Les 1: Flashcards
Pathologie
leer der letsels.
letsels ontstaan bij elke afwijking of onderbreking van de normale structuur en functie van cellen, weefsels, organen en volledige organismen.
etiologie
de oorzaak, vaak de noxe -> factor die in te grote of kleine mate aanwezig of toegediend is
pathogenese
de opeenvolging van fenomenen vanaf inwerken van de noxe
letsel
de abnormaliteit van de cel, het weefsel, veroorzaakt door de noxe en/of de gastheerreactie, kan soms gelijk aan symptomen zijn, bijvoorbeeld een wrat.
symptoom
klinisch veruiterlijking van ziekte zoals koorts, manken
diagnose
het waargenomen ziektebeeld of de afwijking een naam geven.
prognose
voorspelling over het verdere ziekteverloop
etiologiën
MIDNIT en VITAMINCDEF
histologie
histo-pathologisch onderzoek met een lichtmicroscoop tot 1000x, het duurt normaal enkele dagen om een staalname- en verwerking tot gekleurde coupes te doen. er zijn verschillende mogelijke specifieke kleuringen
histochemie
is gebaseerd op chemische reacties tussen de kleurstof en het weefsel waardoor bepaalde chemische bestanddelen in weefsels specifiek aankleuren.
enzymhistochemie
toont bepaalde enzymen in weefsels aan. hierbij is chemische fixatie niet mogelijk want het maakt enzymen inactief. daarom wordt thermische fixatie toegepast.
immunohistochemie
klassieke lichtmicroscopische techniek, bepaalde componenten in weefselcoupes worden aangetoond met specifieke antistoffen.
immunofluorescentie
hierbij wordt een fluorescenrende stof aan de antistof gebonden.
immunogoud labeling
colloïdale goudpartikels worden elektrostatisch gebonden aan antistoffen, meestal wordt dit gebruikt in combinatie met transmissie elektronenmicroscoop.
in situ hybridisatie
gelabelde specifieke DNA probe wordt gehybridiseerd op m-RNA kopieën in weefsel waar het aan te tonen gen afgelezen wordt bekomt men een signaal.
TUNEL
meerdere gelabelde dUTP moleculen worden aan de uiteinden van de DNA-fragmenten gehecht, bij apoptose zijn er dan veel fragmenten waardoor kleuring zichtbaar wordt.
fasecontransmicroscopie
er worden 2 lichtbundels met verschillende fases door het preparaat gestuurd waardoor je (levende) cellen zichtbaar worden zonder kleuring.
donker-veldmicroscopie
alleen licht dat door het preparaat gebroken werd wordt doorgelaten, de preparaten worden zichtbaar als semi-transparante structuren tegen een zwarte achtergrond.
confocale laser scanning microscopie
met computersoftware kan een 3D beeld gemaakt worden van weefsels, cellen en organellen. hier is fluorescente contrastering van structuren voor nodig.
scanning elektronenmicroscoop
werkt als een supervergrootglas (50.000x)waarmee het oppervlak van weefsel bestudeerd kan worden.
transmissie elektronenmicroscoop
volgt het principe van lichtmicroscopie maar op grotere vergroting (200.000x) de lenzen zijn elektromagnetisch en het beeld krijg je doordat elektronen die door de coupes gaan een fosforscherm doen oplichten.