Matspjälkningssystemet! Flashcards

1
Q

Munhålans uppgift i matspjälkningen!

A

Munhålan - Mekanisk och enzym, nedbrytning
Nedbrytningen börjar redan i munnen! Tänderna och tungan maler maten och saliven som sprutar från spottkörtlarna gör det mer lättflytande. Saliven innehåller mest vatten men även salter och enzymer som hjälper till att bryta ner stärkelsen i maten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Magsäckens uppgift i matspjälkningen!

A

Magsäck - saltsyra och enzym, nedbrytning
Maten passerar matstrupen och hamnar i magsäcken. När musklerna i magsäckens vägg rör sig blandas maten effektivt. Under tiden påverkas den av magsaft som bildas i magsäcken. Magsaften innehåller saltsyra och ett enzym som bryter ner protein. Saltsyra kan döda tex. bakterier som följer med i maten. Insidan av magsäckens vägg är klädd med en slemhinna som tål den frätande syran.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Tolvfingertarmen uppgift i matspjälkningen!

A

Tolvfingertarmen - enzym och galla för neutralisering samt finfördelning
Efter 4 timmar har all mat från magsäcken skickats vidare till tolvfingertarmen. Här tillsätts bukspott, som innehåller enzymer och bikarbonat som neutraliserar det sura så tarmen inte får frätskador, samt galla som finfördelar fettet, detta nedbryter maten ytterligare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Tunntarmen uppgift i matspjälkningen!

A

Tunntarmen - upptag av näring till blodet.
Tunntarmen är cirka 5 meter lång. Maten bryts ner under denna tid ytterligare och tarmens muskler knådar maten och driver den framåt i en vågrörelse. Detta styrs av mag och tarmkanalens egna nervsystem tillsammans med hjärnan. Tunntarmen med tarmsaft avslutar nedbrytningen genom att suga upp vätskan för att komma åt näringen som bryts ner i den. Kolhydrater, proteiner, vitaminer, mineralämnen och vatten tas upp av blodkärlen. Fetter tas upp av lymfkärlen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Tjocktarmen uppgift i matspjälkningen!

A

Tjocktarmen - vatten återtas.
Efter 3-5 timmar när tunntarmen gjort sitt så töms 1 liter vätska av de som inte kunde brytas ner i tunntarmen vidare, fibrer, förbrukade celler och tarmbakterier till tjocktarmen som är dubbelt så stor och är 1 meter lång. I tjocktarmen sugs det upp så mycket som möjligt av vätskan för att ge avföringen en fastare konsistens. Maten som bryts ner och alla bakterier som jobbar släpper ut gas som vill ut i form av koldioxid eller metan i form av ex prut.

Tjocktarmen har vattenupptag. Colibakterier, tillverkar vissa vitaminer (K-vitamin, nödvändig för blodets koagulering.)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Ändtarm uppgift i matspjälkningen!

A

Ändtarm - osmältbara delar ut i form av avföring
Efter tjocktarmen kommer resterande del ut från ändtarmen som avföring, denna innehåller vatten och ämnen som inte gick att ta upp av kroppen ex fibrer och bakterier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly