Lösningsfokuserad terapi Flashcards

1
Q

Vad syftar lösningsfokuserad terapi till?

A

Fokuserar på lösningar istället för problemet. Syftar till att hjälpa klienten att identifiera och bygga vidare på sina styrkor och resurser för att uppnå sina mål och lösa sina svårigheter. Att skapa en positiv och framåtriktad förändring i klientens liv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv vad som menas ed skalfrågor:

A

Undersöka skalor. T.ex. när vi vill ha ett mått på hur klienten skulle värdera sina svårigheter idag på en skala 1-10. 1 är helt okej och 10 är katastrof, det kan inte bli värre… Klienten svarar “7”, då kan vi utforska ”Vad skulle behöva hända för att du skulle kunna ta dig från 7 till 6?” eller “Vad är det som gör att du inte sa 8 eller 9?”
Hjälper klienten och samtalsledare natt reflektera över måendet och situationen. Även hur det ändras över tid - efter möten

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv vad som menas med undantag:

A

Leta efter undantag när problemen inte visar sig! Lyssna efter undantag i klientens berättelse eller fråga: ”När var det senast som det var lite bättre?” ”När var det senast som det inte var såhär?” Om klienten svarar: ”Det är alltid såhär” Går det att säga: ”Om vi tänker tillbaka, när var det lite bättre, hur såg det ut då?” ”Vad var det som bidrog till att det faktiskt fungerade lite bättre?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv vad som menas med mirakelfrågor:

A

Frågor om hur det skulle vara om problemet plötsligt var helt borta. Antingen genom att låtsas att den svåra situationen är helt bortblåst… Eller om det är för stort, så kan vi skruva ned lite och fråga klienten: “Låt oss säga att du fortsätter ha kontakt och efter ett halvår så är situationen helt annorlunda, de här svårigheterna som du tampas med är som bortblåsta. Hur hade livet sett ut då?” Hitta någon variant…. Frågan syftar till att fånga klientens målande beskrivning om hur det ser ut när målet är uppnått/livet är bättre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly