Kemi Begrepp Flashcards
kolföreningar
Kolatomen är en viktig byggsten i allt levande. Den har speciella egenskaper som är förutsättningen för liv på jorden. Kemiska föreningar med kol kallas kolföreningar och ingår exempelvis i levande organismer, mat kläder, papper, plast, bränslen och mycket annat. Det finns ungefär 200 miljoner olika kolföreningar.
organisk kemi
Kolföreningarnas kemi är en stor del inom kemin och kallas för organisk kemi. Kemi som inte handlar om kolföreningar kallas för oorganisk kemi. Undantagen är grundämnet kol, koldioxid, kolmonoxid och kolsyra som tillhör oorganisk kemi.
kolatomens bindningar
Vad som är speciellt med kolatomen är att den har fyra bindningar. Den har möjligheten att binda in till fyra andra atomer samtidigt till skillnad från många andra atomer som har färre bindningar. Kolatomer kan sitta ihop och bilda långa kedjor eller ringar.
molekylformel
Kolatomer bildar molekyler. För att visa vilka och hur många atomer som finns i molekylen används en molekylformel. Propan är en molekyl som innehåller 3 kolatomer och 8 väteatomer och skrivs inom kemin som C3H8. C är den kemiska beteckningen för kol och H är för väte.
strukturformel
För att visa hur atomerna är bundna till varandra används strukturformel. Mellan atomerna visas bindningarna med ett streck.
kolväten
Kolväten innehåller bara kol- och väteatomer. Det enklaste kolvätet är metan med 1 kolatom och 4 väten.
alkaner
Alkaner skiljer sig åt i antal kolatomer och väten och bildar kedjor av kolatomer. Detta kallas för alkanserien där kolatomer binds efter varandra . Metan har 1 kolatomen, etan har 2 kolatomer osv. För varje kolatom som läggs till ökar kolkedjan med 2 väten. Alla alkaner slutar på ändelsen -an. Ju större kolvätemolekyler desto högre smält- och kokpunkt. I rumstemperatur är de fyra första alkanerna i gasform och används som exempelvis bränsle i tändare och gasolbrännare. 5-16 kolatomer är flytande i rumstemperatur och används som exempelvis bränsle i motorer, bensin och diesel. Om kolatomerna är fler än 16 är de fasta i rumstemperatur och finns i exempelvis asfalt för vägbyggen.
isomerer
Om inte atomerna sitter i en rak kedja utan är grenade så kallas det för isomerer. Det är samma antal atomer men formen gör att egenskaperna förändras. Raka molekyler har lättare för att packa sig med andra raka molekyler. Medan grenade molekyler är mer svårpackade och kan därmed lättare bli till gasform och får en lägre kokpunkt. Många kolväten kan vara uppbyggda som isomerer.
alkener
Alkener är kolväten med dubbelbindning mellan kolatomer. Alkener har ändelsen -en. Alkenernas namn liknar alkanernas men ändelsen -an byts ut mot -en.
alkyner
Alkyner är kolväten med trippelbindning mellan kolatomer. Alkyner har ändelsen -yn. Alkynernas namn liknar också alkanernas men ändelsen -an byts ut mot -yn.
mättade och omättade kolväten
Till skillnad mot alkener och alkyner så har alkaner fler väteatomer. De har så många väteatomer som är möjligt, de är mättade på väte. Alkener och alkyner har dubbel- och trippelbindningar som är upptagna mellan kolatomer och har inte samma möjlighet att binda in väteatomer, de är omättade på väte.
alkoholer
Kolväten är grunden till många andra kolföreningar. Alkoholer har alltid minst en OH-grupp. En bindning från kolatomen binder in en syre- och väteatom. Den kemiska beteckningen för syre är O. De enklaste alkoholerna heter metanol och etanol. Alkoholer slutar med ändelsen -ol.
metanol
Metanol kallas också för träsprit och är mycket giftigt.
etanol
Etanol är vanlig alkohol. Etanol finns i drycker, bränsle till bilar och lösningsmedel. I drycker som vin är det jästsvampar som konsumerar fruktsockret och omvandlar det till etanol och koldioxid. Alkoholhalten blir aldrig mer än 12-13% och då dör jästsvamparna av förgiftning.
glykol
Glykol är en alkohol med två OH-grupper. Glykol är mycket giftigt och används i kylarvätska i bilar. Glykol har en låg fryspunkt och gör att vattnet inte fryser till is.