”? Vad är motsatsen?

A

Genom ökat tryck och temperatur sker en kornförgrovning och dehydrering (vattenhaltiga mineral omvandlas till mineral med lägre vattenhalt) av bergarten. Denna typ av metamorfos kallas prograd metamorfos.
Det omvända, retrograd metamorfos, uppkommer då bergskedjor vittar ner och trycket minskar. Det som händer då är att vattenhaltiga mineral återskapas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly