La Renaissance Flashcards

1
Q

Wanneer vind de renaissance plaats?

A

Van 1500-1600

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat wil renaissance zeggen?

A

Wedergeboorte. Om exact te zijn de wedergeboorte van de Klassieke Oudheid, van de Griekse en Romeinse cultuur, die men in de middeleeuwen volledig vergeten was.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat zijn de vier oorzaken voor de renaissance?

A
  • na de val van Constantinopel (1453) vluchten veel geleerden naar Italië, waarbij ze veel manuscripten meenamen. Hierdoor maakten de geleerden kennis met de taal, literatuur en filosofie van de Oudheid. Bij het lezen van deze veranderde de ideeën over de mens: men kreeg vertrouwen in de mens, god stond niet meer centraal en men ging van memento mori (denk aan je sterfelijkheid) naar carpe idem (pluk de dag).
  • de Fransen maakten kennis met een vernieuwing in de manier van denken, leven en kunst tijdens de oorlogen in Italië. Toen ze terugkeerden namen ze architecten, kunstenaars en koks mee.
  • ontdekkingen en ontdekkingsreizen; door het reizen maakten men kennis met anderen culturen door bv de reizen van Columbus. Door uitvindingen, zoals de boekdrukkunst konden werken wijder verspreid worden.
  • De rol van François 1er, koning die beschermer was van schrijvers, kunstenaars en geleerden. Doordat geleerden originele manuscripten gingen bestuderen, richtte hij een Collège op waar je Grieks, Latijn en Hebreeuws kon leren. Ook opende hij een bibliotheek, verrijkt met manuscripten en een exemplaar van elk nieuw boek. Ook haalde François kunstenaars naar Frankrijk, zoals Leonardo Da Vinci.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat zijn humanisten? Wat vonden humanisten? Wat werd humanisme? Wie was een bekende humanist?

A

Van oorsprong waren humanisten geleerden die protesteerden tegen het universitaire onderwijs.
De studenten moesten vooral zinloze feiten uit het hoofd leren. Er werd geen beroep gedaan op hun intelligentie of hun kritisch denkvermogen. Ook werden geen originele teksten gelezen, maar commentaren daarop.
Door het lezen van originele teksten in Grieks en Latijn veranderden ideëen over de mens. De mens moest zich ontwikkelen en vertrouwen krijgen in de menselijke natuur en verstand. Het humanisme wordt een levensfilosofie.
Een bekende humanist was Erasmus, die veel invloed in Frankrijk had..

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Men begon net zoals klassieke werken ook de bijbel in de originele tekst lezen.
Wat was het gevolg hiervan?

A

Men wilde de katholieke kerk van binnen uit gaan hervormen (Luther protesteerde tegen aflaten en misstanden in de kerk). Echter verbood Rome dit en er kwam een scheiding binnen de kerk. Ook de humanisten moeten kiezen tussen het oude en nieuwe geloof.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Waar liep de reformatie op uit?

A

In Frankrijk werd het nieuwe geloof beïnvloed door de ideeën van Calvijn, maar deze bleken veel strenger dan de nieuwe ideeën van de renaissance. De reformatie liep dus uit op een heel andere opvatting van het leven en de mens dan de renaissance en het humanisme.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wie waren la Pléiade? Wat wilden zij bereiken?

A

In de Griekse mythologie waren dit de 7 dochters van Atlas. Ze waren wanhopig vanwege het lijden van hun vader, doodden zichzelf en veranderden in een sterrenbeeld.

In Frankrijk (16e eeuw) was er een groep schrijvers van 7 dichters, die de Griekse en later de Italiaanse dichters bestudeerden. In Italië begon de renaissance al in de 15e eeuw. Dichters daar lieten zich inspireren door de Klassieken en gaven hierdoor Italië een prachtigen nationale literatuur. Dit wilden de Franse dichters ook en probeerden de odes van Horatius en de sonnetten van Petrarca te imiteren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat wilde de Pléiade met het manifest: Défense et illustration de la langue français?

A
  • de Franse taal verdedigen (défense) tegen het Latijn. Dit was nog steeds de taal van geleerden, schrijvers en kunstenaars. Hij wilde dat het Frans ook geschikt werd als literaire taal.
  • de Franse taal verrijken (illustration). Om van het Frans een literaire taal te maken moest de woordenschat worden uitgebreid, zodat men zich beter kon uitdrukken.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wie was François Rabelais? Beschrijf zijn leven.

A

Schrijver onder het pseudoniem Alcofribas Nasier.
Geboren midden in een wijngebied, waar hij vaak naar verwijst in zijn boeken. (De streek en het drankgebruik)
Hij werd monnik en studeerde Grieks, Latijn, rechten en medicijnen. Door zijn vele reizen, maakte hij kennis met het milieu, de taal en het leven van bv boeren en studenten.

Hij was één van de meest vooraanstaande humanisten van Frankrijk en de meest moderne arts van zijn tijd..

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Beschrijf de boeken van François Rabelais.

A

De hoofdpersonen zijn reuzen. Zijn boeken zijn een schildering van de werkelijkheid en laten allerlei aspecten van het leven zien. De boeken zijn komisch en platvloers, maar hij wil ook kritiek leveren op de universiteit, de opvoeding van kinderen, de godsdienst, de oorlogen en het leven in kloosters.

Rabelais hoort zowel bij de renaissance als bij de middeleeuwen. Middeleeuwen: taalgebruik grof en platvloers, veel opsommingen. Door zijn kennis an het Grieks en Latijn hoort het ook bij de renaissance.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly