Kristendom & etik Flashcards
Syndefaldsmyten
Henviser til fortællingen i 1. Mosebog, hvor Adam og Eva synder ved at spise af kundskabens træ. Dette resulterer i adskillelsen fra Gud og menneskets fald fra uskyldighed til synd. - Det er en problemmyte
Jesu død og genopstandelse
Henviser til Jesu Kristi død på korset og hans efterfølgende opstandelse, som anses for at være løsningen på syndefaldet. Jesus’ offer bringer forsoning mellem Gud og menneske og tilbyder frelse og evigt liv. - Det er en løsningsmyte
Den gamle pagt
det gammle testamente (de ti bud) givet til Moses på Sinai-bjerget indeholder love og regler for israelitternes liv.
Omhandler Skabelsen, syndefaldet, det israelske folk og de ti bud.
Den nye pagt
det nye testamente, som Jesus præsenterer i bjergprædikenen, fokuserer på kærlighed, nåde og indre moral fremfor blot ydre overholdelse af loven.
Omhandler Jesus kristus’ liv, død og opstandelse: den første kirkes tid. Apostlens breve.
To-naturlæren
Læren om, at Jesus Kristus har to naturer – én guddommelig og én menneskelig – forenet i én person uden at blande eller ændre nogen af dem.
Næstekærlighed
Centralt kristent bud, der kræver, at man elsker sin næste som sig selv. Det understreges især i Jesu lære som det højeste bud efter kærlighed til Gud
Pilatus
Den romerske statholder, som dømte Jesus til korsfæstelse. Pilatus’ rolle i Jesu død er central i påskefortællingen og i diskussioner om ansvar og skyld.
Messias
Messias er en frelserskikkelse forudsagt i Det Gamle Testamente, som i kristendommen er opfyldt i Jesus Kristus. Han betragtes som den salvede konge, der bringer frelse til menneskeheden.
Messiashemmeligheden
Et begreb i bibelforskningen, der beskriver hvordan Jesus i Markusevangeliet ofte beder folk om ikke at afsløre hans identitet som Messias, for at undgå misforståelser om hans mission før den rette tid.
Den historiske Jesus overfor den mytiske Jesus
Skelnen mellem den historiske Jesus, som var en jødisk prædikant i det 1. århundrede, og den mytiske Jesus, som er den religiøse figur, der er tilbedt som Kristus, Guds søn og verdens frelser.
Jesus som retoriker og ironiker
Henviser til Jesu brug af retoriske virkemidler og ironi i sine lære og samtaler, som ofte udfordrer tilhørernes forforståelse og inviterer til dybere refleksion
Martin Luther
Tysk munk og teolog (1483-1546), der fra 1517 gjorde op med den katolske kirke og kritiserede paven for magtmisbrug. Han blev smidt ud af den katolske kirke, og lagde grunden til reformationen, som de protestantiske kirkeretninger udspringer af. Luthers store religiøse oplevelse var, at man ikke frelses ved gerninger (som fx bod, askeseog almisse), men kun af Guds nåde og ved troen på Jesus Kristus.
Johannesevangeliet
Johannesevangeliet adskiller sig ved sin mere refleksive og filosofiske tilgang, især med temaer som “Ordet” (Logos) og Jesus som lyset og livets brød.
Biblicistisk etik
Biblicistisk etik refererer til moralske retningslinjer baseret direkte på bibelske tekster
situationsetik
situationsetik vurderer handlinger ud fra deres kontekst og konsekvenser, med kærlighed som det overordnede princip.
De ti bud
De ti bud er grundlæggende love givet til Moses af Gud på Sinai-bjerget. De omfatter moral, religiøse pligter og sociale regler for det israelitiske samfund.
Apostlens breve
Apostlens breve er en samling af breve i Det Nye Testamente skrevet af apostlene, primært Paulus. De giver vejledning, teologisk undervisning og opmuntring til de tidlige kristne menigheder.
Trosartiklerne
Første trosartikel - om Gud Fader og skabelsen
Anden trosartikel - om Sønnen (Jesus Kristus) og frelsen
Tredje trosartikel - om Helligånden og helliggørelsen
Reformationen
Reformationen er et udtryk for den kirkelige omvæltning i 1500-tallet, hvor den tyske munk og teolog Martin Luther stod op imod den katolske kirke og kritiserede paven for magtmisbrug. Dette skabte grundlag for de prostestantiske kirkeretninger..
Afladsbreve
Havde man penge nok, kunne man købe et afladsbrev, der gav køberen syndsforladelse uden selv at skulle gøre det godt igen for sine synder. Jo større en synd man havde begået, jo mere kostede det.
Den katolske kirke
Katolicismen eller den romersk-katolske kirke anser sig selv for at være er den direkte arvtager efter Jesus. Den katolske kirke tror på, at paven er Jesus’ stedfortræder på jorden. Pavens beslutninger er derfor kirkens og Jesus’ beslutninger. Det betyder, at paven og den katolske kirke bestemmer, hvem der opfattes som kristne.