Kap 2. Flashcards

1
Q

Strategisk planering

A

I boken “Marknadsföring” skriven av Kotler, Armstrong och Parment, beskrivs strategisk planering som en process där företaget utvecklar en övergripande plan för att nå sina långsiktiga mål. Strategisk planering innebär att företaget analyserar sin nuvarande situation på marknaden, identifierar sina styrkor och svagheter, utvärderar konkurrensen och möjligheterna på marknaden samt utvecklar en plan för att nå sina mål. Det är viktigt med strategisk planering av marknadsföringsprocessen och att det är avgörande att företaget har en klar och tydlig strategisk plan för att kunna konkurrera på marknaden och uppnå långsiktig lönsamhet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Målskrivning

A

I boken “Marknadsföring” av Kotler, Armstrong och Parment, definieras målskrivning som en process som innebär att företag identifierar och väljer en eller flera målmarknader och sedan utvecklar marknadsföringsprogram för att nå dessa målmarknader.

Målskrivning är en viktig del av marknadsföringsprocessen eftersom det hjälper företag att fokusera sina marknadsföringsinsatser och resurser på de mest lönsamma och relevanta målgrupperna. Detta innebär att företaget måste göra en grundlig analys av marknaden och dess segment för att kunna välja en eller flera målmarknader som har potential att ge hög avkastning.

För att lyckas med målskrivning måste företaget också förstå kundernas behov, preferenser och beteenden och utveckla en marknadsföringsmix som är anpassad till dessa faktorer. Detta kan inkludera att välja rätt produkt eller tjänst, prissättning, distributionskanaler och marknadsföringskommunikation för att nå den valda målmarknaden på ett effektivt sätt.

Målskrivning är en kontinuerlig process eftersom marknader och kunder förändras över tiden. Företag måste därför regelbundet utvärdera sin målskrivning och justera sin marknadsföringsstrategi för att fortsätta nå sina målmarknader på ett effektivt sätt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Affärsportfölj

A

I boken “Marknadsföring” av Kotler, Armstrong och Parment, definieras affärsportfölj som en samling av olika produkter, varumärken och affärsenheter som företaget äger eller kontrollerar. Affärsportföljen är ett viktigt verktyg för företagets strategiska planering eftersom den hjälper till att balansera risk och avkastning genom att diversifiera företagets intäktsströmmar.

Företag kan använda sig av olika analysverktyg för att utvärdera sin affärsportfölj, till exempel Boston Consulting Groups (BCG) matris som kategoriserar produkterna i portföljen baserat på deras marknadsandel och marknadstillväxt. Produkter som har hög marknadsandel och hög marknadstillväxt kallas “stjärnor” och företaget bör investera mer resurser i dessa produkter för att ytterligare öka sin marknadsandel. Produkter med låg marknadsandel och låg marknadstillväxt kallas “hundar” och kan vara kandidater för nedskärningar eller avyttringar.

Affärsportföljen kan också hjälpa företaget att ta beslut om nya investeringar eller förvärv av andra företag. Genom att analysera befintliga och potentiella produkt- och marknadssegment kan företaget identifiera potentiella tillväxtområden och utöka sin affärsportfölj.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Portföljanalys

A

portföljanalys är en process för att bedöma företagets olika affärsenheter och produkter och bestämma varje enhets styrkor och svagheter i förhållande till företagets övergripande mål.

Portföljanalysen innebär att man analyserar företagets produktportfölj och bedömer varje produkt eller affärsenhet utifrån dess potential att generera vinst, dess marknadsandel, tillväxtpotential, konkurrenskraft och dess roll i företagets övergripande strategi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Bostonmatris

A

Bostonmatrisen består av en graf som visar två dimensioner: marknadstillväxt och relativ marknadsandel. Marknadstillväxt är hur mycket marknaden för en produkt eller tjänst växer, medan relativ marknadsandel är företagets marknadsandel jämfört med sina konkurrenter.

I modellen delas produktportföljen in i fyra olika kategorier:

Stjärnor: produkter med hög marknadstillväxt och hög relativ marknadsandel. Dessa produkter kräver vanligtvis stora investeringar för att bibehålla sin tillväxt och marknadsposition.

Frågetecken: produkter med hög marknadstillväxt men låg relativ marknadsandel. Dessa produkter kräver vanligtvis stora investeringar för att öka sin marknadsandel och bli en stjärna.

Kassakor: produkter med låg marknadstillväxt men hög relativ marknadsandel. Dessa produkter är vanligtvis lönsamma men kräver inte mycket investeringar.

Hundar: produkter med låg marknadstillväxt och låg relativ marknadsandel. Dessa produkter är vanligtvis inte lönsamma och kan behöva avverkas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

produkt-/marknadsexpansionsmodellen

A

Produkt-/marknadsexpansionsmodellen är en modell som beskrivs i boken “Marknadsföring” av Kotler, Armstrong och Parment och används för att hjälpa företag att planera sin expansionsstrategi. Modellen utgår från två grundläggande faktorer: produkter och marknader.

Enligt modellen finns det fyra huvudsakliga expansionsstrategier som företag kan använda för att växa och öka sin marknadsandel:

Marknadspenetrering: Här försöker företaget öka försäljningen av sina befintliga produkter på sin befintliga marknad. Det kan till exempel göras genom att sänka priserna, öka reklamen eller erbjuda bättre kundservice. Detta är den minst riskfyllda expansionsstrategin eftersom företaget redan har en etablerad kundbas och kunskap om marknaden.

Marknadsutveckling: Här försöker företaget hitta nya marknader för sina befintliga produkter. Det kan till exempel innebära att man expanderar till nya geografiska områden eller targetgrupper. Denna strategi kan vara riskfylld eftersom företaget måste anpassa sin marknadsföring och produktutbud för att möta behoven hos en ny målgrupp.

Produktutveckling: Här försöker företaget utveckla nya produkter för sin befintliga marknad. Det kan till exempel innebära att man skapar nya varianter av befintliga produkter eller helt nya produkter. Denna strategi kan också vara riskfylld eftersom det kräver betydande investeringar i forskning och utveckling.

Diversifiering: Här försöker företaget utveckla nya produkter för nya marknader. Det kan till exempel innebära att man utvecklar produkter som är helt olika från vad man tidigare har erbjudit. Denna strategi är den mest riskfyllda eftersom företaget måste anpassa sig till både en ny marknad och en ny produkt.

Genom att använda denna modell kan företag välja den strategi som bäst passar deras behov och resurser för att uppnå tillväxt och öka sin marknadsandel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Marknadspenetrering

A

För att uppnå detta kan företaget till exempel sänka priserna på produkterna, öka sin reklam eller marknadsföring, förbättra sin kundservice eller använda andra taktiker för att öka efterfrågan på sina befintliga produkter.

Detta är den minst riskfyllda expansionsstrategin eftersom företaget redan har en etablerad kundbas och kunskap om marknaden. Genom att öka sin marknadsandel på sin befintliga marknad kan företaget öka sin försäljning och lönsamhet utan att behöva investera i nya produkter eller nya marknader.

Det är dock viktigt att notera att marknadspenetrering inte alltid är den bästa strategin för företag. Om marknaden redan är mättad kan det vara svårt att öka sin marknadsandel och öka försäljningen av befintliga produkter. I sådana fall kan företaget behöva överväga andra expansionsstrategier, som till exempel marknadsutveckling eller produktutveckling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

marknadsutveckling

A

Marknadsutveckling är en av fyra expansionsstrategier som beskrivs i boken “Marknadsföring” av Kotler, Armstrong och Parment. Denna strategi innebär att ett företag försöker hitta nya marknader för sina befintliga produkter.

Det kan till exempel innebära att man expanderar till nya geografiska områden eller targetgrupper som företaget tidigare inte har riktat sig till. Genom att hitta nya marknader kan företaget öka sin försäljning och marknadsandel utan att behöva utveckla nya produkter.

För att genomföra en marknadsutvecklingsstrategi behöver företaget anpassa sin marknadsföring och säljstrategier för att möta behoven hos den nya målgruppen. Det kan till exempel innebära att man anpassar produktförpackningen, prissättningen eller reklamen.

Det är viktigt att notera att marknadsutveckling kan vara en riskfylld strategi eftersom företaget måste anpassa sig till en ny marknad med nya behov och krav. Om företaget inte lyckas anpassa sig till den nya marknaden kan det leda till förlorade investeringar och minskad försäljning.

Sammanfattningsvis innebär marknadsutveckling att företaget söker efter nya marknader för sina befintliga produkter genom att anpassa sin marknadsföring och säljstrategier för att möta behoven hos den nya målgruppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Produktutveckling

A

Produktutveckling är en av fyra expansionsstrategier som beskrivs i boken “Marknadsföring” av Kotler, Armstrong och Parment. Denna strategi innebär att ett företag utvecklar nya produkter eller förbättrar befintliga produkter för att möta kundernas behov och öka försäljningen.

Genom produktutveckling kan företaget öka sin marknadsandel genom att erbjuda nya eller bättre produkter jämfört med sina konkurrenter. Produktutveckling kan också hjälpa företaget att differentiera sig från konkurrenterna och bygga starkare kundrelationer.

För att genomföra en produktutvecklingsstrategi måste företaget först identifiera behoven och önskemålen hos sina kunder och sedan utveckla produkter som uppfyller dessa behov. Detta kan inkludera att utveckla helt nya produkter eller att förbättra befintliga produkter genom att lägga till nya funktioner, förbättra prestanda eller förbättra användarvänligheten.

Produktutveckling kan vara en kostsam och tidskrävande process eftersom företaget behöver investera i forskning, utveckling och produktion av nya produkter. Det är också viktigt att företaget noggrant utvärderar marknadspotentialen för de nya eller förbättrade produkterna för att säkerställa att investeringarna är lönsamma.

Sammanfattningsvis innebär produktutveckling att företaget utvecklar nya produkter eller förbättrar befintliga produkter för att möta kundernas behov och öka försäljningen. Detta kan vara en kostsam och tidskrävande process, men det kan också hjälpa företaget att differentiera sig från konkurrenterna och bygga starkare kundrelationer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Diversifiering

A

Diversifiering är en av fyra expansionsstrategier som beskrivs i boken “Marknadsföring” av Kotler, Armstrong och Parment. Denna strategi innebär att ett företag expanderar sin verksamhet genom att investera i nya produkter och marknader som ligger utanför dess befintliga affärsområde.

Genom diversifiering kan företaget minska riskerna med att vara beroende av en enda produkt eller marknad och sprida sina investeringar över flera olika områden. Det kan också hjälpa företaget att hitta nya tillväxtmöjligheter och diversifiera sin inkomstkälla.

Det finns två typer av diversifiering: relaterad och orelaterad diversifiering. Relaterad diversifiering innebär att företaget utvecklar produkter eller tjänster som har någon koppling till dess befintliga verksamhet, till exempel att ett livsmedelsföretag börjar sälja hälsokostprodukter. Orelaterad diversifiering innebär att företaget expanderar till helt nya områden som inte är relaterade till dess befintliga verksamhet, till exempel att ett livsmedelsföretag börjar sälja bilar.

För att genomföra en diversifieringsstrategi behöver företaget identifiera nya affärsmöjligheter och utveckla de nödvändiga kompetenserna och resurserna för att kunna konkurrera på dessa nya marknader. Det kan också innebära att företaget behöver förvärva andra företag eller samarbeta med andra aktörer för att nå in på nya marknader.

Diversifiering kan vara en mycket riskfylld strategi eftersom företaget expanderar in på nya områden som det kanske inte har erfarenhet av. Det är därför viktigt att företaget noggrant utvärderar marknadspotentialen för de nya produkterna eller tjänsterna och investerar i de nödvändiga resurserna för att lyckas på dessa nya marknader.

Sammanfattningsvis innebär diversifiering att ett företag expanderar sin verksamhet genom att investera i nya produkter och marknader som ligger utanför dess befintliga affärsområde. Det finns två typer av diversifiering: relaterad och orelaterad diversifiering. Det är en riskfylld strategi som kräver noggrann utvärdering av marknadspotentialen och investeringar i nödvändiga resurser och kompetenser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Värdekedja

A

Värdekedja är ett begrepp som används för att beskriva alla de aktiviteter som ett företag utför för att skapa värde för sina kunder. Begreppet används för att beskriva de olika stegen i produktionen och försäljningsprocessen från råvaruinköp till leverans av färdiga produkter till kunderna.

I boken “Marknadsföring” av Kotler, Armstrong och Parment beskrivs värdekedjan som en serie av primära och stödjande aktiviteter. De primära aktiviteterna omfattar fem steg som utgör själva kärnan i företagets verksamhet: inköp, produktion, försäljning, leverans och service. Dessa aktiviteter är direkt involverade i att skapa, marknadsföra och leverera produkter till kunderna.

De stödjande aktiviteterna omfattar fyra steg som stödjer och underlättar de primära aktiviteterna: företagsledning, personalhantering, teknologiutveckling och infrastruktur. Dessa aktiviteter är nödvändiga för att företaget ska kunna fungera effektivt och effektivt.

Genom att analysera värdekedjan kan företaget identifiera de aktiviteter som skapar mest värde för kunderna och fokusera på att optimera dessa aktiviteter. Företaget kan också identifiera de aktiviteter som inte skapar så mycket värde och arbeta på att förbättra eller eliminera dessa aktiviteter.

Genom att förstå värdekedjan kan företaget också identifiera möjligheter till kostnadsbesparingar och effektiviseringar i produktionen och försäljningsprocessen. Företaget kan också identifiera möjligheter att differentiera sig från konkurrenterna genom att erbjuda unika värdeskapande aktiviteter för kunderna.

Sammanfattningsvis innebär värdekedjan att ett företag identifierar och analyserar alla de aktiviteter som det utför för att skapa värde för sina kunder. Genom att förstå värdekedjan kan företaget optimera de aktiviteter som skapar mest värde, eliminera eller förbättra de aktiviteter som inte skapar lika mycket värde och identifiera möjligheter till kostnadsbesparingar och differentiering från konkurrenterna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Marknadsföringsstrategi

A

Enligt boken “Marknadsföring” av Kotler, Armstrong och Parment, innebär marknadsföringsstrategi att utveckla en plan för att möta kundernas behov och önskemål på ett lönsamt sätt.

En effektiv marknadsföringsstrategi omfattar vanligtvis fyra huvudsteg: analys, planering, genomförande och kontroll. Analysstadiet involverar undersökningar av marknaden, konkurrenterna, kundernas behov och marknadstrenderna för att identifiera möjligheter och hot. Planeringsstadiet innebär att utveckla en marknadsföringsmix som innehåller produkt, pris, plats och marknadsföringstaktik som är lämpliga för att nå företagets mål.

Genomförandestadiet innebär att genomföra de planerade marknadsföringsåtgärderna och att anpassa marknadsföringsmixen efter behov och feedback från kunderna. Slutligen, i kontrollstadiet, utvärderar man resultatet av marknadsföringsstrategin och vidtar nödvändiga åtgärder för att justera planerna.

En effektiv marknadsföringsstrategi syftar till att skapa värde för kunden samtidigt som det genererar lönsamhet för företaget. Genom att förstå och svara på kundernas behov och önskemål kan företaget skapa en lojal kundbas och öka sin marknadsandel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

marknadssegmentering

A

Enligt boken “Marknadsföring” av Kotler, Armstrong och Parment, innebär marknadssegmentering att dela upp en större marknad i mindre grupper eller segment av kunder med liknande behov, preferenser och beteenden.

Syftet med marknadssegmentering är att identifiera de mest lönsamma och attraktiva kundgrupperna, för att kunna utforma en effektiv marknadsföringsstrategi som passar just deras behov och önskemål.

Det finns flera sätt att segmentera en marknad, till exempel geografisk, demografisk, beteendemässig och psykografisk segmentering. Geografisk segmentering innebär att dela upp marknaden efter geografiska faktorer, såsom region eller stad. Demografisk segmentering delar upp marknaden utifrån faktorer som ålder, kön, inkomst och utbildning. Beteendemässig segmentering innebär att dela upp marknaden utifrån kundernas beteenden och preferenser, till exempel lojalitet eller produktanvändning. Psykografisk segmentering baseras på kunders personligheter, livsstilar och värderingar.

När man har identifierat de olika segmenten, kan man anpassa sin marknadsföringsstrategi för att bättre passa varje kundgrupps behov. Till exempel kan man använda olika marknadsföringstekniker för olika segment, såsom olika budskap, kanaler eller priser. På så sätt kan man öka effektiviteten av marknadsföringsstrategin och attrahera och behålla kunder inom de olika segmenten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Targeting

A

I boken “Marknadsföring” av Kotler, Armstrong och Parment definieras targeting (på svenska ofta översatt som målgruppsinriktning eller målgruppsval) som processen att välja vilka segment av en marknad som företaget ska fokusera på och utveckla en marknadsföringsmix som riktar sig till just dessa segment.

Författarna betonar vikten av att förstå kundernas behov och beteenden, samt att identifiera de segment på marknaden som har högsta potential för företaget att nå sina affärsmål. Genom att välja rätt segment att rikta sin marknadsföring mot kan företag öka sannolikheten för att nå framgång och få en högre avkastning på sin investering.

Författarna beskriver även olika strategier för targeting, såsom differentierad targeting (där man riktar sig mot flera segment med olika marknadsföringsmix), koncentrerad targeting (där man fokuserar på ett enda segment) och massmarknadsföring (där man riktar sig mot hela marknaden med en generell marknadsföringsmix). Valet av targeting-strategi beror på företagets resurser och mål, samt marknadens storlek och kundernas behov och beteenden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Positionering

A

I boken “Marknadsföring” av Kotler, Armstrong och Parment definieras positionering som processen att skapa en tydlig och unik bild av en produkt eller ett varumärke i kundernas medvetande, i förhållande till konkurrenterna på marknaden.

Författarna betonar vikten av att skapa en positionering som skiljer sig från konkurrenterna och som är relevant för målgruppen. Positionering handlar alltså om att skapa en differentiering av produkten eller varumärket som kan ge det en konkurrensfördel och öka dess attraktionskraft för kunderna.

Författarna beskriver olika strategier för positionering, såsom att fokusera på produkten (t.ex. hög kvalitet eller innovativ teknik), på målgruppen (t.ex. specifika behov eller livsstilar) eller på konkurrenterna (t.ex. erbjuda bättre kvalitet eller service än konkurrenterna). Valet av positioneringsstrategi beror på företagets mål och resurser, samt på kundernas behov och konkurrenternas positionering.

Genom en effektiv positionering kan företag öka sannolikheten för att kunderna ska uppfatta deras produkt eller varumärke som unikt och relevant för deras behov och önskemål. Detta kan leda till ökad kundlojalitet, ökad försäljning och en starkare konkurrensposition på marknaden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Differentiering

A

I boken “Marknadsföring” av Kotler, Armstrong och Parment, definieras differentiering som processen att skapa en unik produkt eller tjänst som skiljer sig från konkurrenternas produkter på ett sätt som är meningsfullt för kunderna.

Författarna förklarar att differentiering handlar om att skapa ett konkurrensförsprång genom att erbjuda något som är svårt för konkurrenterna att kopiera eller överträffa. Detta kan vara baserat på en mängd olika faktorer, till exempel produktens egenskaper, design, varumärkesimage eller kundservice.

Enligt boken är differentiering en viktig strategi för att skapa kundlojalitet och öka försäljningen. Genom att erbjuda en produkt som är unik och betydelsefull för kunderna kan företaget skapa starka band med sina kunder och öka chansen för återköp.

Författarna förklarar också att differentiering kan vara svårt att upprätthålla över tid, eftersom konkurrenterna alltid kan försöka kopiera eller överträffa produktens unika egenskaper. Därför betonar de vikten av att fortsätta att utveckla och förbättra produkten för att bibehålla differentieringen och stanna före konkurrenterna.

17
Q

marknadsmix

A

Enligt boken “Marknadsföring” av Kotler, Armstrong och Parment, syftar marknadsmix på kombinationen av olika marknadsföringsverktyg som ett företag använder för att marknadsföra och sälja sina produkter eller tjänster på marknaden. Marknadsmixen består av fyra grundläggande element, som kallas de fyra P:na:

Produkt - produkterna eller tjänsterna som företaget erbjuder, inklusive design, kvalitet, funktioner, förpackning och varumärke.

Pris - prissättning av produkterna eller tjänsterna, inklusive prisstrategier, rabatter, betalningsvillkor och försäljningsvolymer.

Plats (distribution) - var och hur produkterna eller tjänsterna ska säljas, inklusive kanaler, platser, lager och logistik.

Promotion (marknadskommunikation) - marknadsföringskampanjer och kommunikation för att informera och påverka kunderna, inklusive reklam, PR, försäljning, marknadsföringsmix och varumärkeskommunikation.

Genom att använda marknadsmixen kan företag skapa en effektiv marknadsföringsstrategi som är anpassad efter sina målgrupper och konkurrenter på marknaden. Det hjälper också företag att göra beslut om resursfördelning och prioriteringar i marknadsföring.