Lekcija 8 Flashcards

1
Q

8.1. Šta su objektno-orijentisani sistemi? Šta je stanje objekta? Koje su osnovne aktivnosti procesa projektovanja? Zašto je važno razumevanje spoljnjeg okruženja u kome treba da radi softverski sistem? Šta je model konteksta sistema? Dajte neki primer modela konteksta sistema.

A
  • Jedan objektno-orijentisano softverski sistem čine interaktivni objekti koji održavaju svoje unutrašnje stanje i obezbeđuju operacije na to stanje.
  • Stanje objekta odražava trenutno vrednosti njegovih atributa.
  • Osnovne aktivnosti pri projektovanju softvera:
    1. Razumeti i definisati kontekts (problem i okruženje) i spoljne
    interakcije sa sistemom.
    2. Projektovati arhitekturu softvera
    3. Utvrditi glavne objekte sistema
    4. Razviti projektne modele sistema
    5. Specificirati sve interfejse objekata
  • Prva stvar koja se treba uraditi prilikom projektovanja softverskog sistema je da se razume odnos između softvera koji se projektuje i spoljnjeg okruženja. Ovo je bitno za donošenje odluke o tome kako da se obezbedi zahtevana funkcionalnost sistema i kako da se napravi struktura sistema za njegovu komunikaciju sa okruženjem. Razumevanje konteksta u kome radi sistema omogućava i određivanje granica sistema (tj. šta on „pokriva“ a šta ne).
  • Model konteksta sistema sadrži asocijacije između sistema koji se
    projektuje, i okruženja, tj. drugih sistema sa kojima sistem treba da bude u nekoj vezi
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

8.2. Šta je model interakcije? Šta je UML dijagram korišćenja (UML use case). Šta je akter? Nacrtajte dijagram korišćenja nekog sistema i objasnite svaki od slučajeva korišćenja koji ste koristili u dijagramu, u vidu formalnog tekstualnog opisa. Šta su scenariji? Navedite jedan scenario za jedan slučaj korišćenja sistema iz vašeg dijagrama.

A
  • Model interakcija daje dodatne informacije, jer ukazuje kako sistem koji projektujemo komunicira sa okruženjem, tj. sa drugim sistemima u svom okruženju (a na koje ukazuje model konteksta).
  • Jedan od UML model interakcija je UML dijagrama korišćenja (engl., use case), koji opisuju po jednu interakciju sa sistemom koji projektujemo
  • Simbol aktera označava ili neki drugi sistem ili čoveka koji koristi naš
    sistem.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

8.3. Na početku projektovanja softverskog sistema, polazite od prethodno definisane arhitekture sistema. Zašto? Koje informacije vam ona daje,a relevantne su za vaš dalji rad na projektovanju sistema. Kako vama dijagrami slučajeva korišćenja i prateće tekstualne informacije, npr. scenariji, pomažu da utvrdite osnovne objekte i operacije koje sistem treba da ima? Dajte primer.

A

PP

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly