Kristendomen Flashcards
Hur många kristna finns i världen? Hur ser det ut i Sverige?
I världen finns det cirka 2,5 miljarder kristna, det gör kristendomen till världens största religion. I Sverige är ungefär 5,5 miljoner medlemmar i den svenska kyrkan. Av dem är det dock inte jättemånga som aktivt deltar i gudstjänster. Förutom den svenska kyrkan har den katolska och den ortodoxa kyrkan flera medlemmar samt frikyrkorna.
Berätta om personen Jesus Kristus. (utvecklat)
Jesus föddes i Betlehem, en stad i Judeen för ca 2000 år sedan. Hans mor var Maria, och enligt kristen tro var hans födelse mirakulös, då hon var jungfru när hon blev gravid genom den Helige Anden. Hans far, enligt den kristna traditionen, var Gud själv, och Jesus anses vara Guds son. Vid omkring 30 års ålder började Jesus predika. Han döptes av Johannes Döparen i floden Jordan, och efter det började han resa runt i Galiléen, Judéen och andra delar av Palestina för att predika om Guds rike. Han talade om kärlek, förlåtelse och att hjälpa de fattiga och utsatta. Hans budskap betonade vikten av att älska sin nästa och leva ett liv i ödmjukhet och barmhärtighet. Han utförde också mirakler, som att hela sjuka, ge blinda synen tillbaka och till och med uppväcka döda.
Jesus blev så småningom arresterad av de romerska myndigheterna efter att ha anklagats för att vara en hotande ledare och för att påstå sig vara Guds son. Han blev dömd till döden genom korsfästelse, en vanlig romersk avrättningsmetod. Enligt de kristnas tro dog Jesus för att ta på sig människornas synder och för att ge dem möjlighet till frälsning.
Efter sin död på korset, som inträffade på långfredagen, uppstod Jesus tre dagar senare från de döda, en händelse som kallas för uppståndelsen och firas på påskdagen. Hans uppståndelse anses vara en bekräftelse på hans gudomlighet och den centrala händelsen inom kristendomen. Efter att ha visat sig för sina lärjungar och andra under fyrtio dagar, steg han upp till himlen (Jesu himmelsfärd).
Vad anser Kristendomen om Messias?
Judendomen uppstod i Judeen (nuvarande Palestina och Israel) för ungefär tvåtusen år sedan. Vid den tiden var områden ockuperat av romarna och det judiska folket väntade på att Messias skulle komma och hjälpa dem. Judarna ansåg att Messias skulle vara en god härskare som var utsänd av Gud för att skapa evig fred och ge lycka till det judiska folket. Men Messias skulle inte vara gudomlig, han skulle vara en människa. Messias skulle med Guds hjälp befria Judeen från det romerska förtrycket. Under den tiden vandrade Jesus runt och predikade om Gudsriket. Vissa judar trodde att han var Messias men de flesta blev besvikna när han inte ville göra uppror mot romarna. När han dog glömde flera bort honom men vissa trodde fortfarande att han var Messias.
Anhängarna i den första församlingen var judar (som Jesus själv). De ansåg inte att de hade skapat en ny religion. De levde som judar och följde judendomens lagar och regler. Men de hade också tagit till sig alla budskap som Jesus hade predikat. De reste runt och övertalade judar om att jesus var Messias och så småningom hade flera kristna församlingar bildats. Man började kalla honom Jesus Messias. Messias betyder den utvalde på grekiska “Christós” eller Kristus. I samband med det dröjde
det inte länge förrän församlingsmedlemmarna kallades för kristna.
Vad har kristendomen för gudssyn? Förklara treenigheten. (utvecklat)
De kristna tror att det finns en gud, de är en monoteistisk religion men de tror på en treenig gud. Det betyder att Gud kan visa sig i tre olika gestalter eller väsen: Fadern, Sonen och den heliga Anden.
Gud uppfattas som allsmäktig, kärleksfull och rättvis. De kristna ser honom som skaparen av världen och allt liv men också nära och personlig, som människor kan ha en relation till.
Gud Fader: I den första delen av trosbekännelsen uttrycks tron på Gud som skaparen av världen. Även om vi inte vet exakt hur Gud ser ut, så finns Guds närvaro och kraft överallt. Gud har en särskild plan för människorna och bryr sig om varje individ. Människor är de mest betydelsefulla i Guds skapelse och ses som Guds avbild.
Jesus Sonen Frälsaren: Den andra delen av trosbekännelsen handlar om Jesus Kristus, som i Bibeln kallas Guds son. Jesus dog på korset för att ge människorna möjlighet att få förlåtelse för sina synder. Genom sin död tog han på sig alla människors synder och räddade oss från både synd och evigt straff. Enligt kristendomen finns det ett liv efter döden, och en dag kommer Jesus återvända. Då ska alla döda uppstå och livet fortsätta i Guds rike, där alla får leva för evigt.
Heliga Anden: Den tredje delen av trosbekännelsen handlar om den heliga Anden. Genom den heliga Anden är Gud närvarande överallt och hjälper oss människor. Anden kan liknas vid luften – den syns inte, men den finns där och påverkar oss.
Hur ser kristendomens människosyn ut?
Kristendomens människosyn betonar att varje människa är skapad i Guds avbild och har ett unikt värde. Människan ges fri vilja av Gud och förmågan att välja att följa hans vilja eller inte. Även om människan föll i synd, erbjuder Gud förlåtelse genom Jesus Kristus.
Förenklat kan man säga att det kristna livet handlar om att leva i Jesus efterföljd, vilket innebär att följa hans exempel och lära.
Den kristna etiken grundar sig på kärleksbuden, den gyllene regeln och de tio Guds bud, som sammanfattar viktiga moraliska principer.
I praktiken innebär detta att kristna ständigt brottas med konflikter i vardagen, men att kärleksbudet och den gyllene regeln alltid ska vara grundläggande. Kristna söker handlingsmönster och vägledning utifrån dessa principer i olika situationer.
Vad är det dubbla kärleksbudet? Sammanfatta den Gyllene regeln.
Det dubbla kärleksbudet kommer från Nya testamentet och säger: “Du ska älska Gud över allting och din nästa som dig själv” (det dubbla kärleksbudet). Det innebär att kärlek till både Gud och medmänniskor är centrala i det kristna livet.
I Nya testamentet står det: “Allt vad ni vill att människor ska göra er, det ska ni också göra mot dem” (den gyllene regeln). Det innebär att vi ska behandla andra på samma sätt som vi själva vill bli behandlade – med respekt, vänlighet och rättvisa.
Det dubbla kärleksbudet kommer från Nya testamentet och säger: “Du ska älska Gud över allting och din nästa som dig själv” (det dubbla kärleksbudet). Det innebär att kärlek till både Gud och medmänniskor är centrala i det kristna livet.
I Nya testamentet står det: “Allt vad ni vill att människor ska göra er, det ska ni också göra mot dem” (den gyllene regeln). Det innebär att vi ska behandla andra på samma sätt som vi själva vill bli behandlade – med respekt, vänlighet och rättvisa.
Berätta om Jesus lärljungar.
Jesus första lärjungar var Petrus, Andreas, Jakob och Johannes. De var även hans första anhängare. De hade levt som enkla fiskare vid Galileiska sjön fram tills den dag Jesus kom ner till dem bland båtarna och näten. Petrus, Andreas, Jakob och Johannes fängslades av Jesus och hans ord. De lämnade sina familjer och hus för att följa Jesus. Senare skulle det bli deras tur att skaffa nya anhängare.
Jesus hade valt tolv män till att bilda en innersta krets med lärjungar. Förutom Petrus, Andreas, Jakob och Johannes innehöll den bland annat Tomas, Judas och Matteus. De tolv lärjungarna var de första i en liten grupp som senare skulle växa till ett nytt och stort Guds folk. Att de var just tolv hade en symbolisk innebörd, eftersom Gud genom Mose hade gett lagen till Israels tolv stammar på Sinai berg och gjort dem till sitt utvalda folk.
Med Jesus kom Guds kärlek att få en ny dimension på jorden, och ett nytt förbund slöts mellan Gud och människorna. Därför kallas Bibelns kristna del för Nya Testamentet, vilket betyder det nya förbundet. Detta nya förbund omfattade inte bara Israels folk utan alla som valde att tro på Jesus Kristus och hans budskap om kärlek. Tillsammans skulle de utgöra ett nytt och större Guds folk.
Berätta om Jesus död och uppståndelse.
När Jesus var lite mer än trettio år greps han av den lokala ordningsmakten och dömdes till döden. Anledningen till det var att han hade blivit anklagad för att ha gjort anspråk på att vara “Judarnas kung”. Han skulle bli korsfäst som vid den här tiden var en vanlig avrättningsmetod inom romarriket. Han skulle korsfästas på långfredagen på en plats utanför Jerusalem som hette Golgata. Enligt kristen tro dog Jesus för att ta på sig människornas synder och därigenom ge dem möjlighet till förlåtelse och evigt liv. Hans offer ses som en handling av oändlig kärlek och lydnad inför Gud.
En kort tid därefter började det gå envisa rykten om att Jesus inte var död. Det viskades att han hade uppstått från de döda. Flera vittnen påstod sig ha mött honom och intygade envist att han levde. Den Jesus som romarna hade korsfäst måste därför vara Messias - “den av Gud utvalde” - som profeterna hade lovat att Gud skulle sända för att frälsa sitt folk (judarna).
I bibeln står det att på påskdagen, tre dagar efter hans död, upptäckte några av Jesu kvinnliga följare att graven var tom. Enligt de bibliska berättelserna visade sig Jesus för sina lärjungar och många andra efter sin uppståndelse, vilket bekräftade för dem att han hade besegrat döden.
Vad gjorde lärjungarna efter Jesus död? Berätta om deras uppdrag och vad att kristendomen är en “missionerande religion” innebär. (utvecklat)
Efter Jesus återuppståndelse sägs han ha visat sig för alla sina tolv lärjungar. Då ska han ha gett den en missionsbefallning och det var då deras arbete började på allvar. Han sa: ”Gå ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut.”.
Detta möte gav lärjungarna tillbaka deras starka tro eftersom att deras herre hade återuppstått. De hade rört vid honom och han var kött och blod. Denna sammankomst slutade med att Jesus blev upptagen till himlen och satte sig på Guds högra sida. Det är till minne av det vi firar Kristi himmelsfärd.
Efter Jesus död och uppståndelse spred hans lärjungar hans budskap vidare. De ansåg sig ha fått i uppdrag att berätta om Jesus som Messias och frälsare, och de reste till olika delar av världen för att omvända människor till kristendomen. Aposteln Paulus var en av de mest betydelsefulla missionärerna och spred kristendomen i Romarriket.
Att kristendomen är en missionerande religion innebär att dess anhängare aktivt försöker sprida sin tro och omvända andra. Missionärer har genom historien rest till olika länder för att predika och etablera kristna församlingar. Detta har bidragit till kristendomens stora utbredning över hela världen.
Vilka två delar består Bibeln av? Berätta kort om båda. (utvecklat)
Bibeln består av gamla och nya testamentet. Testamente betyder förbund. Namnet kommer från att det Gamla Testamentet handlar om Guds förbund med det judiska folket. Det Nya Testamentet handlar om det förbund som knöts mellan människorna och Gud genom Jesus.
Gamla testamentet: Det gamla testamentet motsvarar den heliga judiska skriften Tanakh. Judarna tror inte på ett förbund mellan Gud och människorna och därför kallar de inte den Gamla Testamentet.
Gamla testamentet skrevs först på hebreiska och det kom till under en lång tid. Troligtvis är de första delarna nedskrivna runt 900-talet före Kristus och de sista 160 f.Kr. Det gamla testamentet består av flera olika slags skrifter. Bland annat berättelser från det judiska folkets historia, lagsamlingar, poesi och profetiska texter.
Nya testamentet: Texterna till det nya testamentet skrevs på 100-talet men det var inte förrän trehundra år senare som man bestämde exakt vilka böcker som skulle vara med i det nya testamentet. Det var en ängel som inspirerade evangelisten Matteus när han skrev och det var på så sätt man visar att Matteusevangeliet kommer från Gud.
Evangelierna var Matteus, Markus, Lukas och Johannes. De berättar om Jesus liv, död och uppståndelse.
Vad är Dödahavsrullarna?
Dödahavsrullarna är flera religiösa texter som man hittat i Qumran vid Döda havet i Israel. Testerna var skrivna för han på hebreiska under de århundraden som Jesus föddes men de hittades inte igen förrän 1947. Då hittade en herdepojke rullarna i krukor som låg i en grotta och senare har andra personer hittat fler texter i närliggande grottor.
Bland Dödahavsrullarna finns handskrivna texter från bibeln men många av dem är delvis förstörda. Det finns dessutom regler, böner och andra texter för den religiösa judiska grupp som bodde i Qumran. Dessa är viktiga eftersom att de är tusen år äldre än de äldsta handskrivna texterna av Bibeln som man kände till tidigare. Det finns många olika varianter av texterna i Bibeln.Dödahavsrullarna hjälper forskarna att ta reda på när olika texter skrevs ner och vilka varianter människor har läst i olika tider och på olika platser. Nu finns texterna på två museer i Jerusalem.
Vilket är Bibelns grundspråk?
Bibelns grundspråk är hebreiska och grekiska.
När översattes bibeln till svenska? Varför då?
1541 kom den första svenska bibeln, Gustav Vasas bibel. Bibeln översattes till svenska för att göra dess innehåll tillgängligt för hela befolkningen, särskilt under reformationen på 1500-talet, när tanken på att människor skulle kunna läsa och förstå Bibeln på sitt eget språk blev centralt.
Vad finns det för samband mellan judendomens och kristendomens heliga skrifter? Vad skiljer dem åt?
För det första så delar ju kristendomen och judendomen på det gamla testamentet, så där är de helt lika.
Men kristendomen har även Nya Testamentet som handlar om Jesus liv, död och uppståndelse. Denna del saknas helt i judendomen eftersom att de inte ser Jesus som Messias. Judendomen betonar det förbund som Gud slöt med Israels folk genom Mose och andra profeter, medan kristendomen talar om ett nytt förbund genom Jesus Kristus, som inkluderar alla folk. Judendomen lägger stor vikt vid den muntliga lagen (nedskriven i Talmud) som en del av sin tradition, medan kristendomen främst fokuserar på Bibeln (Gamla och Nya testamentet) som helig skrift.
Välj ut och berätta om tre ritualer som är vanliga att göra som kristen under livets gång (sakrament).
Dopet: De kristan ses livet som en gåva från gud, därför döper man sitt barn inom några månader efter barnets födelse. Dopet innebär att barnet blir en medlem i den svenska kyrkan. Dopet är gemensamt för alla kristna kyrkor. Dopet symboliserar rening från synd, ett nytt liv i Kristus och ett förbund med Gud.
Konfirmationen: I tonåren får en kristen person en religiös utbildning, konfirmationsutbildning. Sedan konfirmerar man sig och efter det kan man ta nattvarden. Konfirmationen är en bekräftelse av dopet och en möjlighet att fördjupa sin tro.
Äktenskap: Inom kristendomen är äktenskapet någonting heligt därför brukar en präst eller pastor ofta välsigna äktenskapet. De protestantiska kyrkorna erkänner homosexuellas rätt att gifta sig i kyrkans regi. De andra kristna inriktningarna menar att äktenskapet är avsett endast för en man och en kvinna. Det är tillåtet för kristna att skilja sig men det är inte helt klart att man ska få gifta sig igen, det beror på vilken kyrkofamilj man tillhör. Men som änkling eller änka är det tillåtet att gifta sig.
Vad är bikt och benådning?
Att bikta sig innebär att man ångar och bekänner en dålig handling och få förlåtelse av Gud förmedlat av en präst. Syftet med bikten är att människan ska både känna sig och bli fri från dåliga handlingar som förstör relationen till andra människor och därmed till Gud. Den kristna synen på människan utgår från att ingen är felfri, att alla begår synder medvetet eller omedvetet och behöver därför förlåtelse. Benådning handlar om att Jesus inte kritiserade någon för det förflutna och påbjöd inte heller olika typer av straff. Den som ändrade sig blev villkorslöst accepterad och kunde därmed känna sig fri. Det är detta som i kristendomen kallas nåd. Guds nåd innebär en chans till ett nytt liv.
Vad innebär synd och arvsynd?
Synd i kristendomen är handlingar, tankar eller beteenden som går emot Guds vilja. Det handlar om att bryta mot Guds bud eller att inte leva enligt Guds avsikt för människan. Synden skapar en separation mellan människan och Gud. Exempel på synder är att ljuga, stjäla, skada andra och att välja sin egen vilja över Guds. Synden är inte bara enskilda handlingar utan kan också vara en grundläggande fel riktning i människans relation till Gud och andra.
Arvsynd handlar om att de kristna anser att benägenheten att leva på ett skadligt sätt är medfött hos alla människor. Den grundar sig på berättelsen om Adam och Eva i Bibeln (1 Mosebok), där de bröt mot Guds vilja genom att äta av den förbjudna frukten i Edens lustgård. Arvsynden gör att människan är i behov av frälsning och förlåtelse från Gud.
Enligt kristendomen är människor utrustade med en fri vilja. Vad innebär det? (utvecklat)
Människan skapades som Guds avbild för att genom sitt sätt att leva återspegla vem Gud är. Hon fick i uppdrag att vara Guds medhjälpare på jorden och delta i skapelsens fortsättning. Samtidigt gavs hon fri vilja, vilket innebär att hon själv kan välja hur hon ska agera. Med denna fria vilja följer ett moraliskt ansvar. Det innebär att man kan klandras när man gör fel och berömmas när man gör rätt.
Bibeln berättar dock att människan missbrukade sin frihet. Hon ville ta Guds plats och bestämma själv, vilket gjorde att hon glömde sin roll som Guds avbild. Istället för att ta hand om skapelsen på rätt sätt började hon tänka mest på sig själv. Detta ledde till egoism, konflikter och att människan hamnade i skuld till Gud. Förhållandet mellan Gud och människan, mellan människor och även med naturen blev förstört. Trots detta erbjuder Gud en väg tillbaka genom förlåtelse och möjligheten att återupprätta relationen med honom.
Berätta om de första kristna och hur kristendomen blev statsreligion i Romarriket.
De första kristna var Jesus anhängare, som spred hans budskap efter hans död och uppståndelse. De mötte förföljelser i Romarriket eftersom de vägrade dyrka kejsaren som gud. Trots detta växte kristendomen snabbt, särskilt bland fattiga och slavar, tack vare missionärer som Paulus.
År 313 tillät kejsar Konstantin kristendomen genom Milano Ediktet, och år 380 gjorde kejsar Theodosius kristendomen till statsreligion i Romarriket.
De första kristna var Jesus anhängare, som spred hans budskap efter hans död och uppståndelse. De mötte förföljelser i Romarriket eftersom de vägrade dyrka kejsaren som gud. Trots detta växte kristendomen snabbt, särskilt bland fattiga och slavar, tack vare missionärer som Paulus.
År 313 tillät kejsar Konstantin kristendomen genom Milano Ediktet, och år 380 gjorde kejsar Theodosius kristendomen till statsreligion i Romarriket.
Vad har det haft för betydelse för kristendomens spridning?
På den tiden var romarriket väldigt stort med mycket stor befolkning. När det blev statsreligionen fick kristendomen många fler anhängare. När Rom splittrades var folket fortfarande kristna och detta bidrog väldigt mycket till kristendomens spridning över Europa.
Vad var reformationen?
Reformationen var en utveckling inom kristendomen för att förändra kyrkan. Det pågick från 1200-talet till 1500-talet. De olika rörelserna var överens om att man endast kunde nå gemenskap med Gud genom att tro, inte genom något man gör eller presterar. Kristen tro skulle bygga på Bibeln och inte på vad påven sa. Gudstjänsten skulle hållas på landets språk, inte latin, och predikan var viktig, alltså att någon talade om Bibelns texter. Gemensamt för de olika rörelserna var protesterna mot den katolska kyrkans organisering och makt.
Det finns tre inriktningar inom den kristna kyrkan, vilka då? När gick de isär? Berätta kort om splittringen. (utvecklat)
De tre inriktningarna inom kristendomen heter protestantismen, katolicismen och den ortodoxa kyrkan.
Från början fanns bara den katolska kyrkan. Den var den som fanns i romarriket. År 395 splittrades romarriket i det västromerska och det östromerska riket. Det östromerska bildade en ny inriktning av kristendomen som kallades den ortodoxa. Anledningen till att de splittrades var för att de kristna som fanns i den östromerska delen ville inte erkänna biskopen i Rom som påve och som ledare för de kristna
När det västromerska riket föll under 400-talet hade den kristna läran redan nått stor spridning i stora delar av Europa. Även fast västrom föll fanns den kristna tron kvar.
Senare, under 1500-talet, uppstod ytterligare en stor splittring: den protestantiska reformationen. År 1517 ifrågasatte Martin Luther den katolska kyrkan och dess makt, vilket ledde till att flera nya kyrkor bildades i norra Europa, där protestantismen blev dominerande.
Trots dessa splittringar delar alla kristna tron på Jesus Kristus och Bibeln som helig skrift, men deras tolkningar och traditioner skiljer sig åt.
Skriv upp två saker som är typiskt katolska kyrkan, ortodoxa kyrkan och protestantiska kyrkan.
Katolska kyrkan: Påven är kyrkans överhuvud, han betraktas som Jesus ställföreträdare på jorden. Ordet katolsk betyder allomfattande eller allmän. Kyrkan står öppen för alla människor. Alla sju sakrament (dop, nattvard, konfirmation, bikt, äktenskap, prästvigning och de sjukas smörjelse) är viktiga.
Ortodoxa kyrkan: De har ingen gemensam ledare eller organisation, varje ortodoxt land har sin egen kyrka. Ikoner, heliga bilder används i gudstjänster och bön.
Protestantiska kyrkan: Man lyder bibeln istället för påven eller traditioner. Bibeln är det viktigaste. Endast dopet och nattvarden ses som sakrament, inte alla sju.
Vilken inriktning av kristendomen är dominerande i Sverige? Varför blev den det?
I Sverige är protestantismen dominerande. Mer specifikt den evangelisk-lutherska kyrkan.
I början av 1500-talet protesterade den tyske munken Martin Luther mot allt han tyckte var fel med den katolska kyrkan. Han tyckte att man skulle följa det som står i bibeln istället för att lyssna på påven. Påven blev såklart riktigt sur och ville bannlysa honom från kyrkan men han lyckades inte. Många slutade lyda påven och då skapades en ny kyrka, den evangelisk-lutherska.