Kapitel 12-13: Naturens Kretslopp Flashcards
Hydrosfär
Allt vatten på jorden. Den största delen av vattnet finns i oceanerna och bara en liten del är sötvatten.
Litosfär
Är berggrunden och den lösa jorden ovanpå berggrunden.
Ekosystem
Allt levande (organismsamhället) och den miljö (abiotiska delen av naturen) som finns inom ett område.
Näringskedja
Beskriver hur energi flödar mellan organismer och hur del grundämnen som ex. kol, kväve och kalcium omsätts.
Producenter
Omvandlar solenergi till kemisk energi i form av kolhydrater (primärproducenter). Främst är det de organismer som genomför fotosyntes.
Konsumenter
Organismer som förbrukar den kemiska energin från organismer på lägre trofiska nivåer. Alltså organismer som måste leva av andra organismer för energi och byggnadsmaterial.
Detritusnäringskedja
En näringskedja som innefattar nedbrytarnas omsättning av material från döda organismer.
Biomassa
Den totala mängden biologiskt material inom ett ekosystem.
Trofisk struktur
Ekosystemets näringsstruktur. Den trofiska nivån är organismens position i näringskedjan.
Syrets kretslopp
Syrgas finns i luften som djur och nedbrytare använder i cellandning. Produkten av cellandning är koldioxid som släpps ut i luften som växterna använder i fotosyntesprocessen.
Kolets snabba kretslopp
Växter tar upp koldioxid från luft eller vatten. Djur och nedbrytare konsumerar växten. Vid cellandning överförs kolet i kolhydrater och andra organiska ämnen till koldioxid igen.
Kolets långsamma kretslopp
I kallt klimat eller syrefria miljöer kan inte nedbrytare arbeta effektivt. I skogar bildas humusämnen, i våtmarker torv. Äldre avlagringar har omvandlats till stenkol och olja.
Kvävets kretslopp
Kväve är absolut nödvändigt för levande organismer eftersom de ingår i aminosyror och proteiner. För att konsumenter ska få i sig kväve äter de växter.
Växter kan få kväve genom antigen att leva i symbios med kvävefixerande bakterier (ex. cyanobakterier) eller genom att ta upp kväveföreningar från marken eller vattnet.
När nedbrytare förbrukar kvävehaltiga organiska ämnen i cellandning frigörs ammoniak. I sur miljö övergår ammoniak i ammoniumjoner som kan tas upp av växterna igen. Omvandlingen av kvävgas till nitrater kan även ske vid blixtnedslag
Nitrifikationsbakterier
Bakterier som omvandlar ammoniumjoner till nitratjoner (nitrit och nitrat). Kräver syre.
Fosforns snabba kretslopp
Växter tar upp fosfat från marken och utnyttjar det i sina celler. Djuren och mikroorganismerna utnyttjar växtmaterial så att fosfatet så småningom frigörs igen.