Kapitell 2 Begreper Flashcards
Rettstat
En beskrivelse av et samfunn som bygger på lover.
Parlamentarisme
Et politisk styresett hvor regjeringen er avhengig av å ikke få nasjonalforsamlingen mot seg. Eks. Stortinget kan tvinge regjeringen til p gå av hvis de er misfornøyde med jobben de gjør.
Opposisjon
Partiet som ikke deltar i den sittende regjeringen.
Mistillitsforslag
Når en av Stortingets representanter fremmer et forslag om at regjeringen eller et regjeringsmedlem må gå av. Hvis forslaget får støtte, er regjeringen eller enkeltpersønen pliktig til å gå av.
Kabinettspørsmål
At en regjering knytter et ultimatum til en sak, for å få det vedtatt i Stortinget. Regjeringen sier for eksempel enten støtter dere oss i denne saken, ellers går vi av.
Koalisjonsregjering
En regjering som består av to eller flere partier.
Flertallsregjering
En regjering hvor partiene som sitter i regjeringen, har flertall på Stortinget.
Maktfordelingsprinsippet
Lovgivende makt: Stortinget, Utøvende makt: Regjeringen, Dømmende makt: Domstolene
Balansere makten
Hvilke oppgaver har regjeringen?
Regjeringen er den utøvende makt. Det betyr at regjeringen har ansvar for å iverksette Stortingets vedtak. Regjeringen har dessuten det politiske initiativet og foreslår saker for Stortinget. Stortingsrepresentantene kan også fremme forslag, såkalte representantforslag.
Hvilke oppgaver har Stortinget?
Stortinget er den lovgivende, bevilgende og kontrollerende makt. Det vil si at Stortinget vedtar Norges lover, bevilger penger over statsbudsjettet og kontrollerer at regjeringen følger opp Stortingets vedtak.
Hvilke oppgaver har domstolene?
Domstolene er den dømmende makt. De dømmer på bakgrunn av lovene Stortinget vedtar. Kongen i statsråd har rett til å benåde straffedømte, men ellers kan hverken Stortinget eller regjeringen gripe inn i domstolenes avgjørelser. Domstolene har på sin side mulighet til å avgjøre om lovene Stortinget vedtar, er i overensstemmelse med Grunnloven.
Representativt demokrati
Når folket styrer gjennom å velge de personene som styrer landet.
Valgkanalen
Den politiske kanalen som flest benytter seg av. Dette gjøres ved å stemme på det partiet man ønsker at skal styre.
Aksjonskanalen
Politisk påvirkningskanal som kan benyttes av organisasjoner og enkeltpersoner. Brukes til å skape oppmerksomhet rundt egne saker.
Organisasjonskanalen
En beskrivelse av hvordan organisasjoner kan oppnå politisk innflytelse gjennom både formelt samarbeid og uformelt press.