Kvantitativa metoder Flashcards
Kvantitativ forskning
En forskningsstrategi som betonar kvantifiering när det gäller insamling och analys av data. Deduktivt anpassningssätt, positivistiskt perspektiv och objektivism.
Kvantitativ forskning handlar om att samla in och analysera numeriska data. Inom kriminologi används detta för att undersöka mönster, frekvenser och samband mellan olika variabler. Metoden är oftast hypotesdriven och fokuserar på att mäta fenomen med statistiska verktyg för att hitta generaliserbara resultat.
Deduktiv
Vi börjar med teori och härleder (deducerar) hypoteser från dem, som vi vill undersöka. Från teori till datainställning. En teoriprövande ansats
Positivistisk
Man samlar in data, som används för att pröva hypoteser och formulera förklaringar till fenomen. Det som inte direkt observerbart med våra metoder, är inte vetenskaplig - så observationen ges lite högre status än teorin. Allt ska vara objektivt.
Objektivism
Det finns en objektiv eller yttre verklighet som vi kan studera. Sociala företeelser är externa i relation till oss; de existerar oberoende av sociala aktörer
Population
Vilka man vill prata om
Kontext
Tid och rum. “Kontexten” syftar på det sammanhang eller den situation i vilken något sker, sägs eller skrivs. Det är de omständigheter, bakgrundsinformation och förhållanden som ger mening åt det som kommuniceras. Kontexten hjälper till att förstå varför något uttrycks på ett visst sätt och hur det ska tolkas.
Tvärsnittstudie
En studie som endast tar reda på hur det ser ut just nu och inte över en längre tidsperiod.
Logitudinell
Upprepande mätning på samma grupp under en längre tid
Experimentstudie
En forskningsmetod där forskaren systematiskt manipulerar en eller flera variabler för att observera och mäta effekterna på en annan variabel. Syftet är att undersöka orsakssamband – det vill säga att fastställa om en viss faktor (oberoende variabel) direkt påverkar en annan faktor (beroende variabel).
Totalundersökning
Hela populationen: Innebörden är det som vi ger begreppet. Vi måste studera begreppet och definiera vår definition i våran undersökning. Vi definierar begreppet.
Urvalsundersökning
Välja ut en grupp som är representativ för populationen
Intern Validitet
Mer om det finns kausalitet. Huruvida en slutsats som rymmer ett kausalt förhållande mellan två eller fler variabler är hållbar eller ej. Finns det en annan utestående faktor som gör det kausalt eller är det X som orsakar Y.
Extern validitet
Hur ett resultat från en undersökning kan generaliseras utöver den specifika undersökningens kontext. Gäller resultatet endast för den här populationen eller kan den generaliseras utöver resten av populationen också. Då är den extern valid.
Mätningsvaliditet
Komma fram till mått på samhällsvetenskapliga begrepp. Huruvida ett mått för ett begrepp verkligen speglar det som begreppet anses beteckna. Mäter t.ex mäter intellegenstest verkligen skillnader i intellegens?
Reliabilitet
Hur konsekvent en mätmetod är. Om ett instrument eller en metod ger samma resultat vid upprepade mätningar under liknande förhållanden, anses den vara tillförlitlig.
Replikation
Reproducering eller upprepning. Undersökningen måste vara möjlig att upprepa för att vara replikerbar.
Sannolikhets urval
Ett urval på slumpmässig grund. Man känner till sannolikheten att respektive enhet i populationen väljs ut. Målet är att minimera urvalsfel eller samplingsfel.
Ett sannolikhetsurval är en urvalsmetod inom statistik där alla individer i en population har en känd och ofta lika stor chans att bli valda för att delta i en studie. Detta är en grundläggande princip inom statistisk analys för att säkerställa att urvalet är representativt för hela populationen, vilket minskar risken för urvalsbias.
Obundet slumpmässigt urval (OSU)
Varje enhet i populationen har samma möjlighet att komma med i urvalet.
Stratifierat urval
Stratifierat urval är en metod inom statistik där populationen delas in i mindre grupper (strata) baserat på vissa gemensamma egenskaper, och därefter görs ett slumpmässigt urval från varje grupp. Syftet med stratifierat urval är att säkerställa att varje grupp blir proportionellt representerad i urvalet.
Klusterurval
Klusterurval är en statistisk metod som används vid urvalsundersökningar, där populationen delas in i grupper (kluster) och ett urval görs baserat på dessa grupper. Det är särskilt användbart när det är svårt eller kostsamt att samla data från enskilda individer i en population.