Kommunallagen Flashcards
Vad är en kommun?
En administrativ, kommunalt självstyre. Slås fast i regeringsformen 1 kap. 1 § - där står det kring det kommunala självstyret.
Kommunen har olika roller och strukturer, men det är en egen juridisk person och har rättskapacitet. De olika organen, socialtjänsten och socialförvaltningen är en del av de juridiska personerna.
Kommunmedlem
5 § - Medlem av en kommun är den som är folkbokförd i kommunen, äger fast egendom i kommunen eller ska betala kommunalskatt där.
Kommunalt självstyre
2 § - Kommuner och landsting sköter på demokratins och den kommunala självstyrelsens grund de angelägenheter som anges i denna lag eller annan författning.
En kommun
ett territoriellt avgränsat område, en administrativ enhet för lokalt självstyre, en politisk organisation med direktvalda beslutsfattare, juridisk person med obligatoriskt medlemskap, som kan ingå avtal och äga fast & lös egendom.
Lokaliseringsprincipen
2 kap. 1 § - Kommunen ska hålla sig inom det geografiska området som huvudregel.
Likställighetsprincipen
2 kap. 3 § Kommunen ska behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för annat.
Självkostnadsprincipen
2 kap. 6 § - Kommuner får inte ta ut högre avgifter än som motsvarar kostnaderna för de tjänster som de tillhandahåller.
Olaga särbeskattning
Vinsten/överskottet får inte tas ut eller föras vidare i andra verksamheter.
Fullmäktige
I varje kommun och landsting finn det en beslutande församling som är förtroendevald i 3 kap. 1 § Kommunallagen
Laglighetsprövning
En överklagan på ett kommunbeslut och innebär att lagligheten i beslutet prövas, grunderna för det finns i 13 kap. 8 § punkt 1–4.
Tvångsavgifter
sådant man måste betala tillexempel sophämtning.
Normgivning
Man ger normer och sätter upp regler. Kommunfullmäktige har rätt enligt 5 kap fatta beslut om regler för att upprätthålla den allmänna ordningen. Man har delegerat från riksdagen till kommunal nivå, gäller bara kommunala ex inte får dricka öl på vissa ställen, inte rasta hunden eller koppla hunden vid ställen
Laglighetsprövning & förvaltningsbesvär
Beslut som är av rent förberedande eller rent verkställande art kan inte överklagas. Det finns två typer av besvär över kommunala beslut, laglighetsprövning och förvaltningsbesvär. Laglighetsprövning gäller som regel beslut som berör samtliga kommunmedborgare medan förvaltningsbesvär gäller beslut som berör enskilda kommunmedborgare.
Laglighetsprövning (avancerat)
Kommuner och regioner fattar ofta beslut som berör många människor. Du kan överklaga ett sådant allmänt beslut om du till exempel anser att din kommun eller region har gjort ett formellt fel eller överskridit sina befogenheter. Att överklaga kommunens eller regionens allmänna beslut kallas för laglighetsprövning enligt kommunallagen. Överklagandet ska ha kommit in till förvaltningsrätten inom tre veckor 13 kap. 5 §
Grunder ett beslut kan upphävas på återfinns i 13 kap. 8 § punkt 1–4.
Väsentligt att komma ihåg kring kommunalbesvär är möjligheten att anföra kommunalbesvär mot beslut av fullmäktige är beslutets innebörd irrelevant. Det behöver inte vara fråga om något slutligt beslut eller att beslut ska ha viss rättsverkan. I princip alla beslut fattas av den beslutande församlingen, fullmäktige, kan överklagas genom kommunalbesvär oavsett om beslutet avser innehåll i skrivelser, remisser eller likande.
En annan sak är att det dock med beslut fattade på nämnd nivå. Utgångpunkten är att alla beslut kan överklagas med kommunalbesvär. Två viktiga inskränkningar finns dock.
Beslutet får inte vara av rent förberedande eller rent verkställande art. Dessa inskränkningar framstår som mycket logiska och syftet är att undvika att möjlighet till överklagande uppstår två gånger så beslutsprocessen förlängs.
Vilka förutsättningar måste föreligga för att kunna upphäva beslut?
13 kap. 8 § , p 1-4 KL. Att det:
Inte kommit till på ett lagligt sätt.
Beslutet rör något som inte är en angelägenhet för kommunen eller regionen. T.ex. det här med att vi associerar till 2 kap. kommunallagen kring principerna, allt ska vara angelägenhet för kommunen. När kan det vara så att det inte är det? Det kan vara att de inte är geografiska områden, strider mot likställigs principen, eller mot nån av de principerna i 2 kap. det är de som åsyftas när man säger att det inte är “angelägenhet” för kommunen.
Det organ som har fattat beslut inte har haft rätt att göra de. En nämnd beslutar som bara fullmäktige får besluta om t.ex. Ny skattesats i kommunen - de är ju då fel organ, då kan domstol upphäva beslutet.
Beslutet annars strider mot lag eller författning, t.ex. en kommun som i fullmäktige sitter och beslutar: i den här kommunen ska vi ha lägre norm, riksnormen ska inte gälla här för vi har ont om pengar, men då strider ju det mot socialtjänstförordningen då riksnormen är vissa belopp. Då hade man kunnat undanröja beslutet.