Kap 8,9,10 Flashcards
Industrisamfunn
Samfunn med et produksjonssystem som er organisert rundt store industrielle enheter som masseproduserer varer. Økonomisk vekst er viktig, og mye av produksjonsoverskuddet går til nye investeringer.
Jeger- og sankersamfunn
Ca. 10 000 år siden) Menneskene levde som nomader, stadig på jakt etter mat. Familiebånd hold dem sammen i små grupper. I Afrika, Brasil og på Ny-Guinea finnes det fortsatt jeger- og sankersamfunn.
Jordbrukssamfunn
(3000 f.Kr. til 1700–1800 e.Kr.) Menneskene arbeidet med jorda på en mer effektiv måte. Økonomisk overskudd ga grunnlag for samfunnsgrupper som ikke selv drev matproduksjon, for eksempel håndverkere og handelsmenn.
Kapitalisme
Et økonomisk system som vektlegger privat eierskap i næringslivet, med ønsket om privatøkonomisk fortjeneste som drivkraft og med selgere som opererer i et fritt marked.
Kunnskaps- og informasjonssamfunnet
Begrepet gjenspeiler den vekten samfunnsforskere tillegger informasjonsteknologien som den dominerende teknologiske utviklingen.
Marxisme
Karl Marx (1818-1883) formulerte teorien om at det til enhver tid finnes to samfunnsklasser med motstridende interesser, mens bare én klasse dominerer samfunnet. I Marx’ tid sto klasseskillet mellom arbeiderklassen og det dominerende borgerskapet. Gjennom industrialiseringen har borgerskapet tilegnet seg produksjonsmidlene, som sentraliseres i de store fabrikkene. Som resultat av denne utviklingen tvinges arbeiderne til evigvarende lønnsarbeid.
Egalitært samfunn
Likt, utjevning
Et egalitært samfunn er et samfunn som bygger på prinsippet om at alle innbyggere er likeverdige. I et slikt samfunn blir alle innbyggere ansett som like mye verdt, og man forsøker å oppnå likestilling og utjevne sosiale forskjeller
Arbeid
Posisjoner i arbeidslivet eller yrkeslivet som gir deg inntekt. (Noen vil være kritiske til en slik begrepsbruk fordi den kan nedvurdere betydningen av en rekke ulønnede aktiviteter, som for eksempel omsorgsoppgaver i hjemmet.)
Arbeidsledige
Personer uten inntektsgivende arbeid, men som forsøker å skaffe seg arbeid og kan begynne i arbeid straks. Prosenten regnes av arbeidsstyrken.
Arbeidsstyrken
Summen av de sysselsatte og de arbeidsledige.
Offentlig forvaltning
Kommunal, fylkeskommunal og statlig administrasjon og tjenester som f.eks. skoler og sykehus. Omfatter ikke næringsvirksomhet.
Syselsatte
Personer med inntektsgivende arbeid.
Primærnæringer
Jordbruk, skogbruk, fiske og fiskeoppdrett. Rundt 3 % av de sysselsatte befinner seg i disse yrkene per 2010.
Sekundærnæringer
Næringer som industri, olje- og gassutvinning, bergverksdrift, kraft- og vannforsyning og bygge- og anleggsvirksomhet. Disse næringene sysselsetter rundt 20 % av arbeidstakerne per 2010.
Tertiærnæringer
Kalles også servicenæringer og omfatter ulike yrker innenfor service og tjenesteyting: blant annet hotell- og restaurantbransjen, undervisning, helse- og sosialvesen, varehandel, samferdsel (transport og kommunikasjon) og ansatte på offentlige kontorer. Her finner vi dem som jobber med både privat og offentlig tjenesteyting. Omtrent 77 % av de sysselsatte arbeider innenfor tertiærnæringene.