KNK - Korva (Tasapaino) Flashcards
Tasapainoelimen osat ja mitä ne aistivat
Sacculus ja utriculus aistivat pään asentoa ja kulmakiihtyvyyttä
Kolme kaarikäytävää (Superior, posterior, transversus) aistivat kulmakiihtyvyyttä ja pään kiertoa (HUOM. tämän vuoksi sisäkorvaperäiset huimaukset ovat useimmiten kiertohuimauksia)
Kaarikäytävien funktio sekä vastinparit ja niiden merkitys
Superior, posterior ja transversus. Ovat likimain kohtisuorassa toisiaan vasten. Kullakin kaarikäytävällä on vastinpari toisessa korvassa.
Vastinparit (TARKISTA kuva-2 https://www.duodecimlehti.fi/duo10932):
- Molemmat transversus kaarikäytävät ovat toistensa vastinpareja
- Toisen korvan superiorinen kaarikäytävä on toisen korvan posteriorisen kaarikäytävän vastinpari and vice versa
Kaarikäytävät detektoi parhaiten ne liikkeet, jotka ovat samansuuntaisia käytävän kanssa.
TOSI TÄRKEÄÄ MUISTAA, että kierto toisessa suunnassa sen kiertopuolen kaarikäytävän toiminta KIIHTYY, mutta vastinparin kaarikäytävän toiminta VÄHENEE
VOR aistii kaarikäytävän toiminnan kiihtymisen ja vastinparin vähenemisen (pään kiertäminen) ja vastasuuntaisen liikkeen pitäen katseen vakaana pään kiertoliikkeessä
Miksi korvaperäinen Nystagmus syntyy?
ESIM:
Kun VASEMMASSA sisäkorvassa vika ->
VASEMMAN kaarikäytävät vaimentuneet –>
Oikean ja vasemman kaarikäytävien välillä samanlainen ero kun päätä kääntäessä OIKEALLE –>
VOR aistii tätä epäsuhtaa pään kääntymisenä OIKEALLE ja siirtää silmiä VASEMMALLE ->
Sakadireaktio reagoi tähän ja siirtää silmiä OIKEALLE, mikä ilmenee nystagmyksen nopeana liikkeenä
ELI SIIS NYSTAGMUS Terveelle puolelle, kun etiologiana sammunut sisäkorva (Esim. Menierin taudin kohtauksen aikana, vestibulaarineuroniitti)
Kalorisen reaktion merkitys
kertoo siitä, onko sisäkorvan toiminta normaali vai vaimentunut.
Kun korvaan tiputtaa 0-asteista vettä, se normaalitilanteissa hidastaa kaarikäytävien toimintaa, jolloin nystagmus syntyy vastakkaisen korvan suuntaisesti. Normaalitapauksessa 0.2-0.4ml riittää. Vastaanottotilanteessa voidaan käyttää Frenzelin laseja. Vaste voi olla alentunut tai hävinnyt(Jos ei vastetta edes 20ml:llä), mikä on merkkinä sisäkorvan toiminnan on hiipumisesta.
Esim. vestibulaarineuroniitissä ja Menieren taudin kohtauksen aikana voi olla alentunut/hävinnyt kalorinen reaktio
Hyvänlaatuisen asentohuimauksen esiintyvyys, oireet ja patofysiologia
Yleisin sisäkorvan tasapainoelimestä johtuva huimaus, n. 2% kärsii elämänsä aikana
Potilaat saavat tietyissä pään asennoissa tai liikkeuden jälkeen voimakkaita, äkillisiä KIERTOhuimauskohtauksia. MUUTEN OVAT OIREETTOMIA. Tavallisia provosoivia liikkeita ovat vuoteessa kääntyminen, vuoteeseen meno/poistulo, niskan ojennus. Huimaus kestää alle puoli minuuttia, ja siihen voi liittyä pahoinvointia. Useimmilla potilailla on useita kohtauksia päivässä tai viikossa
Aiheuttajana on utrikuluksesta tai sakkuluksesta irronnut palanen, joka tukkii kaarikäytävää ärsyttäen sen toimintaa. Yleisin paikka on takimmaisessa kaarikäytävässä (90%)
Hyvänlaatuisen asentohuimauksen diagnostiikka
Huolellinen anamneesi. Sen perusteella poissuljetaan esim vestibulaarineuroniittia. Myös se voi antaa viitettä otoliittimassan lokaatiossa (Todennäköisesti jompikumpi takimmainen kaarikäytävä)
Diagnoosi varmistuu kun leesion suuntaista nystagmusta havaitaan, kun tutkittaessa provoisoidaan kiertohuimausta
Eli siis Frenzelin lasit silmiin ja DIX Hallpiken koe: https://www.youtube.com/watch?v=7wMvTUPaNPo.
Huom. Kalorinen testi on normaali hyvänlaatuisessa asentohuimauksessa, koska tässä ei ole kyse tasapainoelimen funktio vaimenemisesta!
Miksi Frenzelin lasit käytetään
Katseen fiksaatio vaimentaa nystagmusta korvaperäisissä etiologioissa. Kun Frenzelin lasit on käytössä, katseen fiksaatio ei onnistu. Tämä helpottaa huomattavasti nystagmuksen havaitsemista
Hyvänlaatuisen asentohuimauksen hoito
Osalla rauhoittuu spontaanisti, osalla rauhoittuu ja välillä uusii ja osalla se oirehtii jatkuvasti.
Hoitona voi kokeilla Epleyn liikesarjaa: https://www.youtube.com/watch?v=jBzID5nVQjk
Liikesarjan tarkoitus on siirtää otoliittimassaa kaarikäytävistä sakkulukseen/utrikulukseen
Vestibulaarineuroniitin esiintyvyys, oireet ja patofysiologia
Muutama tapaus - yli 100/100 000
Äkillistä, TOISPUOLEISTA, perifeerisen tasapainoelimen toiminnan osittaita tai täyttä lamaantumista (Tästä voi päätellä, että nystagmus on havaittavissa terveen korvan puolelle, sekä sairaassa korvassa on poikkeava kalorinen testi)
Etiologiaa ei täysin tunneta. Virus? Tulehdus? Vaskulaarisyy? Tasapainohermohaaran turvotus ja pinnetila kanavassaan?
Oireena on Spontaanisti äkillisesti alkava kiertohuimaus, johon liittyy pahoinvointia/oksentelua. EI OLE KUULO- TAI CNS-PERÄISIÄ (esim. päänsärky) OIREITA.
Löydöksenä on myös nystagmus, joka sykkii terveelle puolelle (Käytä Frenzelin lasit).
Mikä on tärkeintä pitää mielessä, kun vahvasti epäilee vestibulaarineuroniittia päivystysksessa? (Erotusdiagnostiikan kannalta)
Hyvin tärkeää muistaa, että samanlainen oirekuva voi esiintyä CNS-peräisissä taudeissa, esim. pikkuaivoinfarktissa. Tämän vuoksi jokaiselle Vestibulaarineuroniittipotilaalle tehdään HINTS: https://www.youtube.com/watch?v=1q-VTKPweuk.
Sen avulla poissuljetaan CNS-peräisiä syitä ja varmistetaan (‘‘hyvänlaatuista’’) vestibulaarineuroniittia.
Vestibulaarineuroniitin hoito?
Oireenmukainen hoito. Myös kortisonihoidosta on todettu lyhentävän taudin kestoa. Aloitetaan ASAP tasapaino kuntoutus, jossa pyritään mahdollisimman nopeaan mobilisoitumiseen
Minkälaisen potilaan kohdalla pitää tehdä sekä Dix Hallpiken, että HINTS:n testi?
Ha! Kompakyssäri!
Periaatteessa näitä kahta ei pitäisi tarvita tehdä samalle potilaalle (Ellei ole aivan pihalla tai haluaa akateemisistä syistä testailla).
Dix hallpike tehdään Hyvänlaatuisessa asentohuimauksessa, kun taas HINTS tehdään kun halutaan varmistaa vestibulaarineuriittia ja poissulkea CNS-peräiset etiologiat. Kun potilaalla on oireena kiertohuimaus, niin jo pelkällä anamneesilla ja perus statuksella pitäisi poissulkea joko hyvänlaatuista asentohuimausta tai vestibulaarineuriittia
Korvaperäisen huimauspotilaan anamneesin ja tutkimisen tärkeimmät seikat
Korvaperäiselle on tavallista kohtauksittaisuus (Menier, hyvänlaatuinen asentohuimaus). Huimaus on yleensä kiertävä tai keinuttava (Koska kaarikäytävät aistivat rotaatioliikkeitä). Siihen voi liittyä pahoinvointia ja oksentamista (Olo kuin karusellin jälkeen)
Kesto muutamasta sekunneita useisiin tunteihin
Riippuen etiologiasta, voi olla myös kuulonlaskua, tinnitusta ja/tai tukkoisuutta korvissa
Tutkiminen: Neuron osalta tehdään kunnon neurostatus, jossa käydään myös täydellisesti aivohermot läpit. Erityisesti kiinnitetään huomiota kuulon, näön, silmien liikkeiden, kasvojen ihotunnon hermoihin.
Korvaperäiselle huimaukselle on tyypillistä Nystagmus,. Se myös voimistuu fikstaation estävillä Frenzelin laseilla.
Kalorinen testi voi myös tehdä.
Kattavan anamneesin ja statuksen jälkeen voidaan tehdä tutkimuksia ja testejä työdiagnoosin perusteella. Esim. Dix hallpike, jos epäilee hyvänlaatuista asentohuimausta
Menierin taudin etiologia, esiintyvyys, ‘‘diagnostiset kriteerit’’
Etiologia epäselvä, mutta patologiset muutokset on sisäkorvassa
Puhkeaa useimmiten, muttei aina, keski-iässä. Lapsuudessa aika harvinainen. Perimän osuus on about 4-22%.
Arvioidaan noin 500/100000. Eli 1/200. Eli ei missään nimessä harvinainen ja osa hoidetaankin PTH:lla
Diagnostiikkakriteerit vaihtelevat paikasta toiseen. Suomessa pidetään 20min huimauskohtausta, jonka aikana jonkinlainen audigrammissa osoitettava kuulonalenema. Myös pitää olla soimista tai paineentunnetta korvissa.
Näiden lisäksi muut etiologiset syyt, esim migreeni tai schwannooma tai borrelioosi on poissuljettu
Menierin taudin oireet ja diagnostiikka
Koska on sisäkorva syyllisenä, niin oireita voi olla huimauskohtauksia ja/tai epämääräistä kuulonalenemaa, johon liittyy tinnitusta.
Alku on yleensä epätyypillinen ja oiretriadi (Huimauskohtaukset, johon liittyyy kuulonalenemaa ja paineentunne/tinnitus) tulee esiin vasta kahden vuoden jälkeen
Menierin taudin diagnostiikka on äärimmäisen vaikeaa. Ja useimmiten joudutaan seuraamaan pitkään, ennen kuin diagnoosi varmistuu. Erikoissairaanhoidossa ne on kiinnostuneita schwannoomasta, joten siellä voidaan ottaa MRI.
Eli siis epäiltäissä menieri vastaanotolla, jossa potilas on oireeton mutta valittaa siitä, että esim. välillä pyörii päässä, soita KNK-lääkärille. Todnäk ne ottaa polille, minkä jälkeen seurataan PTH:lla.