kapitel 2 Flashcards
grå substans
Består av nervcellernas cellkroppar. Dess tjocklek på hjärnbarken är ca. 2-3mm.
hjärnans evolution
1.
Större hjärna i förhållande till kroppen. Människans är ca 1:40. Detta tros bl.a. vara en följd av att vi började stå upp -> struphuvudet sjönk och vi kunder prata och socialisera -> händerna användes för annat -> större pannlob
2.
Kortikalisering, dvs. att hjärnbarkens proportionella storlek av hjärnan. Hos människan är den förhållandevis stor -> måste vara veckad. (sker i slutet av graviditeten hos fostret)
3.
Pannloben är förhållandevis stor. Exekutiva funktioner, uppmärksamhet, varseblivning, planering, beslutsfattande osv.
-> SJÄLVMEDVETENHET
hjärnan plasticitet
Innebär att hjärnan är formar och den är det under hela livet. Mest är den dock det hos unga. Detta gör att unga har den största chansen till god rehabilitering efter hjärnskada. Hjärnans andra områden kan “ta över” det skadade områdets uppgifter. Detta är dock möjligt hela livet men blir lite svårare.
nervsystemet
CENTRALA NERVSYSTEMET:
Hjärnan
bearbetar information
styr kroppens funktioner
Ryggmärgen
automatiska reflexer
förmedlar information
PERIFERA NERVSYSTEMET:
SOMATISKA NERVSYSTEMET
Sensoriska nervsystemet
-känselnerver
Motoriska nervsystemet
-motoriska nerver
AUTONOMA NERVSYSTEMET
Sympatiska nervsystemet
-fly eller fläkta reaktionen, ökar kroppens beredskap
Parasympatiska nervsystemet
-lugnar ner kroppens reaktioner
nervimpulsens vandring
Från dendriterna får nervcellen en impuls (kemiskt) -> skickar iväg den elektriskt genom axonet -> nervimpulsen når ändförgreningen (synaptiska klyftan på nervceller) -> från vesiklarna släpps transmittorämnen -> passar eller passar inte i den andra nervcellens receptorer -> påverkar alltså den antingen hämmande eller stimulerande -> summationen kan ifal den är mer stimulerande leda till elektrisk spänning -> jonkanalerna öppnas och det bildas aktionspotensial -> nervimpulsen förs vidare
dopamin
Limbiska systemet (nucleus accumbens) -> belöningssystemet. Kopplas till beroende, beslutsfattande, motivation, risktagande osv.
Basala ganglierna (förmågan att kontrollera rörelser) -> störning i produktionen, för liten produktion, leder till parkinson. För mycket kan leda till enstaka psykoser, hallucinationer och schizofreni.
serotonin
Limbiska systemet (nucleus accumbens) -> belöningssystemet. Kopplas till beroende, beslutsfattande, motivation, risktagande osv.
Basala ganglierna (förmågan att kontrollera rörelser) -> störning i produktionen, för liten produktion, leder till parkinson. För mycket kan leda till enstaka psykoser, hallucinationer och schizofreni.
kontralateral
Detta innebär att hjärnan fungerar så att synnerverna och motoriska nervbanorna korsas i hjärnan och påverkas alltid av motsatt sida av hjärnan.
brocas område
Område på vänstra hjärnhalvan. Står för språkproduktionen.
Brocas afasi -> dåligt ordförråd och långsamt tal. Även svårigheter med att skriva men läsning går bra och även förståelse för språk.
wernickers område
Står för språkförståelsen.
Wernickes afasi -> personen pratar ledigt men andra har mycket svårt att förstå. Problem även med att skriva och läsa. Använder “icke-ord” och felaktiga meningsuppbyggnader osv.
stora hjärnan
består av hjärnbarken och limbiska systemet
lilla hjärnan
ligger under stora hjärnan
-reglerar och hanterar sutomatiska rörelser, balansen och rytmik och timning i rörelserna
hjärnstammen
förlängning på ryggmärgen
-reglera några grundläggande funktioner pulsen, andning och aktiveringsnivån
limbiska systemet
deltar i reglering av känslor och motiv
består av
- hippocampus=minnet
-talamus
-hypotalamus
-amygdala
hippocampus
inlärning och minnet