kognitivism Flashcards
sensomotoriska stadiet
(0-2) Sinnesintryck och motoriska färdigheter. Vi lär oss ”objektkonstans” = ett objekt försvinner ej bara för att det är utom synhåll.
properationlla stadiet
(2-6) Egocentrisk värld, ser allt från sitt eget perspektiv och har svårt att se på saker ut andras perspektiv. Språklig utveckling —> tänkandet uttryck i språk = säger vad man tänker/gör. Ex) ”Nu lyfter jag glaset”.
adaptation
Den kognitiva anpassning som sker med hjälp av assimilation samt ackommodation och avgör hur vi uppfattar oss själva och omvärlden.
ekvilibrium
Det varje levande varelse strävar efter = en jämvikt med sin omgivning = man förstår vad som händer i den och hur man ska agera. Ekvilibrum uppnås genom adaptation.
ackommodation
Nya erfarenheter ”rubbar” de mentala schemana som då måste struktureras om. Ombyggnad/uppbyggnad av kunskap. —> negativ känsla —> nyfikenhet. trä och järn
assimilation
Nya erfarenheter läggs till gamla och bekräftar/förstärker dessa. Påbyggnad av tidigare kunskap. —> positiv och stärkande känsla.
mentala scheman
Mentala scheman = fungerar som ett bibliotek eller dator. Alltså att vi hämtar in information/erfarenheter för att sedan kategorisera dem och sätta in dem i rätt fack/mapp. = hämta in —> kodar —> processar —> lagrar —> plocka ut.
konkreta operationella stadiet
(7-12) Inre logiskt tänkande i konkreta situationer. Abstrakt tänkande utvecklas och så också förmågan att tänka hypotetiskt. Konservation är ett exempel på detta ovan och betyder att man kan skilja på hur något ”ser ut” och på hur ”något är”. Ex) mäng och vikt i förhållande till form = ett halvfullt stort men kort glas kan innehålla mer vatten än ett fullt långsmalt.
formella operationernas stadium
ormella operationernas stadium (12-)
Präglas av abstrakt tänkande och förmågan att arbeta systematiskt. Förmågan till reflektiv abstraktion utvecklas = medveten om att det finns regler och mönster för hur omvärlden fungerar, exempelvis i matematik.