Jurisprudentie week 2 Flashcards
Geurtzen/Kampstaal
Aan 6:234 lid 1 zou in beginsel voldaan zijn als de AV ooit ter hand gesteld waren door Kampstaal. De pp hebben immers vaker zaken gedaan en het is dan ook niet redelijk om de AV steeds weer te verstrekken. Redelijke uitleg brengt met zich mee dat tevens aan lid 1 is voldaan als partij ttv sluiten ovr met beding bekend was of moet worden geacht te zijn (bijv. als er dus vaker samen zaken is gedaan of het gaat om een exoneratieclausule die duidelijk is gepresenteerd).
- Ook kan een beroep op 6:233 sub b jo. 6:234 naar maatstaven van R&B onaanvaardbaar zijn.
In casu kwam naar voren dat de AV nooit aan Geurtzen ter hand waren gesteld. Geurtzen was dus niet bekend met het beding of wordt geacht niet bekend te zijn.
Kinheim/Pelders
Iets is tijdelijk onmogelijk als de ondeugdelijke prestatie vatbaar is voor herstel. Hierbij is verzuim vereist (bv) vertragingsschade. Iets is blijvend onmogelijk als de ondeugdelijke prestatie niet door een vervangend prestatie kan worden weggenomen (bv) gevolgsschade. Bij het laatste is geen verzuim nodig en dus ook geen ingebrekestelling.
Plazagebouw
Bij een tekortkoming is de schuldeiser in beginsel vrij om te kiezen tussen schadevergoeding of nakoming. Deze vrijheid wordt echt beperkt door de eisen van R&B, waarbij gelet moet worden op de gerechtvaardigde belangen van de partijen.
Verkeeropvattingen brengen met zich mee dat een gebrek aan een verkocht product in beginsel voor de rekening van de verkoper komt, ookal wist hij er niet van en behoorde hij het ook niet te weten. De consument wordt hier beschermt. Bijzondere omstandigheden kunnen een andere uitkomst triggeren.
Voorbeelden bijzondere overeenkomst (NOOT Hartlief):
- Koper had geen of weinig keuzevrijheid
- Zeer hoge schade (garantie koper boven exoneratie verkoper)
- Deskundigheid koper
- Slechte kenbaarheid of uitzonderlijke schade zijn GEEN bijz omstandigheden
Oerlemans/Driessen
Verkeeropvattingen brengen met zich mee dat een gebrek aan een verkocht product in beginsel voor de rekening van de verkoper komt, ookal wist hij er niet van en behoorde hij het ook niet te weten. De consument wordt hier beschermt. Bijzondere omstandigheden kunnen een andere uitkomst triggeren.
Voorbeelden bijzondere overeenkomst (NOOT Hartlief):
- Koper had geen of weinig keuzevrijheid
- Zeer hoge schade (garantie koper boven exoneratie verkoper)
- Deskundigheid koper
- Slechte kenbaarheid of uitzonderlijke schade zijn GEEN bijz omstandigheden
Quelle
De verkoper is verplicht tot kosteloze vervanging, omdat er anders een drempel wordt gecreëerd voor de consument. Er is geen sprake van een ongerechtvaardigde verrijking, omdat de consument vanaf het begin recht heeft op een deugdelijke zaak. Het goed wordt in deze situatie met vertraging geleverd.
Van Dalfsen/ Gemeente Kampen
In beginsel gaat de mededelingsplicht van de verkoper voor de onderzoeksplicht van de koper. Tenzij er sprake is van een bijzondere omstandigheid, denk hierbij aan:
- De eigenschap is zichtbaar voor de koper
- De koper heeft hulp van een deskundige gehad
- Mededeling door de verkoper aan de koper wijzend op het gebrek
- Advies verkoper voor maken constructieve berekeningen
Pénzügi Lízing Zrt./Ferenc Schneider
De nationale rechter moet ambtshalve onderzoeken of
1. het beding binnen de werking van de richtlijn valt,
2. het beding inhoudelijk toetsen
3. en hij mag zelf feitelijk beoordelen of het bewuste beding al dan niet onredelijk is.
Europese richtlijnen moeten worden omgezet in nationaal recht, en dat moet richtlijn conform worden geïnterpreteerd.
- Niet binden= niet op beroepen, ambtshalve toetsing/ vernietigen= wel op beroepen.
Ploum/Smeets II
Bij het beantwoorden van de vraag of iemand te laat heeft geklaagd moet er gekeken worden naar:
1. De relevante omstandigheden
2. De betrokken belangen
3. Het nadeel van de debiteur bij te lang wachten
In het arrest wordt er een onderzoekstermijn geïntroduceerd als verlening va het klaagtermijn. Het lengte van dit onderzoekstermijn hangt af van de omstandigheden van het geval en aan de hand van de omstandighedencatalogus. Duidend op een langer termijn.
- Aard van de gekochte zaak
- Sterker vertrouwen dan normaal op de goedheid van de zaak
- Geruststellende verklaring van de verkoper
- Ingewikkeldheid onderzoek
- Betrokkenheid van derden
- Ernst van de tekortkoming van de verkoper
Duidend op een korter termijn:
- Eenvoudige wijze gebrek vast te stellen
- Omstandigheid of verkoper in zijn belangen geschaad
Bovendien gaat een afgesproken klachttermijn in de ovr voor de wet. Het klachttermijn is een rechtsverwerking, waarbij naar de schade van de schuldenaar wordt gekeken in het licht van de R&B en of het aanvaardbaar is om de schuldeiser zijn rechten uit te laten oefenen. In situaties waar de verkoper een rol speelt in de verlening van het klachttermijn kunnen de rechten van de koper niet snel vervallen. (NOOT van Boom)
Van de Steeg/ Rabobank
Bij de vaststelling van een redelijk onderzoekstermijn moet er in casu gekeken worden naar de
- Aard en waarneembaarheid gebrek;
- Deskundigheid koper en;
- Wijze waarop het gebrek aan het licht kwam
Het naleven van de zorgplicht (en waarschuwingsplicht) van een bank is niet altijd duidelijk voor een klant, wat meebrengt dat de onderzoekplicht pas i8n gaat als hij
a. Op de hoogte is van de zorgplicht
b. Gerede aanleiding heeft te veronderstellen dat de bank die heeft geschonden
Wanneer een cliënt na onderzoek erachter is gekomen dat de bank is tekortgeschoten gaat het klaagtermijn in, waarin binnen een bekwame tijd moet worden geklaagd. Waarbij de cliënt een redelijk termijn krijgt voor juridisch beraad.
Aanvullend is op te merken dat er moet gekeken worden naar het verschil in deskundigheid. Dat zorgplicht een inspanningsverplichting is en dat een zorgplicht pas in gaat als de cliënt het bestaan van de zorgplicht kent en gerede aanleiding heeft om schending te vermoeden. Bovendien kunnen geruststellende mededelingen van de wederpartij een rol gespeeld hebben. Een schuldeiser moet motiveren waarom hij wel tijdig heeft geklaagd. Volgens van Boom is bij schade aan de schuldenaar een proportionele reductie van aansprakelijkheid of een vergoeding van dit nadeel een betere oplossing dan verval van alle rechten van de schuldeiser.
- RB en HOF wezen de vorderingen van Steeg af.
Heesakker/Voets
HR:
- De rechter moet ambtshalve oneerlijkheid toetsen (ook in HR)
- 6:233 moet richtlijnconform geïnterpreteerd worden
- Daarom ambtshalve vernietiging
- 6:248 lid 2 is daarvoor niet nodig, maar het gaat om een variant van 3:40 BW
Fraanje/Alukon
Voor vier omstandigheden van belang:
- de enge leer van de tekortkoming
- geen formulisme, maar redelijkheid
- bij vaststelling van het redelijke termijn voor ingebrekestelling moet je ook kijken naar omstandighed en voorafgaande (ex ante) de ingebrekestelling
- verzuim kan rauwelijks intreden bij het inadequaat reageren op een sommatie (= dat er moet worden nagekomen en hoe er moet worden nagekomen).
Miragelplombe
Het feit dat een gebrekkige hulpzaak is gebruikt is geen tekortkoming. De zaak was ten tijde van de behandeling geschikt (state of the art), maar het feit dat de zaak later ongeschikt wordt geacht door nieuwe medische inzichten maakt het nog geen tekortkoming. (6:77 BW)
PIP
Onderscheidt tussen frauduleus spul en niet frauduleus, maar wel gebrekkig. Bij de eerste is er zonder meer een tekortkoming en bij de tweede in beginsel tkk, tenzij state of the art.. uiteindelijk liep het hier stuk op de toerekening. (6:77 BW)