Islam Flashcards
Ayat
Ayat er det arabiske ord for “tegn” eller “vers”. I islam refererer det normalt til de enkelte vers i Koranen, som anses for at være guddommelig åbenbaring.
Koranen
Koranen betragtes som Guds (Allahs) bogstavelige ord, åbenbaret til Profeten Muhammed gennem ærkeenglen Gabriel over en periode på ca. 23 år.
Isnad
kæde af beretninger som til sammen danner en hadith
Profeten Muhammed
Profeten Muhammed betragtes som den sidste og endelige profet inden for islam. Han modtog åbenbaringer fra Allah, som senere blev samlet i Koranen.
Hadithberetning
Hadith er beretninger om Profeten Muhammeds ord, handlinger eller godkendelser. Sammen med Koranen udgør hadith den anden vigtige kilde til islamisk lovgivning og vejledning.
Allah
Allah er det arabiske ord for Gud. Det anvendes specifikt i islam til at henvise til den ene, ubegrænsede og uomtvistelige Gud.
Sura
En sura er en kapitel i Koranen. Koranen består af 114 suras, der varierer i længde og indhold.
Sunna
Sunna refererer til Profeten Muhammeds praksis, levevis og lære. Sammen med Koranen danner Sunna grundlaget for islams lære.
A’isha
A’isha var en af Profeten Muhammeds koner og en vigtig kilde til hadithberetninger
Al-Harith ibn Hisham
Al-Harith ibn Hisham var en af de tidlige muslimske lærde
Kanoniseret af den 3. kalif/Uthman:
Uthman ibn Affan var den tredje kalif i det islamiske samfund og blev krediteret for at have standardiseret Koranen ved at samle de forskellige skriftlige nedskrivninger og skabe en autoriseret version.
Jibril/Gabriel
Ærkeenglen Gabriel (kendt som Jibril på arabisk) er ifølge islam traditionen englen, der formidlede Guds åbenbaringer til Profeten Muhammed.
Helligskrift
Et helligt skrift er en guddommelig tekst, ansat til at indeholde guddommelige åbenbaringer eller vejledninger.
Åbenbaring eller profeti
Åbenbaring refererer til Guds guddommelige meddelelse eller vejledning til menneskeheden. Profeti refererer til profetens rolle som Guds udsending med en specifik opgave.
Kalifferne
(efterfølgere): Abu Bakr, Umar, Uthman og Ali. De var alle gennem ægteskab i familie med Profeten, men alene hans fætter Ali var blodsbeslægtet med ham. Disse kaliffer kaldes også “de retledte kaliffer”
Hijra
Muhammeds udvandring fra mekka til medina år 622/1
Hira
hule I mekka hvor muhammed får sin første ånembaring (sura 96 kapitel 1 koranen) på skæbnenatten
Ali
Ali var Muhammeds fætter, men også hans svigersøn gennem ægteskab med Muhammeds ældste datter, Fatima. - Ali blev af nogle muslimer opfattet som Muhammeds retmæssige efterfølger (kalif), men blev først nogle årtier senere valgt som kalif. Sunni-muslimerne regner ham som den fjerde kalif, shia-muslimerne som den første imam.
Shiamuslimer
Shia-muslimer anerkender ikke de tre første kaliffer, men mener, at kalifatet straks burde være tilfaldet Ali som imam og retmæssig efterfølger til Muhammad.
Sunnimuslimer
Sunni muslimer, flertalsretning indenfor islam, der anerkender de første 4 kaliffers legitimitet
De fem søjler
De fem søjler i islam er de grundlæggende handlinger og ritualer, som er centrale for en muslims tro og praksis:
- Shahada (Trosbekendelsen)
- Salah (Bønnen)
- Zakat (Almissen)
- Sawm (Fasten under Ramadan)
- Hajj (Pilgrimsrejsen til Mekka)
De 6 trosartikler
Sunni-islam består af seks væsentlige elementer, som alle muslimer tror på. Disse elementer kaldes trosartikler:
- Allah - monoteistisk, transcendent Gud.
- Englene - herunder Jabriel/gabriel
- Bøgerne:
- hadith - Beretningerne om hvad Muhammed har sagt og gjort (profetens sunnah)
- Koranen - Allahs nedskrevne ord - Profeterne - Ibrahim, Musa , isa og Mohammed (profeterne segl) (den der lukker profetrækken) så han har særstatus
- Dommedag
- Qadr -> skæbnen
Fatwa
Oprindelig en ikke-bindende vejledning, der gives af en muslimsk retslærd, som svar på et spørgsmål fra en muslim. I nyere tid findes der særlige fatwa-råd, det vil sige grupper af retslærde, som besvarer henvendelser.
Halal
Et ord, der betegner det, som er tilladt inden for islam. Det gælder både i forhold til fødevarer, drikkevarer, opførsel og beklædning. Står i modsætning til haram.
Haram
Et ord, der betegner det, som er forbudt inden for islam. Det gælder både i forhold til fødevarer, drikkevarer, opførsel og beklædning. Står i modsætning til halal
Ibrahim
Det arabiske navn for Abraham, som er en vigtig profet i islam. I Koranen bliver han fremstillet som en profet, der oplever mange af de samme ting som Muhammed. Han opfattes hverken som en jødisk eller kristen profet, men som en forløber for den monoteistiske religion, som Muhammed stifter (se også hanif).
Imam
Egentlig blot betegnelsen for leder af bønnen i en moské, men oftest hentyder det til en religiøs leder i islam.
Iman
Betyder “troen”. Det vil sige, at man tilslutter sig de seks trosartikler.
Isa
Isa er Koranens navn for Jesus, som muslimerne regner for en stor profet med en særlig status (se rasul). Islam betragter ikke Isa som guddommelig eller som Guds søn.
Ismail
Profet og budbringer. Han er Ibrahims søn og stamfader til araberne. Han sættes i forbindelse med indstiftelsen af tidebønner, almisse og indstiftelsen af hadj, da han sammen med Ibrahim bygger kabaen.
Kabaen
Kabaen i Mekka er islams helligste sted, og regnes i religionsvidenskab for islams axis mundi. Alle muslimer vender ansigtet mod kabaen, når de beder (se qibla). I forbindelse med hajj er det obligatorisk at gå syv gange rundt om kabaen flere gange
Khutba
En tale som holdes før fredagsbønnen i moskéen, som regel af en imam. Det kan være om religiøse, sociale eller poltiske forhold.
Medina
En by 350 km nord for Mekka, som Muhammed udvandrede til i 622 e.Kr., da han var blevet for upoulær i Mekka. Medina blev centrum for de første muslimer.
Mekka
Islams helligeste by, hvor kun muslimer har adgang. Det ligger i den sydvestlige del af den arabiske halvø i det moderne Saudi-Arabien. Alle muslimer skal én gang i livet tage på valfart (hadj) til byen, hvis de har mulighed for det.
Muhammed
Den vigste person og profet i Islam. Muhammed er født i Mekka i 570 e.Kr. og død i 632 e.Kr. i Medina. Var købmand og handelsesrejsende, indtil han i 610 begynder at modtage åbenbaringer fra Allah.
Natterejsen
En myte, der beskriver hvordan Muhammed på en enkelt nat rejser fra kabaen i Mekka til tempelpladsen i Jerusalem på et ridedyr, som Djibril giver ham. Herfra rejser Muhammed sammen med Djibril til himmels, hvor Muhammed møder Allah, inden han vender tilbage til Mekka.
Qibla
Bederetning. Alle muslimer skal vende ansigtet mod kabaen i Mekka, når de beder. I alle moskéer findes der en markering af bederetningen
Sharia
Islamisk lov, som angiver vejen til Allah (sharia betyder vejen). Bredt forstået som den vejledning, som Allah har udstukket for alle områder af menneskets liv. Sharia er ikke nedskrevet nogen steder og er ikke en fast størrelse, men fortolkning baseret på islamiske retsvidenskabelige principper (fiqh).
Fiqh
islamiske retsvidenskabelige principper der ligger til grund for sharia
Ibadat
betegner de religiøse ritualer og pligter i sharia (som fx rituel renhed og de fem søjler)
Muamalat
Den del af sharia der vedrører sociale, politiske, økonomiske og praktiske forhold og handlinger i daglig- dagen.
Retsskoler
Forskellige traditioner for retsvidenskab, der bygger på samme principper (fiqh), men kommer til forskellige konklusioner. Alle retsskoler anerkender hinanden som tilladte. De fleste muslimer holder sig til én retsskole