Markedslikevekt og samfunnsøkonomisk overskudd Flashcards
Ta utgangspunkt i et varemarked med fullkommen konkurranse, der etterspørselskurven er fallende, og tilbudskurven stigende i et pris-mengde diagram.
a) Forklar hvorfor etterspørselskurven er fallende, og tilbudskurven stigende i et slikt varemarked.
b) Forklar hva som menes med konsumentoverskudd, produsentoverskudd og samfunnsøkonomisk overskudd.
c) Anta at tilbudet og etterspørselen er gitt ved henholdsvis:
Tilbud: P = 2 + X, Etterspørsel: P = 6 – X
Finn likevektspris og kvantum.
d) Regn ut det samfunnsøkonomiske overskuddet.
a) Etterspørselskurven er fallende fordi økt pris på en vare normalt vil føre til lavere etterspørsel. Tilbudskurven er stigende fordi økt pris gjør det lønnsomt for bedriftene i markedet å produsere flere enheter. Vis i figur, og illustrer gjerne med et konkret eksempel. Ytterligere forklaring gir plusspoeng, men er ikke nødvendig for å oppnå en god karakter: Stigende tilbudskurve fordi bedriften vil maksimere fortjenesten, og tilpasser seg der grensekostnaden er lik prisen. Det innebærer at høyere pris på en vare fører til høyere tilbud.
b) Konsumentoverskudd er differensen mellom betalingsvillighet og prisen som faktisk betales. Illustreres ved området mellom etterspørselskurven og prislinja. Produsentoverskuddet er differensen mellom prisen på varen og kostnaden ved å produsere en enhet til. Det vil si, området mellom prislinja og tilbudskurven. Samfunnsøkonomisk overskudd er summen av konsumentoverskudd og produsentoverskudd. Dette bør illustreres grafisk. Se figur forelesning 4.
c) Pris = 4, kvantum = 2.
d) SO = 4. Bør vises i figur.
Ta utgangspunkt i et varemarked med fullkommen konkurranse.
(a) Gjør rede for etterspørselskurven og tilbudskurven i et slikt marked.
(b) Anta at prisen i markedet er høyere enn likevektspris. Vil dette skape et tilbudsoverskudd eller etterspørselsoverskudd? Forklar hvorfor.
(c) Ta utgangspunkt i at markedet er i likevekt. Anta at konsumentenes inntekt stiger. Hvordan vil dette påvirke likevektspris og omsatt mengde?
(d) Anta at tilbudet og etterspørselen er gitt ved henholdsvis:
Tilbud: P = 2 + 2X Etterspørsel: P = 11 – X
Regn ut likevektspris og omsatt mengde.
(e) Forklar hva som menes med konsumentoverskudd, produsentoverskudd og samfunnsøkonomisk overskudd.
(f) Regn ut konsument- og produsentoverskudd og samfunnsøkonomisk overskudd.
(a) Etterspørselskurven er fallende fordi økt pris på en vare normalt vil føre til lavere etterspørsel. Tilbudskurven er stigende fordi økt pris gjør det lønnsomt for bedriftene i markedet å produsere flere enheter. Vis i figur, og illustrer gjerne med et konkret eksempel. Ytterligere forklaring gir plusspoeng, men er ikke nødvendig for å oppnå en god karakter: Stigende tilbudskurve fordi bedriften vil maksimere fortjenesten, og tilpasser seg der grensekostnaden er lik prisen. Det innebærer at høyere pris på en vare fører til høyere tilbud.
(b) Dette vil skape et tilbudsoverskudd. Grunnen er at pris over likevekt gjør at bedriftene produserer mer, samtidig som konsumentene kjøper mindre, relativt til likevektssituasjonen. Vis i figur, tilsvarende Ringstad, figur 4.3.
(c) Økt inntekt blant konsumentene vil føre til et positivt skift (skift utover til høyre) i etterspørselskurven. I den nye likevekten vil både pris og omsatt mengde være høyere enn i initiallikevekten. Dette bør vises grafisk. Merk at et positivt skift er tilfellet ved det som kalles normale goder, men det er også mulig at økt inntekt gir lavere etterspørsel. Dette vil skifte kurven negativt. Slike goder kalles mindreverdige. Det er tilstrekkelig å illustrere normale goder.
(d) Likevektspris = 8.
Omsatt kvantum = 3.
(e) Konsumentoverskudd er differensen mellom betalingsvillighet og prisen som faktisk betales. Illustreres ved området mellom etterspørselskurven og prislinja. Produsentoverskuddet er differensen mellom prisen på varen og kostnaden ved å produsere en enhet til. Det vil si, området mellom prislinja og tilbudskurven. Samfunnsøkonomisk overskudd er summen av konsumentoverskudd og produsentoverskudd. Dette bør illustreres grafisk. Se figur forelesning 4.
(f) KO = 4,5. PO = 9. SO = 13,5.
Ta utgangspunkt i markedet for bensin. Etterspørselen etter bensin er gitt ved en fallende etterspørselskurve, og tilbudet er gitt ved en stigende tilbudskurve.
a) Forklar kort hvorfor etterspørselskurven er fallende, og tilbudskurven stigende.
b) Anta at tilbudet og etterspørselen er gitt ved henholdsvis:
Tilbud: P = X
Etterspørsel: P = 30-1/2 X
Tegn tilbudskurven og etterspørselskurven i et diagram der du måler pris på vertikal akse, og mengde på horisontal akse. Regn ut likevektspris og omsatt mengde.
c) Regn ut konsumentoverskudd, produsentoverskudd og samfunnsøkonomisk overskudd.
(a) Etterspørselskurven er fallende fordi økt pris på en vare normalt vil føre til lavere etterspørsel. Tilbudskurven er stigende fordi økt pris gjør det lønnsomt for bedriftene i markedet å produsere flere enheter. Vis i figur, og illustrer gjerne med et konkret eksempel. Ytterligere forklaring gir plusspoeng, men er ikke nødvendig for å oppnå en god karakter: Stigende tilbudskurve fordi bedriften vil maksimere fortjenesten, og tilpasser seg der grensekostnaden er lik prisen. Det innebærer at høyere pris på en vare fører til høyere tilbud.
(b) Tilbudskurven starter i origo og stiger med 1. Etterspørselskurven skjærer X-aksen i 60, P-aksen i 30. Likevektspris:
P = 20, og X = 20.
(c) KO = 100, PO = 200 og SO = 300.
I boligmarkedet antas det at tilbudskurven på kort sikt er vertikal, og at etterspørselskurven er fallende, i et diagram med boligpris på vertikal akse og mengde på horisontal akse.
(a) Forklar hva det innebærer at tilbudskurven er vertikal, og argumenter for hvorfor dette er rimelig i boligmarkedet på kort sikt.
(b) Tegn likevekten i boligmarkedet, og vis hvordan en økning i inntekten til konsumentene vil påvirke likevektspris og mengde.
(c) Anta at etterspørselen og tilbudet er gitt ved:
Etterspørsel: X = 200 – 2P Tilbud: X = 100
Tegn disse kurvene og regn ut likevektspris og mengde.
(d) Regn ut konsumentoverskudd, produsentoverskudd og samfunnsøkonomisk overskudd.
(e) En entreprenør har kjøpt tomter og bygger 50 nye boliger i markedet. Hva blir likevektspris og mengde nå?
(a) Vertikal tilbudskurve innebærer at tilbudet er gitt, og at eventuelle endringer i etterspørselen ikke vil påvirke kvantum, kun pris. Boligbygging tar tid derfor kan man anta at kurven er vertikal på kort sikt.
(b) Vis diagram og kurver. P øker og X uendret.
(c) E-kurven krysser aksene i P = 100 og X = 200.
T-kurven stiger fra X = 100 og er vertikal.
Likevekt: P = 50 og T = E = 100.
(d) KO = 2500. PO = 5000.
SO = 7500.
(e) P = 25 og X = 150.
Ta utgangspunkt i et marked med fullkommen konkurranse.
(a) Hva er forutsetningene bak markedsformen fullkommen konkurranse?
(b) Gjør rede for tilbud og etterspørsel under fullkommen konkurranse
(c) Anta at markedsetterspørselen er gitt ved:
P = 10 – 0,5X
Markedstilbudet er gitt ved P = 5. Tegn tilbud og etterspørsel i et diagram der du måler kroner på vertikal akse, og mengde på horisontal akse. Forklar hva en slik tilbudskurve innebærer.
(d) Regn ut likevektspris- og mengde.
(e) Regn ut konsumentoverskudd, produsentoverskudd og samfunnsøkonomisk overskudd.
(f) Basert på figuren i oppgave (c), hvordan vil et positivt skift i etterspørselen påvirke pris og mengde?
(a) Jfr. forelesningsnotater 2 og 3, kapittel 1 i Pareto 2.
(b) Etterspørselskurven er fallende fordi økt pris på en vare normalt vil føre til lavere etterspørsel. Tilbudskurven er stigende fordi økt pris gjør det lønnsomt for bedriftene i markedet å produsere flere enheter. Vis i figur, og illustrer gjerne med et konkret eksempel. Ytterligere forklaring gir plusspoeng, men er ikke nødvendig for å oppnå en god karakter: Stigende tilbudskurve fordi bedriften vil maksimere fortjenesten, og tilpasser seg der grensekostnaden er lik prisen. Det innebærer at høyere pris på en vare fører til høyere tilbud.
(c) Etterspørselskurven krysser aksene i P = 10 og X = 20. Tilbudskurven er horisontal og starter i P = 5. Tilbudskurven innebærer at prisen er ene og alene bestemt av tilbudet. Tilbudet er perfekt elastisk.
(d) X = 10. P = 5.
(e) KO = 25, PO = 0 og
SO = 25.
(f) Prisen blir ikke påvirket, men omsatt mengde vil øke.