Hormonproducerande körtlar i kroppen samt vad är hormon! Flashcards

1
Q

Vad som menas med ett hormon.

A

Ett hormon styr många av kroppens funktioner, samarbetar med nervsystemet, tillverkas i en körtel, transporteras med blodet, når ut till celler i hela kroppen.

  • Hormoner är en kemisk substans som agerar budbärare åt molekylerna i kroppen. Dom skapas i körtlar och transporteras till olika delar av kroppen med hjälp av blodet, för att kontrollera hur cellerna och organen gör sitt jobb. De kontrollerar med nervsystemet hur mycket och vilket hormon som de behöver skicka ut.
  • Hypofysen, information om tillståndet skickar till hjärnan som påverkar hypofysen att frigöra flera horomoner. Hypofysen bildar sedan hormoner som i sin tur stimulerar andra körtlar i kroppen att bilda hormoner, kallas därför hormonsystemets ledare.
  • Tillväxthormon bildar hypofysen som stimulerar tillväxten.
  • Prolaktin stimulerar mjölkkörtlarna i exempelvis kvinnans bröst som är viktigt för att växa och producera mjölk efter förlossningen.
  • Oxytocin som startar värkarbetet och hjälper livmodern att dra ihop sig efter förlossningen.
  • ADH som påverkar njurarna att minska vattnet utsöndras med urinet.
  • TSH stimulerar sköldkörteln som bildar toxin som ökar kroppens ämnesomsättning
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Sköldkörtelns hormoner och uppgift!

A

Sköldkörteln, är kroppens största hormonbildande körtel. Här bildas tyroxin som ökar ämnesomsättningen och är viktig för att kroppen ska växa och utvecklas normalt, innehåller jod är viktigt för att inte få förstorad sköldkörtel (struma). Vi använder därför i Sverige extra jod i saltet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Binjurarnas uppgift!

A

Binjurarna, i binjuremärgen bildas adrenalin som aktiverar kroppen vid stressituationer. När detta sker så ökar blodtrycket, pulsen ökar, luftrören vidgas, blodsockret ökar, pupillerna blir större och hjärnan blir mer vaken. Detta sker när du exempelvis hoppar bungyjump, känner dig hotad och även kall, adrenalinet från binjuremärgen gör det alltså möjligt att klara en extra påfrestande situation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Bukspottkörtelns uppgift!

A

Bukspottkörteln, innehåller hormonbildande celler som heter langerhans öar. Här i bukspottkörteln bildas hormonet insulin som öppnar upp cellerna för socker och frisätts när du ätit. Vid diabetes kan kroppen därav inte reglera sockerhalten och beror på insulinbrist.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Könskörtelns uppgift!

A

Könskörtlar, bildar könshormoner. Bildas testosteron i testiklarna på män, vilket stimulerar skäggväxt, tillväxt av struphuvud, muskler och skelett, även spermier som bildas i testiklarna.

  • Äggstockarna hos kvinnor bildar kvinnligt könshormon (östrogen). Detta utvecklar könsorganet och brösten utvecklas, mängden underhudsfett ökar och ägg bildas i äggstockarna samt reglerar menstruationerna.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Njurarnas uppgift!

A

Njurarna, Kan läsa av syremängden i blodet. Hos personer som bor i högre höjd med lägre syrehalt så reagerar njurarna med att stiumlera benmärgen till att öka bildningen av Erytropoietin (EPO) öka antalet röda blodkroppar, vilket gör det enklare att klara av syrebristen. Används i dopning för att höja blodvärdet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Tallkottkörtelns uppgift!

A

Tallkottkörteln, bildar melatonin som finns för att hålla dygnsrytmen. När det är ljust produceras inte melatoninen, men när det blir mörkt så stiger halten och vi blir trötta och vill sova. Den talar om när vi vill sova, för att kunna vila. Detta minskar med åldern och det avtar med melatonin i kroppen när man blir äldre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly