Lovverk Flashcards

1
Q

Helsepersonelloven (hpl) §4

A

Forsvarlighet
Helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til faglig forsvarlighet og omsorgsfull hjelp som kan forventes ut fra kvalifikasjoner, arbeidets karakter og situasjonen forøvrig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hpl §7

A

Øyeblikkelig hjelp
Helsepersonell skal straks gi den helsehjelp de evner når det må antas at hjelpen er påtrengende nødvendig. … skal gis selv om pasienten ikke er i stand til å samtykke, og selv om pasienten motsetter seg helsehjelpen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hpl §12

A

Undersøkelser i forbindelse med straffbare forhold
Lege etc. skal etter anmodning fra politiet ta blodprøve eller foreta lignende undersøkelse av personer som er mistenkt for straffbart forhold under påvirkning av alkohol eller annet berusende eller bedøvende middel når dette er hjemlet i lov og kan skje uten fare.

Lege skal etter anmodning fra påtalemyndigheten foreta kroppslig undersøkelse av mistenkte i straffesak, når slik undersøkelse er besluttet etter stprl §157

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hpl §21

A

Hovedregel om taushetsplikt
Helsepersonell skal hindre at andre får adgang eller kjennskap til opplysninger om folks legems- eller sykdomsforhold eller andre personlige forhold som de får vite om i egenskap av å være helsepersonell.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hpl §22

A

Samtykke til å gi informasjon
Taushetsplikt etter §21 er ikke til hinder for at opplysninger kan gjøres kjent for den opplysningene direkte gjelder, eller for andre i den utstrekning den som har krav på taushet samtykker.

For personer under 16 år gjelder reglene i pbrl §4-4.

For personer over 16 år som ikke er i stand til å vurdere spørsmålet om samtykke av grunner nevnt i pbrl §3-3, kan nærmeste pårørende gi samtykke.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hpl §23

A

Begrensninger i taushetsplikten
taushetsplikt etter §21 er ikke til hinder for:
- at opplysninger gis den som fra før er kjent med opplysningene
- at opplysninger gis når ingen berettighet interesse tilsier hemmelighold
- at opplysningene gis videre når behovet for beskyttelse må anses ivaretatt ved at individualiserende kjennetegn er utelatt
- at opplysninger gis videre når tungtveiende private eller offentlige interesser gjør det rettmessig å gi opplysningene videre
- at opplysninger gis videre når helsepersonell gjennom sin yrkesutøvelse har grunn til å tro at dyr blir utsatt for slik mishandling eller alvorlig svikt vedrørende miljø, tilsyn og stell at det anses rettmessig å gi opplysningene videre til mattilsynet eller politiet
- at opplysningene gis videre etter regler fastsatt i lov eller medhold av lov når det er uttrykkelig fastsatt eller klart forutsatt at taushetsplikt ikke skal gjelde

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hpl §24

A

Opplysninger etter en persons død
Taushetsplikt etter §21 er ikke til hinder for at opplysninger om en avdød gis videre dersom vektige grunner taler for dette. Nærmeste pårørende har rett til innsyn i journal etter en persons død hvis ikke særlige grunner taler mot det.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hpl §25

A

Opplysninger til samarbeidene personell
Med mindre pasienten motsetter seg det, kan taushetsbelagte opplysninger gis til samarbeidene personell når dette er nødvendig for å kunne gi forsvarlig helsehjelp.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hpl §27

A

Opplysninger som sakkyndig
taushetsplikt etter §21 er ikke til hinder for at helsepersonell som opptrer sakkyndig gir opplysninger til oppdragsgiver, dersom opplysningene er mottatt under utførelse av oppdraget og har betydning for dette.

Den som opptrer som sakkyndig, skal gjøre pasienten oppmerksom på oppdraget og hva dette innebærer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hpl §31

A

Opplysninger til nødetater
Helsepersonell skal varsle politi og brannvesen dersom dette er nødvendig for å avverge alvorlig skade på person eller eiendom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hpl §32

A

Opplysninger til den kommunale helse- og omsorgstjenesten
Den som yter helsehjelp, skal i sitt arbeid være oppmerksom på forhold som bør føre til tiltak fra den kommunale helse- og omsorgstjenesten, og skal av eget tiltak gi den kommunale helse- og omsorgstjenesten opplysninger om slike forhold etter å ha innhentet samtykke fra pasienten, eller så langt opplysningene ellers kan gis uten hinder av taushetsplikten §21.

Uten hinder av taushetsplikten etter §21, skal helsepersonell av eget tiltak gi opplysninger til den kommunale helse- og omsorgstjenesten når det er grunn til å tro at en gravid kvinne misbruker rusmidler på en slik måte at det er overveiende sannsynlig at barnet vil bli født med skade.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hpl §33

A

Opplysningsplikt til barnevernet
Den som yter helsehjelp, skal i sitt arbeid være oppmerksom på forhold som kan føre til tiltak fra barneverntjenesten.

Helsepersonell skal uten hinder av taushetsplikt etter §21 melde fra til barneverntjenesten uten ugrunnet opphold
- når det er grunn til å tro at et barn blir eller vil bli mishandlet, utsatt for alvorlige mangler ved den daglige omsorgen eller annen alvorlig omsorgssvikt
- når det er grunn til å tro at et barn har livstruende eller annen alvorlig sykdom eller skade og ikke kommer til undersøkelse eller behandling, eller at et barn med nedsatt funksjonsevne eller et særlig hjelpetrengende barn ikke får dekket sitt særlige behov for behandling eller opplæring
- når et barn viser alvorlige atferdsvansker i form av alvorlig eller gjentatt kriminalitet, misbruk av rusmidler eller annen form for utpreget normløs atferd
- når det er grunn til å tro at et barn blir eller vil bli utnyttet til menneskehandler

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hpl §34

A

Plikt til å gi opplysninger i forbindelse med førerkort og sertifikat
Lege etc. som finner at en pasient med førerkort for motorvogn eller sertifikat for luftfartøy eller som arbeider som flygeleder, ikke oppfyller den helsemessige kravene som stilles, skal gjøre pasienten oppmerksom på at det er forbudt å føre motorvogn eller luftfartøy eller være i tjeneste som flygeleder så lenge disse kravene ikke er oppfylt. Dersom pasientens helsetilstand antas ikke å være kortvarig, skal helsepersonell som nevnt gi melding til offentlige myndigheter

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hpl §36

A

Melding om dødsfall
Leger skal gi erklæring om dødsfall som de blir kjent med i sin virksomhet.

Leger som har gitt legeerklæring om dødsfall, eller som har gitt helsehjelp til en person før vedkommende døde, skal gi nødvendige opplysninger om dødsfallet og dødsårsaken.

Er det grunn til å tro at dødsfallet er unaturlig, skal legen underrette politiet.

Er etterforskning iverksatt for å avklare om døden er voldt med straffbar handling, skal legen gi retten opplysninger av betydning for saken, dersom retten ber om dette.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Straffeprosessloven (stprl) §119

A

Uten samtykke av den som har krav på hemmelighold, må ikke retten ta i mot forklaring av leger etc. om noe som er betrodd dem i deres stilling.

Forbudet faller bort når forklaringen trengs for å forebygge at noen blir uskyldig straffet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Stprl §157

A

Den som med skjellig grunn mistenkes for en handling som etter loven kan medføre frihetsstraff, kan underkastes kroppslig undersøkelse når det antas å være av betydning for opplysningen av saken, og ikke fremstår som et uforholdsmessig inngrep. Det kan tas blodprøve og foretas andre undersøkelser som kan skje uten fare eller betydelig smerte.

Uten mistenktes samtykke kan undersøkelsen bare foretas etter kjennelse fra retten.

Dersom formålet med undersøkelsen ellers kunne forspilles, kan ordre fra påtalemyndigheten tre i stedet for kjennelse av retten. Ordren skal være skriftlig og grunngitt. Er det fare ved opphold, kan ordren gis muntlig, men skal da snarest mulig nedtegnes

17
Q

Stprl §227

A

Den som har plikt til å melde dødsfall, skal straks underrette politiet dersom han har grunn til mistanke om at døden er voldt ved en straffbar handling.

18
Q

Stprl §228

A

Sakkyndig likundersøkelse skal foretas når det er grunn til mistanke om at noens død er voldt ved en straffbar handling. Påtalemyndigheten kan også ellers beslutte at det skal foretas sakkyndig likundersøkelse når dødsårsaken er uviss og særlige forhold krever slik undersøkelse.

19
Q

Påtaleinstruksen §13-1

A

Politiet skal påse at sakkyndig likundersøkelse foretas når det er grunn til mistanke om at noens død er voldt ved en straffbar handling. Det samme gjelder når en person finnes død uten at vedkommendes identitet straks kan bringes på det rene.

20
Q

Påtaleinstruksen §13-2

A

Politiet bør i alminnelighet sørge for at sakkyndig likundersøkelse foretas når dødsårsaken er uviss og antas å kunne skyldes:
- selvmord eller selvvoldt skade
- ulykkestilfelle
- yrkesskade eller yrkessykdom
- feil, forsømmelse eller uhell ved medisinsk undersøkelse eller behandling av sykdom eller skade.

Det samme gjelder når dødsårsaken er uviss og døden har inntrådt plutselig og uventet, særlig dersom vedkommende antas å ha vært alene i dødsøyeblikket.

21
Q

Pasient- og brukerrettighetsloven (pbrl) §3-3

A

Informasjon til pasientens eller brukerens nærmeste pårørende
Dersom pasienten eller brukeren samtykker til det, eller forholdene tilsier det, skal pasientens eller brukerens nærmeste pårørende ha informasjon om pasientens eller brukerens helsetilstand og den helsehjelp som ytes.

Er pasienten eller brukeren over 16 år, og åpenbart ikke kan ivareta egne interesser pga. fysiske eller psykiske forstyrrelser, demens eller psykisk utviklingshemming, har både pasienten eller brukeren og dennes nærmeste pårørende rett til informasjon.

22
Q

Pbrl §3-4

A

Informasjon når pasienten eller brukeren er under 18 Under 16 år: både pasient/bruker og foreldre/foreldreansvar informeres

Mellom 12-16 år: informasjon skal ikke gis foreldre/foreldreansvar når pasient/bruker av grunner som bør respekteres, ikke ønsker dette.

Uavhengig av alder: ikke gis til foreldre/foreldreansvar dersom tungtveiende hensyn til pasienten eller brukeren taler mot det.

Informasjon som er nødvendig for å oppfylle foreldreansvaret, skal likevel gis til foreldre/foreldreansvar, når pasient/bruker er under 18 år. Skal orienteres om at informasjonen gis.

23
Q

Pbrl §3-6

A

Rett til vern mot spredning av opplysninger
Opplysninger om legems- og sykdomsforhold samt andre personlige opplysninger skal behandles i samsvar med gjeldende bestemmelser som taushetsplikt. Opplysningene skal behandles med varsomhet og respekt for integriteten til den opplysningene gjelder.

Taushetsplikten faller bort i den utstrekning den som har krav på taushet, samtykker.

24
Q

Pbrl §4-1

A

Hovedregel om samtykke
Helsehjelp kan bare gis med pasientens samtykke, med mindre det foreligger lovhjemmel eller annet gyldig rettsgrunnlag for å gi helsehjelp uten samtykke.

Pasienten kan trekke sitt samtykke tilbake.

25
Q

Pbrl §4-3

A

Hvem som har samtykkekompetanse
Rett til å samtykke til helsehjelp har
- personer over 18 år, med mindre annet følger av §4-7 eller annen lovbestemmelse
- personer mellom 16 og 18 år, med mindre annet følger særlig lovbestemmelse eller av tiltakets art
- personer mellom 12 og 16 år, når det gjelder helsehjelp for forhold som foreldre/foreldreansvar ikke er informert om (§3-4)

Samtykkekompetanse kan bortfalle helt eller delvis dersom pasienten på grunn av fysiske eller psykiske forstyrrelser, senil demens eller psykisk utviklingshemming åpenbart ikke er i stand til å forstå hva samtykket omfatter.

26
Q

Psykisk helsevernloven (phvl) §3-2

A

Vilkår for vedtak om tvungen observasjon
Følgende vilkår for tvungen observasjon må være oppfylt:
- frivillig fysisk helsevern har vært forsøkt, uten at dette har ført fram, eller det er åpenbart formålsløst å forsøke
- pasienten er undersøkt av to leger, hvorav den ene skal være uavhengig av den ansvarlige institusjon
- pasienten mangler samtykkekompetanse. Dette vilkåret gjelder ikke ved nærliggende og alvorlig fare for eget liv eller andres liv eller helse
- det er overveiende sannsynlig at pasienten fyller vilkårene for tvungent psykisk helsevern

Tvungen observasjon kan ikke vare ut over 10 dager.

27
Q

Phvl §3-3

A

Vilkår for vedtak om tvungent psykisk helsevern
Følgende vilkår må være oppfylt:
- frivillig har vært forsøkt
- pasienten er undersøkt av to leger, den ene uavhengig
- pasienten har en alvorlig sinnslidelse, og etablering av tvungent psykisk helsevern er nødvendig for å hindre at vedkommende pga. sinnslidelsen enten:
a. får sin utsikt til helbredelse eller vesentlig bedring i betydelig grad redusert, eller det er stor sannsynlighet for at vedkommende i meget nær fremtid får sin tilstand vesentlig forverret, eller
b. utgjør en nærliggende og alvorlig fare for eget eller andres liv eller helse
- pasienten mangler samtykkekompetanse, dette vilkåret gjelder ikke ved nærliggende og alvorlig fare for eget liv eller andres liv eller helse

28
Q

Veitrafikkloven (vtrl) §22

A

Ruspåvirkning av motorvognfører
22a: testing av ruspåvirkning
politiet kan ta alkotest og foreløpig test av om motorvognfører er påvirket av annet berusende eller bedøvende middel.

Dersom testresultatet eller andre forhold gir grunn til å tro at føreren har overtrådt bestemmelsene i §22, kan politiet foreta særskilt undersøkelse … og fremstille ham for bla. blodprøve og klinisk legeundersøkelse.

Klinisk legeundersøkelse foretas når det er mistanke om påvirkning av andre midler enn alkohol, eller det er andre særlige grunner som taler for det.

29
Q

Straffeloven §163

A

Den som finner et lik og unnlater straks å underrette den avdødes nærmeste eller politiet, straffes med bot.

Er det grunn til mistanke om at døden er voldt ved en straffbar handling, skal politiet straks underrettes. Den som ikke underretter politiet, straffes med bot.