LVU Flashcards

1
Q

Vad står det för rekvisit i LVU 2§

A

skall beslutas om det på grund av fysisk eller psykisk misshandel, otillbörligt utnyttjande, brister i omsorg eller något annat förhållande i hemmet finns en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas. Lag 2003:406)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad står det i 3§ beteendefallen?

A

Utsätter sin hälsa och utveckling för påtaglig risk att skadas genom missbruk, brottslig verksamhet eller något annat socialt nedbrytande beteende, otillbörligt utnyttjande, brister i omsorg eller något annat förhållande i hemmet.

Vård skall också beslutas om den unge utsätter si hälsa eller utveckling för en påtaglig risk att skadas genom missbruk av beroendeframkallande medel, brottslig verksamhet eller något annat socialt nedbrytande beteende, otillbörligt utnyttjande, brister i omsorg eller något annat förhållande i hemmet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad står det i LVU 6§?

A
  • Socialnämnden får besluta att den som är under 20 år omedelbart skall omhändertas, om
    1. Det är sannolikt att den unge behöver beredas vård med stöd av denna lag, och
    2. Rättens beslut om vård inte kan avvaktas med hänsyn till risken för den unges hälsa eller utveckling eller till att den fortsatta utredningen allvarligt kan försvåras eller vidare åtgärder hindras.
    • Om socialnämndens beslut om omhändertagande inte kan avvaktas, får nämndens ordförande eller någon annan ledamot som nämnden har förordnat besluta om omhändertagande. Beslutet skall anmälas vid nämndens nästa sammanträde.
    • När socialnämnden har ansökt om vård med stöd av lagen, får även rätten besluta att den inge omedelbart skall omhändertas.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad står det i 7§?

A
  • Har socialtjänsten beslutat om omedelbart omhändertagande, skall beslutet underställas förvaltningsrätten inom en vecka från den dag då beslutet fattades. Därvid skall beslutet jämte handlingarna i ärendet tillställas rätten.
    • Förvaltningsrätten skall pröva beslutet så snart det kan ske. Om det inte finns synnerliga hinder, skall prövningen ske inom en vecka från den dag då beslutet och handlingarna kom in till rätten.
      Om beslutet inte har underställts förvaltningsrätten inom föreskriven tid, upphör omhändertagandet.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Var står det om handräckningsbestämmelser i LVU?

A

I 43§.

Polismyndigheten eller, om det gäller transport av någon som vårdas i ett sådant särskilt hem som avses i 12§, kriminalvården ska lämna hjälp för att på begäran av
1. Socialnämnden eller nämndens ordförande eller rätten bereda en läkare, som avses i 32§, tillträde till den unges hem eller för att föra den unge till läkarundersökningen,
2. Socialnämnden eller någon ledamot eller tjänsteman som nämnden har förordnat genomföra beslut om vård eller omhändertagande med stöd av denna lag,
3. Statens Institutionsstyrelse efterforska och hämta den som vårdas vid ett hem för särskilt noggrann tillsyn på någon grund som anges i 3§, om den unge har avvikit från hemmet, eller ombesörja någon annan förflyttning av honom eller henne.

- En begäran enligt första stycket får göras endast om
1. Det på grund av särskilda omständigheter kan befaras att åtgärden inte kan utföras utan att de särskilda befogenheter som anges i 10 och 10a§§  polislagen eller, om det gäller en transport som utförs av kriminalvården, 4 kap. 4 § och 10 § första stycket häkteslagen behöver tillgripas, eller
2. Det annars finns synnerliga skäl. 

- Andra stycket gäller inte en begäran av rätten och inte heller en begäran av statens institutionsstyrelsen om efterforskning. Lag ( 2017:135).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad står det sammanfattande i 1§ LVU

A

Att den som är under 18år ska beredas vård om något i 2§ eller 3§ alltså miljöfall eller beteende fall föreligger OCH att den behövliga vården inte kan ges till den unge med samtycke av den eller dennes vårdnadshavare innan. 15 års ålder, annars denne själv. Vård kan gest enligt 3§ till en person upp till 20års ålder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly