LVM Flashcards
Vad står det i LVM 4§?
Tvångsvård skall beslutas om;
1. Någon till följd av ett fortgående missbruk av alkohol, narkotika eller flyktiga lösningsmedel är i behov av vård för att komma ifrån sitt missbruk.
2. Vårdbehovet inte kan tillgodoses enligt socialtjänstlagen ( 2001:453) eller på något annat sätt, och
3. Han eller hon till följd av missbruket
A) Utsätter sin fysiska eller psykiska hälsa för allvarlig fara
B) Löper en uppenbar risk att förstöra sitt liv, eller
C) Kan befaras komma att allvarligt skada sig själv eller någon närstående.
Om någon för kortare tid ges vård med stöd av lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård hindrar detta inte ett beslut om tvångsvård enligt denna lag. Lag ( 2005:467).
Vem är det som beslutar om beredare till tvångsvård inom LVM?
Förvaltningsrätten
Var står det om anmälningsplikt i LVM och vad står det i den lagen?
I 6§ LVM.
Myndigheter som i sin verksamhet regelbundet kommer i kontakt med missbrukare är skyldiga att genast anmäla till socialnämnden om det får kännedom om att någon kan antas vara i behov av vård enligt denna lag. Detta skall dock inte gälla myndigheter inom hälso- och sjukvården i vidare mån än som följer av andra stycket.
- En läkare skall genast göra anmälan till socialnämnden, om han eller hon i sin verksamhet kommer i kontakt med någon som kan antas vara i behov eller av omedelbart omhändertagande enligt 13§ eller vård enligt denna lag och läkare bedömer att denne inte kan beredas tillfredsställande vård eller behandling genom läkare eller i övrigt inom hälso- och sjukvården.
Vad står det i 13§ LVM?
Socialnämnden får besluta att en missbrukare omedelbart skall omhändertas, om
1. Det är sannolikt att missbrukaren kan beredas vård med stöd av denna lag, och
2. Rättens beslut om vård inte kan avvaktas på grund av att missbrukaren kan antas få sitt hälsotillstånd allvarligt försämrat, om han eller gon inte får omedelbar vård, eller på grund av att det finns en överhängande risk för att missbrukaren till följd av sitt tillstånd kommer att allvarligt skada sig själv eller någon närstående.
Kan socialnämndens beslut om omhändertagande inte avvaktas, får beslut om omhändertagande fattas av nämndens ordförande eller någon annan ledamot som nämnden har förordnat. Beslutet skall anmälas vid nämndens nästa sammanträde.
När socialnämnden har ansökt om tvångsvård, får även rätten på någon av de grunder som anges i första stycket besluta att missbrukaren omedelbart skall omhändertas.
Hur länge är maxtiden för vårdtiden för LVM? Vilken paragraf står det reglerat?
Tvångsvården skall upphöra så snart syftet med vården är uppnått och senast när vården har pågått i sex månader (vårdtid). Vården skall anses påbörjad när missbrukaren på grund av beslut om omedelbart omhändertagande eller tvångsvård inställt sig vid eller förts till ett gem som avses i 22§ eller ett sjukhus. Vården upphör genom beslut om utskrivning enligt 25§.
Vad är syftet med tvångsvård?
Man vill motivera till att man ska få vård frivilligt.
Vad är maxtiden för tvångsvård enligt LVM?
Det är 6 månader och finns skrivet i 20§