Lovverk Flashcards
Helsepersonelloven (hpl) §4
Forsvarlighet
Helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til faglig forsvarlighet og omsorgsfull hjelp som kan forventes ut fra kvalifikasjoner, arbeidets karakter og situasjonen forøvrig.
Hpl §7
Øyeblikkelig hjelp
Helsepersonell skal straks gi den helsehjelp de evner når det må antas at hjelpen er påtrengende nødvendig. … skal gis selv om pasienten ikke er i stand til å samtykke, og selv om pasienten motsetter seg helsehjelpen.
Hpl §12
Undersøkelser i forbindelse med straffbare forhold
Lege etc. skal etter anmodning fra politiet ta blodprøve eller foreta lignende undersøkelse av personer som er mistenkt for straffbart forhold under påvirkning av alkohol eller annet berusende eller bedøvende middel når dette er hjemlet i lov og kan skje uten fare.
Lege skal etter anmodning fra påtalemyndigheten foreta kroppslig undersøkelse av mistenkte i straffesak, når slik undersøkelse er besluttet etter stprl §157
Hpl §21
Hovedregel om taushetsplikt
Helsepersonell skal hindre at andre får adgang eller kjennskap til opplysninger om folks legems- eller sykdomsforhold eller andre personlige forhold som de får vite om i egenskap av å være helsepersonell.
Hpl §22
Samtykke til å gi informasjon
Taushetsplikt etter §21 er ikke til hinder for at opplysninger kan gjøres kjent for den opplysningene direkte gjelder, eller for andre i den utstrekning den som har krav på taushet samtykker.
For personer under 16 år gjelder reglene i pbrl §4-4.
For personer over 16 år som ikke er i stand til å vurdere spørsmålet om samtykke av grunner nevnt i pbrl §3-3, kan nærmeste pårørende gi samtykke.
Hpl §23
Begrensninger i taushetsplikten
taushetsplikt etter §21 er ikke til hinder for:
- at opplysninger gis den som fra før er kjent med opplysningene
- at opplysninger gis når ingen berettighet interesse tilsier hemmelighold
- at opplysningene gis videre når behovet for beskyttelse må anses ivaretatt ved at individualiserende kjennetegn er utelatt
- at opplysninger gis videre når tungtveiende private eller offentlige interesser gjør det rettmessig å gi opplysningene videre
- at opplysninger gis videre når helsepersonell gjennom sin yrkesutøvelse har grunn til å tro at dyr blir utsatt for slik mishandling eller alvorlig svikt vedrørende miljø, tilsyn og stell at det anses rettmessig å gi opplysningene videre til mattilsynet eller politiet
- at opplysningene gis videre etter regler fastsatt i lov eller medhold av lov når det er uttrykkelig fastsatt eller klart forutsatt at taushetsplikt ikke skal gjelde
Hpl §24
Opplysninger etter en persons død
Taushetsplikt etter §21 er ikke til hinder for at opplysninger om en avdød gis videre dersom vektige grunner taler for dette. Nærmeste pårørende har rett til innsyn i journal etter en persons død hvis ikke særlige grunner taler mot det.
Hpl §25
Opplysninger til samarbeidene personell
Med mindre pasienten motsetter seg det, kan taushetsbelagte opplysninger gis til samarbeidene personell når dette er nødvendig for å kunne gi forsvarlig helsehjelp.
Hpl §27
Opplysninger som sakkyndig
taushetsplikt etter §21 er ikke til hinder for at helsepersonell som opptrer sakkyndig gir opplysninger til oppdragsgiver, dersom opplysningene er mottatt under utførelse av oppdraget og har betydning for dette.
Den som opptrer som sakkyndig, skal gjøre pasienten oppmerksom på oppdraget og hva dette innebærer.
Hpl §31
Opplysninger til nødetater
Helsepersonell skal varsle politi og brannvesen dersom dette er nødvendig for å avverge alvorlig skade på person eller eiendom.
Hpl §32
Opplysninger til den kommunale helse- og omsorgstjenesten
Den som yter helsehjelp, skal i sitt arbeid være oppmerksom på forhold som bør føre til tiltak fra den kommunale helse- og omsorgstjenesten, og skal av eget tiltak gi den kommunale helse- og omsorgstjenesten opplysninger om slike forhold etter å ha innhentet samtykke fra pasienten, eller så langt opplysningene ellers kan gis uten hinder av taushetsplikten §21.
Uten hinder av taushetsplikten etter §21, skal helsepersonell av eget tiltak gi opplysninger til den kommunale helse- og omsorgstjenesten når det er grunn til å tro at en gravid kvinne misbruker rusmidler på en slik måte at det er overveiende sannsynlig at barnet vil bli født med skade.
Hpl §33
Opplysningsplikt til barnevernet
Den som yter helsehjelp, skal i sitt arbeid være oppmerksom på forhold som kan føre til tiltak fra barneverntjenesten.
Helsepersonell skal uten hinder av taushetsplikt etter §21 melde fra til barneverntjenesten uten ugrunnet opphold
- når det er grunn til å tro at et barn blir eller vil bli mishandlet, utsatt for alvorlige mangler ved den daglige omsorgen eller annen alvorlig omsorgssvikt
- når det er grunn til å tro at et barn har livstruende eller annen alvorlig sykdom eller skade og ikke kommer til undersøkelse eller behandling, eller at et barn med nedsatt funksjonsevne eller et særlig hjelpetrengende barn ikke får dekket sitt særlige behov for behandling eller opplæring
- når et barn viser alvorlige atferdsvansker i form av alvorlig eller gjentatt kriminalitet, misbruk av rusmidler eller annen form for utpreget normløs atferd
- når det er grunn til å tro at et barn blir eller vil bli utnyttet til menneskehandler
Hpl §34
Plikt til å gi opplysninger i forbindelse med førerkort og sertifikat
Lege etc. som finner at en pasient med førerkort for motorvogn eller sertifikat for luftfartøy eller som arbeider som flygeleder, ikke oppfyller den helsemessige kravene som stilles, skal gjøre pasienten oppmerksom på at det er forbudt å føre motorvogn eller luftfartøy eller være i tjeneste som flygeleder så lenge disse kravene ikke er oppfylt. Dersom pasientens helsetilstand antas ikke å være kortvarig, skal helsepersonell som nevnt gi melding til offentlige myndigheter
Hpl §36
Melding om dødsfall
Leger skal gi erklæring om dødsfall som de blir kjent med i sin virksomhet.
Leger som har gitt legeerklæring om dødsfall, eller som har gitt helsehjelp til en person før vedkommende døde, skal gi nødvendige opplysninger om dødsfallet og dødsårsaken.
Er det grunn til å tro at dødsfallet er unaturlig, skal legen underrette politiet.
Er etterforskning iverksatt for å avklare om døden er voldt med straffbar handling, skal legen gi retten opplysninger av betydning for saken, dersom retten ber om dette.
Straffeprosessloven (stprl) §119
Uten samtykke av den som har krav på hemmelighold, må ikke retten ta i mot forklaring av leger etc. om noe som er betrodd dem i deres stilling.
Forbudet faller bort når forklaringen trengs for å forebygge at noen blir uskyldig straffet.