Makroteori Flashcards
Aggregerad efterfråga
Total efterfrågan på varor och tjänster i en ekonomi
Penningmultiplikatorn
Anger förhållandet mellan penningmängden och den monetära basen. Den bestäms av hur mycket kontanter allmänheten vill hålla och hur stora reserver bankerna vill hålla. (Ms = M0 / reservkrav → ΔMs = ΔM0 / reservkrav)
Monetära basen
Den bas av sedlar, mynt och krediter som befinner sig i ekonomin och som centralbanken har full kontroll över.
Penningpolitik
Penningpolitik, även monetär politik, är en av de två delar som den ekonomiska politiken generellt sett brukar delas upp i. Den andra delen kallas för finanspolitik. Penningpolitik handlar om hur mycket pengar som ska finnas i ekonomin och hur hög räntan ska vara. Stabiliserar genom att ändra styrränta, penningmängd och statsobligationer. Riksbanken ansvarar för penningpolitiken i Sverige.
Importbenägenhet
Hur stor del av BNP som går till import. IM = b Y (där b är importbenägenhet). IM/Y.
Budgetbalans
Statens inkomster = utgifter. Under- eller överskott om budgeten inte är i balans. Skuld till utlandet är exempel på underskott. Kan vara på överskott i högkonjunktur och underskott i lågkonjunktur. Under konjunkturcyklerna kan över- och underskott jämna ut varandra via en cyklisk budget.
Likviditetsfällan
När penningpolitiken inte kan bedriva expansiv politik som ger effekt. Räntan är redan för låg. Annat behövs för att införa optimism i ekonomin.
PPP
Purchasing power parity - Köpkraftsparitet. Mäter vad varor/tjänster kostar på olika geografiska platser och utgår ifrån en idé om att samma vara/tjänst bör ha samma pris oavsett plats (med undantag för frakt och importavgifter). Köpkraften för olika varor ska vara lika stor i olika länder/valuta.
Phillips-sambandet
Phillips-sambandet beskriver sambandet mellan arbetslöshet och inflation. I -lågkonjunktur där arbetslösheten är hög, är vanligtvis inflationen låg. Men i högkonjunktur brukar låg arbetslöshet ackompanjeras med högre inflation då ekonomin är i högvarv.
Depreciering
Sänkning av penningvärdet via marknadsaktivitet. Marknadsdriven värdeminskning av ett lands valuta. Leder till att export går upp och import går ner. Kan även vara värdeminskning av annat, t.ex. kapital som slits. Med depreciering menas en minskning av värdet på en valuta med rörlig växelkurs relativt andra valutor.
Stagflation
Stagflation är ett nationalekonomiskt begrepp som beskriver en situation då både inflationen och arbetslösheten är hög. Begreppet har bildats genom en sammanslagning av inflation och stagnation.
Inflation
Stigande allmän prisnivå, värdet på pengar minskar.
Deflation
Deflation är motsatsen till inflation och innebär en minskning av penningmängden, vilket i sin tur gör att penningvärdet ökar. Detta leder i regel till att den allmänna prisnivån faller och konsumtion skjuts upp till morgondagen. Pengar går upp i värde
Konjunkturcykler
oregelbundna svängningar i den ekonomiska aktiviteten. Ibland är ekonomin i högvarv (högkonjunktur), och ibland i lågvarv (lågkonjunktur) som beror på hur effektivt resursutnyttjandet är under perioden. Konjunkturcykler kan minska sina dalar genom kontracykliska åtgärder i finans- och penningpolitik.
Tillväxt
Ökning av BNP. Kortsiktiga ökningar (högkonjunkturer) bör inte räknas som tillväxt.
Sysselsättningsgrad
Hur stor andel av befolkningen som är sysselsatt.
Bruttonationalprodukt
Bruttonationalprodukt. Den totala ekonomiska aktiviteten i ett land. Kan beräknas på tre sätt (tillverkning, inkomst, förädling). Mäter marknadsvärdet av alla slutgiltiga varor och tjänster som produceras inom ett land under en given period.
Finanspolitik
Ekonomisk politik som bedrivs av politiker. Till exempel skatt, offentlig konsumtion och transfereringar (bidrag).
Undanträngningseffekter
även känt under den engelska termen crowding out eller crowd out, är ett nationalekonomiskt begrepp som syftar på det fenomen som uppstår när ökade offentliga utgifter istället för att bidra till ekonomisk tillväxt minskar eller tränger undan mängden privata investeringar, på grund av att ränteökningen som resulterar från den ökade efterfrågan på pengar minskar incitamenten för företag att investera
Inflationsgap
Positivt produktionsgap. Skillnaden mellan potentiell BNP och konjunkturcykeln i högkonjunktur. Inflationen är större än vid jämvikt. Arbetslösheten ligger under NAIRU. Om potentiell BNP (Ypotentiell) < jämvikts-BNP (Yjämvikt ) så är AD > Y och då uppstår ett inflationsgap vilket innebär att det efterfrågas mer än det tillverkas. Differensen AD – Y motsvarar då den ofrivilliga lagerminskning som uppstår.
NAIRU
Non-Accelerating Inflation Rate of Unemployment. Den nivå av arbetslöshet som innebär konstant inflationstakt. “Naturliga arbetslösheten”
Multiplikatoreffekt
är ökningen av ett lands penningmängd, vilket resulterar i att banken kan låna ut pengar. Multiplikatorn beskriver hur ändringar i penningmängden förstoras av kedjereaktioner från ekonomiska aktiviteter. Går ut på att en ökning av konsumtion eller investeringar ökar inkomster mer än den ursprungliga ökningen. Det blir en så kallad multipel ökning. Multiplikatoreffekten kan uppstå i många olika former ett exempel är: Banklån
Y
BNP - Bruttonationalprodukt
Y = C + I + G + X - IM
C
Privat konsumtion under ett år (Consumtion)