KAP 15 Flashcards
Konsumentlagstiftning
Lagar som reglerar förhållandet mellan konsument och näringsidkare
Konsumentköplagen (KKL)
Reglerar köp av varor mellan företag och konsumenter. Den skyddar konsumenter vid fel på varor, ger rätt till reklamation och ångerrätt, och fastställer vad som gäller vid leveransförseningar. Lagen är tvingande till konsumentens fördel.
Konsumenttjänstlagen
gäller när företag utför tjänster åt konsumenter, som reparationer, renoveringar och förvaring. Den reglerar konsumentens rättigheter vid felaktigt utförda tjänster, dröjsmål och avbeställning. Lagen är tvingande till konsumentens fördel.
Lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler (DAL)
Denna lag skyddar konsumenter som ingår avtal på distans (t.ex. via internet) eller utanför affärslokaler (t.ex. vid hemförsäljning). Konsumenter har rätt till tydlig information före köpet och har 14 dagars ångerrätt.
Allmänna reklamationsnämnden (ARN)
en statlig myndighet som kostnadsfritt prövar tvister mellan konsumenter och företag. Om en konsument inte är nöjd med ett företags hantering av reklamation kan de vända sig till ARN.
Förklara hur ett avtal uppstår
Först ger en part ett erbjudande (anbud) med specifika villkor till en annan part. Om den andra parten accepterar anbudet exakt som det är blir avtalet bindande (accept). Men om den andra parten svarar med tillägg till anbudet, kallas det en oren accept. Då avvisas det ursprungliga anbudet och ett nytt erbjudande ges.
Anbud - ett erbjudande. Accept - ett svar på ett anbud. Oren accept - när accept och anbud inte är lika. (En oren accept räknas som ett nytt anbud)
Öppet köp
är något som en del butiker frivilligt ger till konsumenterna. (Det ska framgå på kvittot hur lång tid kunden har på sig att lämna tillbaka varan och få pengarna tillbaka.)
Reklamation
innebär att konsumenten meddelar säljaren att en vara eller tjänst är felaktig. Konsumenten kan kräva åtgärder som reparation, omleverans, prisavdrag eller hävning av köpet.
Häva köp
innebär att köpet återgår som om det aldrig ägt rum. Konsumenten får tillbaka pengarna och säljaren får tillbaka varan. Detta kan ske om varan är allvarligt felaktig.
Fackmannamässigt
en tjänst ska vara utförd på ett sätt som en seriös fackman gör den.
Tilläggsarbete
Ett arbete som kund och företag inte kommit överens om i förväg. I normal fallet måste kunden godkänna tilläggsarbetet.
Prisavvikelse
är skillnaden mellan det avtalade priset och det pris som faktiskt debiteras. Detta kan uppstå på grund av felaktig prisangivelse eller ändrade förutsättningar för tjänsten eller produkten exempelvis.
Ångerrätt
Enligt Distans- och hemförsäljningslagen har en konsument 14 dagar på sig att ångra sitt köp.